Корнелия Нинова заяви, че БСП може да бъде вечна опозиция

Корнелия Нинова заяви, че БСП може да бъде вечна опозиция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Недоволството сред редиците на Националния съвет на БСП срещу лидера Корнелия Нинова нараства след днешното събрание на левицата, разкриха членове на ръководството пред tribune.bg

Въпреки че пред медиите Нинова и нейните малко останали верни съпартийци твърдят, че настояват за редовно правителство на България още от 2021 година, истината е друга.  

„Необходими са само пет гласа, за да бъде приет кабинетът на Мария Габриел и ние ясно съзнаваме, че от нашите гласове зависи това дали ще има правителство“, казва Корнелия Нинова. От залата й отговарят, че трябва да даде тези пет гласа. Но тя категорично отхвърля тази възможност, заявявайки, че БСП може да бъде вечна опозиция, защото в това са добри. „Ами не сме!“ – отговаря й залата.

Въпреки несъгласието на присъстващите, Нинова е категорична, че отказът й да подкрепи първия мандат трябва да бъде подкрепен с проекторешение на Националния съвет на БСП. По думите й, БСП няма да подкрепи и втория мандат – защото и двете партии са „джендърски“ и са „военолюбци“.  

„Можеше да се правят компромиси, да се водят разговори, но превръщането ни в ненужен придатък е жертва, която няма да направя“, категорична е Корнелия Нинова.  

А недоволството срещу решението й да изолира БСП от управлението на държавата нараства все повече, коментира tribune.bg.

Същевременно стана ясно, че ако не се състави редовно правителство и се стигне до нов служебен кабинет на Румен Радев, членове на БСП нямат право да участват в него. Това решение взе Националният съвет на партията с 98 гласа "за" и 2 "против".

Решението е било гласувано по предложение на Георги Свиленски след дебатите по първа точка от заседанието днес, в която се е обсъждала актуалната политическа обстановка и поведението на соцпартията.

Пленумът е подкрепил позицията на Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро БСП да не подкрепя мандат на ГЕРБ. И е възложил на червените депутати да гласуват "против".

Не е получило обаче подкрепа предложението на Петър Мутафчиев БСП да не участва в преговори с втория мандат, както и да предупреди Румен Радев да не й дава третия. Така решението на Националния съвет е да участва в преговори за втория и третия мандат.

По-рано днес Александър Симов обяви, че ще разговарят с ПП и ДБ за втория мандат.

Депутатът от БСП и член на изпълнителното бюро на социалистическата партия Румен Гечев коментира:

"Трябва да има редовно правителство, но ако надделее здравият разум и се разберем по основните приоритети, а не списък по 20 мечти. Няма как да оставим на нулиран бюджет на българския народ след 10 юни. В най-лошия вариант ще бъде удължаване на действието на бюджета, което удължение беше до средата на годината. Тогава нещата не са чак толкова фатални, но са неприятни. За първия мандат, ние сме казали, при това условие ние няма да подкрепим, ако те се намерят мнозинство, това си е техен проблем."

 

Източници: tribune.bg, "24 часа", БНР

 

 

 

 

Коментари

  • 123

    20 Май 2023 14:14ч.

    Важното е, че спорят и коментират за разлика от другите партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И по важното е

    20 Май 2023 14:25ч.

    че винаги са били открита опозиция на ГРОБ. За разлика от прикрития ренесанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма много е нарастнало това недоволство,

    20 Май 2023 14:15ч.

    направо е утрепало Нинова - цели два гласа били гласували против. От сто. Сън няма да я хване вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ключът

    20 Май 2023 14:22ч.

    Много правилно решение - ключът е в БСП, след като всички партии искат правителство, има трети мандат, връчен на БСП. И тогава вече може да се направи експертно правителство с национални приоритети, но без приоритетите на колониалните господари - без военна помощ за Украйна, без джендър идеологията и Истанбулската конвенция, без да се бърза с приемането на еврото, при условие, че ще има референдум. Ако против това решение са били Крум Зарков и Весела Лечева - тяхното мнение няма тежест, те са кариеристи - службогонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адмирации

    20 Май 2023 14:28ч.

    Тези думи на Нинова напълно заслужено трябва да бъдат посрещнати с адмирации, защото са точно в целта: "... По думите й, БСП няма да подкрепи и втория мандат – защото и двете партии са „джендърски“ и са „военолюбци“...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно

    20 Май 2023 14:38ч.

    За Атанас Атанасов приоритет са един милион снаряда за Украйна, за Христо Иванов е най-важна "депутинизацията" (т.е. фашизация по украински образец), за Кирил Петков - амуниции за Украйна и Истанбулската конвенция, а пък Асен Василев е готов на война с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Май 2023 14:28ч.

    докато тези на снимките зад нинова са в нс ще са вечната опозиция докато занулят смешната си партия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка тетка да си знае гьола.

    21 Май 2023 9:04ч.

    Тетко Маро, не си мерудия за тая манджа, ами бягай си гледай внуците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточнение: Вечна извънпарламентарна опозиция

    20 Май 2023 14:41ч.

    Време е за възраждане на БКП и сеч на всичко, преглътнало ЕС и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    20 Май 2023 14:56ч.

    България е основният донор на въоръжение за въоръжените сили на Украйна с всички рискове за нас. Време е българите да разберат как се държат наистина умните политици (като В. Орбан), а не прислугата на САЩ и да я изметат на изборите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очакващ

    20 Май 2023 16:23ч.

    БСП скоро ще бъде извънпарламентарна опозиция... Много скоро...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАСОВЕ

    21 Май 2023 7:20ч.

    Да ви имам източниците! Защото, който цитира, не умира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи