Кореспондентът на "Политико" в Европа: Имате репутацията на държава, която лъкатуши между Запада и Изтока

Кореспондентът на "Политико" в Европа: Имате репутацията на държава, която лъкатуши между Запада и Изтока

"Освободете се от репутацията на държава, която отива непрестанно до урните и се лъкатуши между Запада и Изтока", препоръча Матю Карничниг. Той нарече България "скритият шампион" на Европа, който обаче трябва да направи своя избор. 

България е на икономически и политически кръстопът - дали ще продължите по пътя си към Запада, или ще изберете руското влияние. Извън пределите ѝ има колебания за избора на развитие на страната. Това каза Матю Карничниг, главен кореспондент на "Политико" (Politico) за Европа при участието си в 15-ото издание на форума "Шумът на парите". Събитието се организира от сайта Profit.bg и се провежда в столичния "Парадайз център". 

За да онагледи тази дилема, Матю Карничниг си послужи с историята на Ирландия, като пример за страна, избрала да върви по пътя към задълбочаване на връзките си със западните икономики, и на Унгария, решила да погледне на Изток към Русия и Китай. Към Унгария кореспондентът добави и Словакия, от чийто пример според него България може да почерпи опит за това колко бързо може да се промени ситуацията - от сочена за отличник страна в такава, обхваната от популистки настроения и руско информационно влияние. 

Журналистът определи Ирландия като "златен стандарт" за малка икономика, решила да се отвори към света и външните капитали, преобразили цялостно ирландското общество. Тя беше посочена и като пример за страна, избрала своя път на развитие, от който не се отклонява. В противовес той постави Унгария, като каза, че икономиката е в стагнация, а по улиците на страната се провеждат най-мащабните протести за последното десетилетие. Причините за недоволството са икономически, а не толкова политически срещу линията на Виктор Орбан, уточни Карничниг.  

Откритият диалог, навременното противодействие на пропагандата, фактите - това за кореспондента на "Политико" са ключови елементи за изход от растящото политическо напрежение в България и от голямо значение за информирания избор на българите. 

Той е на мнение, че потенциалът пред България е голям, но за да се изпълни, е нужна политическа стабилност и придържане към принципа за върховенство на закона, в която посока според него трябва да се насочат усилията в страната. "Освободете се от репутацията на държава, която отива непрестанно до урните и се лъкатуши между Запада и Изтока", препоръча Матю Карничниг. Той нарече България "скритият шампион" на Европа, който обаче трябва да направи своя избор. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • блокиран

    04 Юни 2024 12:10ч.

    в качеството си на какъв тоя си позволява да дава "съвети"? не се ли свършиха "съветниците", 35 години вече? те си знаят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    04 Юни 2024 12:55ч.

    Още с родилните мъки обичаме Русия, защото всичко , което имаме като държава, е благодарение на кръвта на руските солдати. А това, че продажни идиоти ни натресоха в ес и нато , без да ни питат - това е грях, който ще плащаме дълго. Защото помним! И Шипка е висока, всички я виждаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тепърва има да ви изненадваме, изроди от Запад

    04 Юни 2024 14:14ч.

    Още нищо не сте видели. Обречени сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • попокатепетъл

    04 Юни 2024 16:07ч.

    На много високо ентелектуално ниво ше да е тоя форум, провеждащ се в “Парадайза”, между плескавиците и чаршията на “Сиела”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    04 Юни 2024 12:11ч.

    Другарю Кореспондент, това е нашата Карма дадена ни Свише. Никой не си строи къщата насред кръстопът. За някой това е проклятие, но за други това е дар Божии, защото ако си застанал на кръстопът регулираш кой да мине и кой не. Така придобиваш регионална, а може би геополитическа тежест! На някой държави това им е ясно и поради това не допускат политици в България с мисъл за Родината си! А издигат разни човечета, които ги контролират я с магнити, я с некой друг компромат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 12:47ч.

    Вашата карма е да целувате миризливие руски ботуш докато дишате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NoName

    04 Юни 2024 13:15ч.

    Глупак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той е софийски хомосексуалист и се бори да не попадне доживот под запрещение в специализирана психиатрия за лечение на евроатлантизъм

    04 Юни 2024 14:15ч.

    Но напразно. Няма шанс дьонмето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 14:32ч.

    За хомосексуализма позна,но за местожителството не, Столипиново не е в София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матю Карничниг

    04 Юни 2024 12:16ч.

    Матю, го фак йотселф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хей Метю,

    04 Юни 2024 14:52ч.

    Ю дамнд йелоу белит бестард, кис май ботъм, фак оф, анд го писинг ту блу стоун...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    04 Юни 2024 12:16ч.

    Бедни ми бедни Матю, ние изобщо не лъкатушим. Нашият избор е категоричен - ИЗТОК! Плюли сме на такива "учители" като тебе. Пътувай на запад, там е твоето място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в подкрепа на правото на избор

    04 Юни 2024 12:23ч.

    Да припомним само две събития от последните дни: https://glasove.com/novini/skot-ritar-be-svalen-ot-samoleta-v-nyu-york-s-koyto-otivashe-na-forum-v-rusiya //// https://obektivno.bg/es-mozhe-da-zadejstva-yadrena-opcziya-sreshtu-ungariya-zaradi-neutraliteta-j-vav-vojnata/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Юни 2024 12:16ч.

    Поредният западнал глашатай, дошъл да обясни на туземците, кой е "правилния избор". Колонизаторът вика, изберете колонизатора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "държава, която лъкатуши между Запада и Изтока"

    04 Юни 2024 12:18ч.

    Лъкатуши баба ти! Народът ни е дошъл от Изтока и там ще си остане винаги, само тъпите ни управници, заради пустата му алчност за пари и власт са хванати в капана на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    04 Юни 2024 12:18ч.

    Ние в духовен аспект (който е решаващ при всяко продължително общуване!) сме доста над нивото на Запада, за да разчитаме, че можем да получим нещо наистина ценно от него. Общо взето, членството в западни блокове - и особено от четири години насам - не само е една загуба на време, но и на ценни ресурси за нацията ни и нейното задълбочено развитие. Специално Ирландия няма особен избор, защото географски и културно изцяло е вписана в западния пейзаж, обаче с нас не е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    04 Юни 2024 12:20ч.

    Ирландия като "златен стандарт". Да ти имам стандарта. За 30 години се напълни с чернилки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    04 Юни 2024 13:47ч.

    Не само това! От традиционно католическа, вече е 🌈-страна! С еднополовите бракове, с джендъризма, с цялата либерастка "прелест"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ruth

    04 Юни 2024 12:20ч.

    НЕкъв си кореспондент се опитва да " съветва " както по политически, така и по икономически въпроси България!?!? А бе, я се факай и не си навирай гагата там, където не ти е работата! Щом е в национален интерес, ще се "лъкатушим", колкото си искаме! Турчинът 500 г. не успя да ни пречупи, та нЕкви си джендър-глобалисти ли?! 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    04 Юни 2024 12:32ч.

    Когато избрахме пътя на Запад, изведнъж се озовахме на абсолютното дъно като евроколония от латиноамерикански тип: 50% свръхбедни, 30% бедни, 15% среднобедни и 5% политикономическа олигархия. Дори соросоидните паразити у нас са най-ниско платени... Че каква ни е тогава файдата от ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На примера на Австро-Унгария ли?

    04 Юни 2024 12:38ч.

    Четете как западните "едноимперци" си правят мръсно един другиму: https://vz.ru/news/2024/6/4/1271478.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    04 Юни 2024 12:39ч.

    Тоя ли нещастник ще ни поставя във фалшива дихотомия? Това е принципът на глобалистите, диалектика и фалшив избор между теза и антитеза, черно и бяло, по този начин владеят, чрез предлагане на бинарен сламен избор, а дългите им носове прозират и от двете страни, важното е да се получи разделение! Затова масоните на всякъде слагат шахматната шарка! Бинарното мислене в черно и бяло е знак за робия и мизерия-11 или си с нас или против нас, мамка им лукава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Юни 2024 12:51ч.

    Няма нито едно значимо събитие в 1350 годишната ни История, което да е свързано по някакъв начин със Запада. Духовната ни култура и вярата ни са свързани с Изтока. Забежките на Кобургите на Запад, ни донесоха национални катастрофи. Така че, Изтокът е Пътят, Животът и Надеждата. И колкото по-активно се включим в живота на Изтока, толкова по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аналогов сив полумъж

    04 Юни 2024 12:56ч.

    Аа начи те могат да си лакатушат небинарно половете между мъж и жена по цялата дъга, ама ние не може да сме небинарни между изтока и запада и сме трябвало били да избереме.. А те що не си изберат пол, ами се лъкатушат между джендърите? Хахахахах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    04 Юни 2024 12:42ч.

    Американските ТЕЦ-ове, Дънди Прешъс и българското злато, оня Гад Зееви и БГА-то и кво ли още не са светлите примери какво щастие ни чака. Скоро и Козлодуй. А всичко това беше строено по онова време. Сега вече не можем или не искаме и да го боядисаме и затова го харизваме срещу лични комисионни за ибрикчиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    04 Юни 2024 12:49ч.

    Гледай на 9ти юни какво ще стане в Козлодуй с "новата вечна дружба", тогава изтича "плановият ремонт" и ще пуснат новите атлантически касети да функционират в руските реактори... Това не са партньори, това са колорадски бръмбари и скакалци които унищожават всичко по пътя си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава Севрюкова

    04 Юни 2024 12:45ч.

    "Разпънати на кръст между Изтока и Запада, между Севера и Юга, пред нас се откроява един единствен избор - Духовността. Към него нито Западът, нито Изтокът ще ни спрат, защото свише сме предопределени да обогатим све­та. А и в миналото сме го правили..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 12:45ч.

    Искат България при Нигер и С. Корея комунетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надзирателят в западащия концлагер пак цъфна

    04 Юни 2024 12:48ч.

    Ти пък специално си най-простия тука, и здраво работиш за тая кофти репутация на Запада, която той има в нашите очи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Юни 2024 12:55ч.

    То ние отдавна сме при/като Нигер! (Нео)колонизатори експлоатират природните ни богатства, плащайки жълти стотинки на българските туземци, които разпродадоха всичко ценно за шепа лъскави стъкълца. Като индианците едно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 12:58ч.

    А аз искам България в западния Анадол поради страстта ми към разгонени бежанци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Юни 2024 12:51ч.

    Поредният еднополюсен западен невнятник, обременен с куха идеология, който иска да зарежем културно-историческите си връзки с няколкото стотин хиляди етнически българи, живеещи на Изток (Донбас и Русия), както изоставихме българите в Македония, само за да угодим на полуграмотните корумпета с господарски комплекс от Брюксел и Вашингтон, които не знаят, че България е люлка на славянската писменост и духовност, която бе превърната в бездуховно, скопено гето от такива кухи комсомолци като този! П.П. И на Украйна й поставиха такъв ултиматум през 2013-2014 г., резултатите ги гледаме и до днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един умен човек беше казал:

    04 Юни 2024 12:52ч.

    Когато една държава е поставена извън цивилизационната си среда, тя тръгва по пътя на регреса и деградацията. Англосаксонска България е типичен пример за това – върви упорито и целеустремено... назад. И така ще бъде докато умре или се върне в правия път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроазиатец

    04 Юни 2024 12:52ч.

    Прав господина. Аз преди бях евроатлантик, ама се погнусих и вече съм заклет путинист. В неделя отивам да гласувам за излизане на "шампионът" България от евротресавището. Да живее антизапада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    04 Юни 2024 12:53ч.

    Още с родилните мъки обичаме Русия, защото всичко , което имаме като държава, е благодарение на кръвта на руските солдати. А това, че продажни идиоти ни натресоха в ес и нато , без да ни питат - това е грях, който ще плащаме дълго. Защото помним! И Шипка е висока, всички я виждаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неточен цитат от Силва Дончева:

    04 Юни 2024 12:54ч.

    Българинът с ума си харесва Запада, а със сърцето си Изтока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пижа и Пендо

    04 Юни 2024 12:59ч.

    Матю май се лъкатуши между джендърите, ама иска ние да не лакътушим между изтока и запада. Що? Интереса клати феса, джанъм. Докато ни е далавера сме западняци, като не ни кефи обръщаме на изток. Вие духайте супата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само 7% са европуделите у нас

    04 Юни 2024 13:01ч.

    Много сме малко евроатлантическите пудели,мистър,трябва повече евракис и доларес да пращате на НПО-шките,само седем процента се събрахме,а май и вървим към намаляване....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврогей

    04 Юни 2024 13:11ч.

    Ами истина е, че малко плащат. Ако плащаха както трябва и на когото трябва сигурно нещата щяха да са по-добре. Много скръндзав тоя запад, бе, а уж БВПто му най-голямото било.. Пфуу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бих взел

    04 Юни 2024 13:02ч.

    Ирландия за пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе чакайте от запада

    04 Юни 2024 13:23ч.

    да ви даде нещо....тия хиени от векове са свикнали само вземат...от колонии и васали...те не са научени да дават...същото ще стане и с хохолите...да не мислите,че ще ги приемат в разни зап.съюзи и да ги хранят...ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българофил

    04 Юни 2024 13:28ч.

    Слава Богу, България не е Ирландия. Инак щяхме да говорим на езика на нашите поробители, и вместо история да имаме паметник на Големия глад. Толкова за “свободния” избор. А соросоидите няма какво да обсъждаме - те използват езика така, както им поръчат господарите. Свободно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шаманите на западащия запад

    04 Юни 2024 13:28ч.

    От такива шамани като този Матю, а в началото на 90-те години Ран и Ът, сме на сегашното дередже. Когато трябва да избереш измежду задоволено западно робство, с перспектива за пълно унищожение от ядрена война между нАТО и Русия, и свободен, не впримчен в пари и богатства човек, какъв е изборът? Орбан избра свобода за Унгария, а Матю избира да яде и да сере, толкова повече, колкото повече, с поет риск да падне в дупката на ирладския клозет, където да се удави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    04 Юни 2024 13:30ч.

    Адептите на западната хегемония изискват абсолютна и безспорна сервилност. България като западна колонийка явно няма никакво право на самостоятелно и независимо съществуване в каквото и да е отношение. Дори всеки намек за различно от колониално-господарското мнение, у който и да е българин, веднага се приема за заплаха и за "лъкатушене между Запада и Изтока".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България = Офшорка №1

    04 Юни 2024 13:43ч.

    За България най доброто е пълен неутралитет. Като Конфедерация Швейцария. И България да стане главната Офшорка на Балканите, щото в Европа вече има достатъчно офшорки. Това е най доброто решение. Но нямаме Цар който да тропне по масата на Клуба на Богатите . Цар Господар с авторитет и мощ. Нямаме такъв и за това с България Великите сили си правят гаргара .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Юни 2024 14:16ч.

    Именно! "Швейцария на Балканите", а не "Бананова колониална република"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матю, това католическото Матей ли е?

    04 Юни 2024 13:43ч.

    Гн Матю, до вчера ни промивахте мозъците да сме небинарни, сега пък извендъж искате да сме бинарни. Вземете го притворете малко тоя прозорец на овертон, че съвсем ще се простудите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти да видиш

    04 Юни 2024 14:03ч.

    Ама видяхте ли от какъв форум са глупотевините на Матейко – “шумът на парите”. Този шум заглушава даже мислите на господата от форума, та приказките им от вятъра и на вятъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Юни 2024 14:17ч.

    Въпрос с понижена трудност: Как се нарича държава, чието население е с Русия /не Изток, а просто Русия/, а от Запад и поставят корумпирано и контролирано управление, което УЖ гледа на Запад???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Юни 2024 14:25ч.

    Колко пъти трябва да преживеете едно и също унижение, за да разберете, че държавата това са хората създали държавата, а не няколко голи шпинги, поставени начело на държавата? Колко пъти трябва да ви смачкат, за да разберете, че ако искате да ядете, трябва да оставите и другите да ядат? Колко пъти трябва да претърпите един и същи крах за да разберете, че белите хора не могат да бъдат контролирани от други бели хора? 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като пред женска седенка

    04 Юни 2024 16:47ч.

    Ти му говориш колко са ненормални и нагли, той ръгнал да обсъжда лошата ти репутация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    04 Юни 2024 14:39ч.

    Матейко,когато ние сме били държава,вие сте били "племена със знамена",по един наш професор,така,че си запази съветите за някои други. Пред Ирландия,никога не е стоял никакъв избор,тя винаги си е била при вас. Ние обаче сме съвсем друга работа. За 35 години,ако бяхте искренни,да бяхте инвестирали в страната ни,която имаше и материално-техническата база и най-важното образования човешки потенциал.Винаги сте ни разглеждали като страна от която трябва да се ограби,това и правите и всичките ви напудрени приказки, за мислещите от нас, не струват и стотинка. Като ти чета "откровенията" ми идва един стих от В.Вистотцки." И на запад,на запад пълзи батальона,за да изгрява слънцето от изток."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Phoe

    04 Юни 2024 14:52ч.

    Този май е назад с географията. Унгария и Словакия гледали на изток. Да, ама географски те са по-назапад от нас. Значи, те щом са ориентирани наизток, ние къде сме? Риторичен въпрос. Да не говорим, че американците са всичко друго, но не и глупави. Поне тези, които управляват не са глупави. И много добре знаят кой къде е в цивилизационно отношение. Знаят, но обичат да залъгват още от време оно - индианците със стъклени мъниста, евроатлантичетата наши с накой друг долар и с помилване по главичките, та да си въобразяват колко са велики и едва ли не равни с господарите зад океана. Затова очаквам усилено евроатлантическо крякане и доказване как ние сме със запада, ама ние сме със запада ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от берковица

    04 Юни 2024 14:52ч.

    Ами има една война, наречена Освободителна и има един връх Св. Никола. И една епична битка, наречена Шипченска епопея, в която са се сражавали рамо до рамо българските опълченци и руските войници. За българската совобода не са си дали кръвта нито американски, нито британски войници. Българите помнят и четат все още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юни 2024 15:30ч.

    ние сме миролюбив народ не желаем да се бием с никои искаме мир и дружба и на изток и на запад в нато и ес сме без референдум защо трябва да се заяждаме с русия като сме тук от векове за векове западът са убиици по генезис затова търсят все интриги и воини да пращат оръжие и да печелят това им философията в живота

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    04 Юни 2024 16:22ч.

    Или Запада, или Изтока! Кореспондентчето не ни дава друг избор... Ами сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драстично се увеличи пропагандата

    04 Юни 2024 17:06ч.

    от партиите, участващи в последното редовно правителство. Боко, вместо Бог, призова Урсула на помощ; вчера пуснаха от името на "Естат" фалшиви данни, за да мобилизират своите; снощи д-р Миро хулеше миналото в предаване на БТВ, което уж забавно се превърна в агитационно; днес тази персона ни плаши с низвергване от европейската 'градина". Трудно е да си врата между Запада и Изтока, но българите имаме разум от памтивека, събран в поговорката - играе ли мечката в съседите, скоро ще дойде и в твоя двор. За това не искаме война, а само мир. Мразим войнолюбците, а тези, които са "за", определено имат проблем с психиката и не стават за ръководители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    04 Юни 2024 23:29ч.

    Когато станем остров в Атлантика, тогава може да обменяме опит с Ирландия. За момче от Канзас, къде атлантик, къде сpедиземно море, къде черно или каспийско - все морета по земните кълбета. Макар че и за Ирландия е наговорил дивотии. Във всеки случай Америка рядко забелязва, че съществуваме, но всеки път с вредни за нас последици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи