Косово е сърцето на Сърбия, написа Новак Джокович на „Ролан Гарос“

Косово е сърцето на Сърбия, написа Новак Джокович на „Ролан Гарос“

„Не знам какво ще стане, знам, че имаше възражения от страна на международните журналисти дали да получа наказание. Нямам задръжки, отново бих го направил. Против войните съм и против какъвто и да било конфликт, винаги съм го казвал публично. Ситуацията с Косово е прецедент според Устава на ООН, много ми е жал, че сме в такава ситуация", каза Джокович.

Водещият сръбски тенисист Новак Джокович рискува да предизвика политически спор на Откритото първенство на Франция , като написа съобщение "Косово е сърцето на Сърбия" след победата си в първия кръг на "Ролан Гарос" вчера, предаде Ройтерс.

"Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“, написа настоящият номер 3 в световната ранглиста Джокович на сръбски върху обектива на камера край корта след срещата си с родения в Ню Йорк и състезаващ се за САЩ етнически сърбин Александър Ковачевич, спечелена с 6:3, 6:2, 7:6(1). 

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени, както и най-малко 52-ма сърби.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

„Не съм политик и нямам намерение да влизам в политически дебати. Много ме боли като сърбин от това, което се случва в Косово – нашите хора са изхвърлени от общините. Това е най-малкото, което можех да направя“, коментира Новак Джокович проявата си, предаде Танюг.

В Париж Джокович се стреми към рекордна 23-а титла от Големия шлем.

Той подчерта, че чувства отговорност като обществена личност и син на човек, роден в Косово.

„Не знам какво подготвя бъдещето за сръбския народ и Косово, но е много важно да покажем подкрепа“, отбеляза той.

Джокович каза, че не знае дали ще бъде наказан за проявата си. „Не знам какво ще стане, знам, че имаше възражения от страна на международните журналисти дали да получа наказание. Нямам задръжки, отново бих го направил. Против войните съм и против какъвто и да било конфликт, винаги съм го казвал публично. Ситуацията с Косово е прецедент според Устава на ООН, много ми е жал, че сме в такава ситуация. Косово е нашето огнище, нашата упора, най-голямата ни битка се е случила там, най-важните ни манастири се намират там… Много причини съществуват и най-вече – това е истината“, заключи Джокович.

Френската федерация по тенис, която организира събитието, каза пред Ройтерс, че няма „официални правила за Големия шлем какво могат и не могат да казват играчите. Френската федерация по тенис няма да прави изявления или да заема позиция по този въпрос“.

Междувременно косовските сърби в градовете Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово и днес се събират пред сградите на кметствата, съобщи регионалната телевизия Ен1. Войници на НАТО охраняват сградите. Най-много хора са се събрали днес в Лепосавич, а основната причина е, че кметът Люлзим Хетеми вече над 24 часа се намира в сградата, според информация на Ен1. 

В Звечан, където вчера се стигна до сблъсъци между протестиращите и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, бяха ранени около 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби. Четирима сърби бяха арестувани вчера в Звечан, днес двама от тях бяха освободени, а на другите двама бе определено задържане от  48 часа, предаде Танюг. 

„КейФОР ще продължи да предприема всички необходими мерки за гарантиране на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово, в съответствие със своя мандат“, посочиха от КейФОР в изявление.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Toм Сойер

    30 Май 2023 14:43ч.

    Браво, Ноле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    30 Май 2023 14:53ч.

    Джокович заслужава да бъде разкарван по всички възможни международни стъгди като емблема на стремежа на сърбите за независимост, както агентите на матрицата правят това с клоуна Зеленски. Но, разбира се, в случая с Джокович това няма да бъде допуснато от: 1) Великите западни ицвилизатори, чийто мазол ще бъде настъпан; 2) Традиционното сръбско благоприличие (вкл. и при самия Джокович), което, за разлика от това на безцеремонния церемониал-майстор Зеленски, не е достигнало до такова ниво на наглост и разчеловечване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    30 Май 2023 15:06ч.

    Покойният вече политик Арбен Джафери посочи, че Косово е бил по-дълго в пределите на България. Най-старите църкви в Косово са български. Та добре е сръбският шовинизъм да бъде поне малко смачкан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 12:06 ч. - Манастирите са Православието, а сърбите днес - са нашите най-близки по душа съседи!

    30 Май 2023 18:31ч.

    Г-н Ретланслатор, ако днес не се обединим на Балканите, ще висим поотделно! Кажете как живяхме в мир и разбирателство на чудните Балкани събрани десетки етноси от 1945 г. до 1991 г. Как така в демокрацията се създадоха военни конфликти известни в уикипедия като "Югославски войни"? Как нацелиха злодейски сърцето на Балканите - Косово, център на Православието създаден от българи! Кой, защо И С КАКВО ПРАВО покри Косово с друга религия и народ?! Да се подкрепяме днес всички за да сме обединени съседи срещу чужденците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    30 Май 2023 18:46ч.

    Сръбските управляващи кръгове винаги са били най-големите врагове на българите през последните 170 години. Четете и не забравяйте историята! Включително и сега продължават да подтиската българите в Западните покрайнини и да насочват РСМ срещу нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 15:46 - политически врагове, народному - приятели

    30 Май 2023 21:06ч.

    Винаги е имало интереси, които да пречат на добросъседството на Балканите. Има сили, които не искат обединение - Балканска федерация, например. .... Сърбия НЕ насочва РСМ срещу нас. Вижте кой взе на концесия всичките им над 100 рудници, с огромни подземни боготства, наричани като в приказките - рудниците на цар Соломон. Народите се разбираме, политически егоисти пречат на приятелството. Знаете отлично, нали!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя пак застава на релсите на демокрацията.

    30 Май 2023 15:24ч.

    Проси си да бъде сгазен окончателно от Машиниста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Май 2023 15:35ч.

    «Patriotisch, aktivistisch, sozial!»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    30 Май 2023 15:40ч.

    Голяма работа е Ноле, пръв навсякъде. И у нас има такива ХОРА! Ако някой каже, че съседите ни мразят, не вярвайте! ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Май 2023 16:10ч.

    Ноле е пич отвсякъде! Има стоманени фабержета. Победител!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    30 Май 2023 16:50ч.

    сърби ги сърбите, сърби ги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    30 Май 2023 17:37ч.

    Така и българите от западните покрайнини са писали но нямало кой да ги чуе..... Преди 100 години е станало. Сърбите са свикнали да са галеници на великите сили и им е много трудно да приемат действителността. Ние сме преживяли такава национална катастрофа и ги разбираме. Welcome to the team- както се казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    30 Май 2023 18:30ч.

    Шут за Джокович и аут от Ролан Гарос ! Защо трябва да се търпят маймунджулуците на някакъв балкански субект ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За такива синковци като тебе

    30 Май 2023 18:33ч.

    и да обясняваме няма да разбереш. Щом досега не си разбрал. Вън от Балканите за такива Sinковци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двойностандартник

    30 Май 2023 18:34ч.

    А за клоуна Зеленски, ще потвърдиш ли същото или ти си само от сините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма „официални правила за Големия шлем какво могат и не могат да казват играчите".

    30 Май 2023 18:44ч.

    и за Кан няма правила какви надписи могат и не могат да носят по дрехите си, а и е в същата Франция, но...https://glasove.com/novini/ukrainski-model-skandalizira-s-poslanie-kam-putin-festivala-v-kan-ohranata-ya-izgoni

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи