Корнелия Нинова събра министрите и кметове на БСП

Корнелия Нинова събра министрите и кметове на БСП
Беше създадена работна група, която да решава възникнали проблеми пред общините

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова, министри и зам.-министри на левицата, членове на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на “БСП за България“ проведоха среща с кметове на левицата. На срещата присъстваха над 40 кмета и бяха обсъдени част от параметрите в бюджета за 2022 г., приет на първо четене.

 

„Общо бюджетните взаимоотношения между общините и централния бюджет са 5 607 800 000 лв. Общата субсидия за делегираните в държавата дейности е 4 889 000 300 лв, което е с 12.9% увеличение. Изравнителните субсидии са общо 379 млн. лв., което е с 15% повече спрямо 2021 г. Трансфера за зимно почистване и поддържане на общински пътища е 48 200 000 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи - 291 000 300 или това е увеличение с 30%“, заяви в началото на срещата вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова.

 

„За болниците ще има дофинансиране от бюджета извън взаимоотношенията със здравната каса. Това е наше старо настояване за т.нар. “защитени болници“, каза още Нинова и допълни, че са предвидени средства и в областта на образованието - за ремонт и строителство на училища, детски градини и спортни площадки.

 

Пред присъстващите социалният министър Георги Гьоков представи част от социалните мерки, залегнали в бюджета: „От 1 април ще се повиши максималният осигурителен доход. Минималната работна заплата от 650 лв. става 710лв. Увеличава се майчинството за втората година на 710 лв." По думите му това е ангажимент на левицата от много време.

 

"Увеличава се минималното и максималното обезщетение при безработица. Работим и по различни методи пенсиите да се осъвременят от 1 юли", каза още той като уточни, че през януари не е имало по-ниска пенсия от тази през декември, а объркването е дошло от намаляването на ковид добавката. "БСП е единственият гарант в това правителство, че ще има социални мерки", допълни министър Гьоков. На срещата бяха обсъдени още средствата и възможностите за финансиране по Националния план за действие по заетостта, Националния план за устойчивост и развитие и Оперативна програма за развитие на човешките ресурси.

 

Корнелия Нинова отбеляза, че преговорите за правителство не са били лесни и това, което е постигнала БСП като партия в правителството, заслужава уважение. „20 млрд. разходи от 66 са 1/3 за социални политики. Такъв процент не е имало и твърдо убедено казвам, че се дължи на БСП“, категорична бе тя.

 

Като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията тя отбеляза, че публичните инвестициите са увеличени почти 100% от БВП и това е постижение за ролята на държавата в икономиката и кардинална смяна на досегашния курс за оттегляне на държавата от ключови сектори.

 

От страна на кметовете бяха поставени въпроси, част от тях свързани с управлението на средствата за отпадъците и това те да останат в общинските бюджети, финансови корекции, инвестиционни проекти за общините, както и за предстоящите местни избори.

 

От страна на БСП бе поет ангажимент да бъде разгледан подробно всеки един от казусите и да бъде взето най-оптималното решение в най-кратки срокове. В резултат на това беше взето решение за създаване на работна група, която да разглежда своевременно проблемите на малките населени места и да търси начин за бързото им решаване.

 

Въпроси бяха повдигнати и към министъра на земеделието Иван Иванов относно промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. От своя страна министърът се ангажира да отнесе въпроса за обсъждане до коалиционните партньори.

 

От страна на кметовете бе поставен и въпрос за компенсациите за газ, тъй като има общини, в които всичко е на газ, а сметките са два пъти по-големи от тези за ток. В тази връзка Нинова обясни, че се обсъждат различни варианти „Обмисля се вариант, в който държавата да плаща необходимите количества и да ги предоставя на тези потребители с дългосрочни договори“, каза още тя.

 

На дневен ред Корнелия Нинова очерта още Плана за възстановяване и устойчивост, както и необходимостта от ядрена енергетика и завършването на АЕЦ “Белене“.

 

На срещата присъстваха също представители на министерството на туризма, председатели на парламентарни комисии, ръководството на парламентарната група и членове на Изпълнителното бюро на БСП.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи