Корнелия Нинова: Няма мнозинство за правителство. Предсрочни избори са неизбежни

Корнелия Нинова: Няма мнозинство за правителство. Предсрочни избори са неизбежни

Няма мнозинство за правителство, предсрочни избори са неизбежни, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща в парламента във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  

На поканата на БСП за разговор се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане", както заявиха предварително, не дойдоха на срещата, съобщава БТА.

Този следобед Изпълнителното бюро на БСП ще решава дали ще има двустранни разговори с партиите, които не отрекоха, че може да говорят с БСП в двустранен формат. Ще се реши и евентуално дали и кога мандатът ще бъде върнат, съобщава БНР.

В началото на срещата Корнелия Нинова припомни, че президентът е връчил именно на БСП третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог. Тя открои четири важни въпроса – законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

"От бюджета за 23-та най-много ще пострадат хората, а очевидно от днешния разговор се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство, тоест ще отиваме на избори, тоест до юни-юли, ще оставим държавата без бюджет. Добре, това е ваша воля, уважаваме решението на всички партии. Ние просто правим опит като мандатоносител на третия мандат, който е кризисен, да направим всичко по силите си. Никой от нас не ви е говорил за коалиция. Не сте чули такава дума, защото кой мисли - господин Борисов споменава коалиция".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че реално пречки и червени линии за съставянето на правителство няма, но решението на конгрес на ГЕРБ да няма подкрепа при мандат на БСП не може да бъде нарушено.

"Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия - пак същото ще се говори, ако на формат, подобен, предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано ново правителство. Сега няма как да го подкрепим, но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да било правителство в един момент".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че отиваме на поредните ненужни предсрочни избори заради липсата на диалог между партиите в парламента.

"Едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните ненужни предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори, да имаме възможност да преодолеем политическата криза".

За Стефан Янев от "Български възход" тази среща е важна, но закъсняла: "И да се търси пресечна точка, така че от наша гледна точка, от името на "Български възход", още веднъж бих искал да поздравя всички присъстващи и да декларирам, че според нас това е правилният подход: диалог, диалог и пак диалог".

В заключение лидерът на БСП благодари на присъстващите на срещата, че са тук, че говорят и спокойно и разумно споделят вижданията си, въпреки различията.

Източник: БТА, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Анализатор

    20 Яну 2023 12:57ч.

    Близоста на Корни с Боко,ще я изгори още през март.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DimDan

    20 Яну 2023 13:01ч.

    Докато не се отстрани от политиката и вкара в затвора банкянският негодник нищо няма да се получи. Все едно тоя кютук е застанал на средата на потока и заприщил водата. Така ли българите не разбраха КОЙ е виновника за всички сполетели го беди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    20 Яну 2023 13:39ч.

    взе ми думите от устата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Яну 2023 14:21ч.

    разбрахме кой е виновен...килопростото, асаня, кака кури, маяма, хаджинезнамкойси, минеков, лена...и още знайни и незнайни майкопродавци..... няма да има прошка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • главна политическа задача

    20 Яну 2023 13:04ч.

    състав на следващо Народно събрание, който да отмени антибългарските пагубни за страната решения на 48-то НС и да свика ВНС за приемане на нова неколониална Конституция на България. Всякакви други резултати от следващите избори са непродуктивни и предполагат нови и нови избори до дупка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала бала

    20 Яну 2023 13:05ч.

    Това се чува в последните 30 и няколко години. Да се спрат обаче субсидиите за партиите въобще! Ама друг път ще си ги спрат. И така до края на света - ала бала!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Яну 2023 13:07ч.

    Докато НС все още го има, спешно да се забранят субсидиите на политическите партии, за времето на действие на Служебното правителство. Това ще е поне малка компенсация за хората, дето ги баламосват с някакви си преговори и безкрайни избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    20 Яну 2023 13:19ч.

    На следващите избори, при очакваната ниска изб. активност, циганските гласове ще направят ГЕРБ 1-ва политическа сила, много е възможно да стигнат заветните 50%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато

    20 Яну 2023 14:17ч.

    флашката участва в изборите, други решават подреждането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    20 Яну 2023 13:38ч.

    колко пъти да казвам ,махнете ли мутрата държавата тръгва напред и гешо ще си седне на задника

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много неща има за махане и капитализма е първото от тях. Следват по списък чак до про-сатанистката геополитическа ориентация и всичките ни членства в международни организации

    20 Яну 2023 15:02ч.

    Евентуално без самото ООН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    20 Яну 2023 13:55ч.

    тя сядъ на масата да води разговор ( диалог му викъми нъ бг ) съ мутра. тя, голямътъ Лъжа ( по герп), го риънимиръ.?????? e Tя съ какви зависимости e: нейнътъ глупост,синът въ сашт (посештението й при мустафъ преди последните избори!!!!!), златниъ лукойл (...ей златев,ти там съ нинова.....изтекъл запис нъ Буци), интимниъ й живот въ следствието, приватизации, изказване на Геееергов,чи ако си отвори устатъ зъ нея и ште срути държавътъ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. вижте й погледъ,вибти как й играят очичкити, лицеизразъ на попиканъ помияркъ,дикциятъ нъ заложената отвън матрица, назубрени клишетъ,посредственъта й шмекерия ( Tя и Буци съ за монография нъ бан )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    20 Яну 2023 16:50ч.

    БСП ще върнат неизпълнен мандата в понеделник. Днес, на т.н. "лидерска среща" се появи Борисов/спази обещанието си/, Тефлона и Карадайъ, ОТСЪСТВАХА Харвардците, Костадинов и Хр. Иванов. Нищо ново не чухме, беше загуба на време. Така че, предстоят поредни парлам. избори и поредно президентско правителство/ служебно/. Докога така, неуважаеми политици? Направете нещо смислено за българите, не само за себе си и за чуждите интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи