Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента.

„Ние поне от 4 години водим последователна политика за намаляване на ДДС на основни храни, лекарства и детски стоки. Така че това е и наш приоритет.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова пред медии, по повод вчерашната коалиционна среща, на която са се обсъдили теми около ДДС.

„Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента“, категорична бе Нинова и допълни, че един от начините те да бъдат свалени, е през намаляване на ДДС и на акцизи. „Освен намаляване на ДДС на основни хранителни стоки на нулева ставка, на среща с коалиционните партньори ние предложихме намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно. Убедени сме, че това е един от начините реално да се свалят цените“, обясни вицепремиерът. Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока  и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки.

По думите ѝ нулевата ставка за плодовете и зеленчуците категорично ще помогне на родното производство. „Ще дадем глътка въздух на българските земеделски производители и да има повече родно производство на пазара“, заяви тя.

Според Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСП е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата. „Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика“, уточни министърът на икономиката.

По думите ѝ все още се водят разговори в коалицията за обединение около конкретни икономически мерки. Тя припомни и че миналата седмица поиска обща среща на съветите по финанси, икономика и социална политика, за да бъдат обсъдени различни варианти.

„Още едно наше предложение е за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията“, каза още Корнелия Нинова и допълни, че оттам биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса. „Мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец. Ние направихме предложение и вчера включително на коалиционния съвет, тя да бъде продължена, защото българските фирми в момента са в изключително затруднено състояние“, обясни министърът на икономиката и индустрията.

По думите ѝ БСП категорично е поставила въпроса за преизчисляване на пенсиите. „Министър Василев и социалният министър Гьоков работят в момента по различни възможни варианти, но имаме уверението, че преизчисляването ще бъде приоритет при актуализацията на бюджета“, заключи лидерът на БСП.

Коментари

  • бандеровец

    19 Апр 2022 18:52ч.

    Т. нар. коалиция е срамен политически Франкенщайн, обединен единствено от мерак за кокала, и заради участието си в него, което половината от избирателите й осъждат, БСП ще се смъкне на пето място в близките избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    19 Апр 2022 18:53ч.

    Като намалихте ддс на ресторантьорите, цените им изобщо не паднаха! По-добре не пипайте Ддс изобщо, цените ще се увеличат, а бюджетът само ще загуби. Нашите бизнесмени са алчни и спестеното Ддс щеостане при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • верно

    19 Апр 2022 19:08ч.

    корни се грижи цените да растат и народа да обеднява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бесепар

    19 Апр 2022 19:09ч.

    само едно ще ти кажа другарко Нинова, айде разваляй тая коалиция и на нови избори, само така ще може Асенчо и Киро да идат войници в Украйна.Може да вземат и Боикикиев с целия му прайд + бат боко за генерал! Не ме занимавай с ДДС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безсрамни нинови брътвежи

    19 Апр 2022 20:20ч.

    Намалянето на цените Нинова минава през собствено производство. За което трябва да няма "санкции против Русия" , да не ни обират като пладнешки разбойници САЩ , да не ни съсипва Брюксел, да имаме енергетика , да имаме протекционизъм ! Да махнеш изобщо данъците - пак не става !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    19 Апр 2022 21:25ч.

    Намяляне на данъци в изтарашен бюджет, как ще стане не знам.В другата статия Н Василев говори за увеличение на данъците, като възможно решение за спасяване на бюджета.Нинова ма и е ясно, че ще развалят седянката скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... /...

    19 Апр 2022 22:40ч.

    Нинова:"Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни" Има само едно решение и то е НИКОЙ от управляващата "коалиция" да не влезе в НС. Както и веднага да има нови избори. Докато се биете за постове, народа гладува. ОСТАВКА И СЪД за всички от коалицията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи