Координаторът по "Магнитски" Джим О‘Брайън е в България, иска мерки спрямо санкционираните

Координаторът по "Магнитски" Джим О‘Брайън е в България, иска мерки спрямо санкционираните

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Координаторът на санкциите, налагани от САЩ, Джим О'Брайън, който е на посещение в България, ще разговаря с представители на правителството, съобщиха от американското посолство в София.

Оттам уточняват единствено, че О’Брайън ще обсъди с представители на правителството “различни начини, по които Съединените щати могат да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона”.

Визитата на координатора на американските санкции в София става факт само три дни, след като американското финансово министерство санкционира за корупция по глобалния закон “Магнитски” още петима българи.

Става въпрос за бившия министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемия за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

Целта е САЩ да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона, заявиха още от американското посолство в София.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани

Възможни са и още списъци по закона “Магнитски”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.“Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той.

В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по "Магнитски". "Има сигнали, че този списък ще продължи", заяви тя.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков.

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност, заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Демерджиев каза още, че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта.


Източници: БНР, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • И чалми да им турне,

    13 Фев 2023 16:40ч.

    все ще са сервилни, продажниците ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрация

    13 Фев 2023 16:46ч.

    Пратеникът на Уестингхаус носи въжето за непослушковците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    13 Фев 2023 16:50ч.

    Република България, не е ли суверенна Държава? По-големи подлоги от българските политици здраве му кажи! Първо доказателствата за вина. Второ легитимни присъди на националната ни правосъдна система/лоша, няма спор, но българска/. И трето защо ще се месят във вътрешно държавните ни работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    13 Фев 2023 16:53ч.

    Не е. Стига сте задавли тоя въпрос, дори да е реторично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Фев 2023 21:28ч.

    Така сме паднали под турско! Имало аристокрация, родна но лоша! По няколко кожи от агне драла. И като дошла друга аристокрация, която искала само 1 на 10, никой не се съпротивлявал. Това за Балканджи Йово, оказва се, частен случай! Тамо, дето имало някой местен свестен. Да, другото е лицемерие - може е лошо, ма е бългрско! Спомням си, когато българското беше знак за качество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    13 Фев 2023 16:51ч.

    Змията хапе най-силно накрая, за това тези терористи правят мръсно наляво и надясно. Разбира се, в цял нормален свят, получават адекватен отпор от народи защитаващи националния си интерес и популация, само не в България, управлявана от поставени от тези терористи бандити! За това правят каквото си поискат, а местните боклуци изпълняват безприкословно!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    13 Фев 2023 16:51ч.

    Аз емигрирах, А ТИ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OK, браво на теб.

    13 Фев 2023 17:12ч.

    Сега ни остави на мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    13 Фев 2023 17:30ч.

    разбрахме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срам

    13 Фев 2023 16:53ч.

    Ха сега да видим, кой ще дръзне да употреби думата "суверенитет" във връзка с България. Господарят дойде да строи робите и дори не крие бича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    13 Фев 2023 16:58ч.

    Че има корупция,има,че се краде в големи мащаби, краде се,това е известно на всички! Но на властта и най-вече на Гешев и прокуратурата не им ли е унизително разни дребни чиновници от САЩ да идват тук и да им търсят сметка за несвършеното и несправянето с корупцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ми те идвад докато ние сме поканени на закуска у тях...

    13 Фев 2023 17:13ч.

    Така не се прави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    13 Фев 2023 17:00ч.

    Не разбирам - този тъпанар какъв се явява да говори с което и да е правителство, без да са го викали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно както мадамата

    13 Фев 2023 17:18ч.

    си направи оперативка на терена на АЕЦ с бизнесмените от У., без нито един български представител... А жен. остин си идва когато има необходимост, каца си на тяхното летище, и не е*ава да казва, че ще дойде... Поради липса на елементарно уважение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    13 Фев 2023 17:18ч.

    САЩ ще ни "съдействат"!... Ще припадна от смях!... Е, унизителното е, че нашите духльовци са готови веднага да се подложат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    13 Фев 2023 17:20ч.

    “Лошото е, че за това носим цената всички ние” Какво се има предвид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е моментът тоя да увисне на някой софийски дирек

    13 Фев 2023 17:22ч.

    Като едно добро начало. Сигурен съм, че софийските диреци ще стигнат за всички англоезичници в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжата не мина, нали? Но тук влиза в сила второто правило на клеветническата кампания: не обръщайте внимание на провалите си. Следва - третото правило: натрупайте нова лъжа върху неуспешната лъжа, тоест подхвърляйте нещо свежо през цялото време.

    13 Фев 2023 17:26ч.

    Ако пратят закона "Магнитски" в Унгария, Орбан ще го хвърли в Дунава, защото държавата му е суверенна, за разлика от България, която е колония. Странно, че американците не знаят, че този закон няма правно действие у нас по решение на Върховен съд. Радев вместо да им каже, им благодари? По политически натиск американските ни господари надминаха съветските другари. Но ние сме си винивни - 80 години стоим наведени и сме абсолютен световен шампион по РАБОЛЕПИЕ. Заключение? Така: трябват нови санкции, а старите рано или късно ще проработят. И тези лекари не познават други лекарства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Demir Baba

    13 Фев 2023 17:33ч.

    Цитат- "Крум Зарков.“Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той." - Този човечец няма ли съветници да го инструктират , че така не се говори. Никой няма сила,възможности и право да говори от името на всички. Това е нонсенс и тъпотия на говорещия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези наши жалки шматки

    13 Фев 2023 17:46ч.

    Как се гледат в огледалото сутрин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    13 Фев 2023 17:59ч.

    А дали САЩ ще наложат санкции по "глобалния" закон Магнитски за Джо и Хънтър Байдън за многобройните корупционни скандали с тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    13 Фев 2023 18:04ч.

    "дали САЩ ще наложат санкции по "глобалния" закон Магнитски за Джо и Хънтър Байдън "...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Фев 2023 18:09ч.

    Евала на Ердоган, би им два шамара и им показа местото... Орбан също, само тук ни правят на маймуни! Да обявяваме война на Русия и да си ни завзема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    13 Фев 2023 18:16ч.

    ФАЩ са държава-терорист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    13 Фев 2023 18:19ч.

    В качеството си на какъв иска мерки? Справиха ли се с корупцията у тях? Снкционираха ли Байдън и синчето му Хънтър?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заплаха за американската сигурност

    13 Фев 2023 18:23ч.

    САЩ са неспокойни след земетресението в Турция, защото при създалото се неблагоприятно положение можем да се обърнем пак директно към Русия за жизненоважни енергийни ресурси. И без това стаената мъдрост в този народ им лази по нервите и те бързат да изпреварят събитията. Правилно казва Дънов: дяволът няма спирка никога, той е най-немуорното чудовище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    13 Фев 2023 18:26ч.

    Джими, бързо да си вземеш самолета и да си ходиш! Какъв го търсиш тук в България! Защо се месиш в работи които засягат само нас! Почвам да си мисля, че по добре е Русия да дойде, защото вие сте арогантни, агресивни и нагли. Целите ви много аморални и направо долни! Самолета и добър път! ,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    13 Фев 2023 18:26ч.

    Защо толкова много американски запъртъци се размотават у нас.... Защото сме колония и всичките ни политици са в партер....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо да представят доказателства

    13 Фев 2023 18:37ч.

    Няма за какво да им благодарим, янките нищо не дават, само вземат и всичко развалят. Не бива да им го позволяваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • втори пореден такъв инцидент

    13 Фев 2023 18:47ч.

    В САЩ, щата Охайо, НЛО отново е извършило саботаж върху движещ се влак (с 33 вагона), пренасящ високотоксичния винилхлорид, голяма част от населението е предупредено да не напуска домовете си - https://politikus.info/video/149968-v-ogayo-gorit-kancerogennyy-vinilhlorid.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някои хора си повярваха...

    13 Фев 2023 18:49ч.

    Вътрешният министър, след като вече оправи мвр, се заема с прокуратурата! Дава срокове и после....ще стане като с мвр! На крум пък му набиха канчето в америка и сега почва и той да коли и да беси тука! Става нетърпимо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    13 Фев 2023 18:49ч.

    Я веднага го изгонете тоя несретник. Къв координатор ,той ли ще нарежда. Незабавно гонене и забрана на европедали и пиндоси да посещават България за 10 години напред. България колония ли е, окупирана ли е, или е съюзник на еврорайха. Веднага гонене ,иначе съд и затвор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    13 Фев 2023 19:01ч.

    Ще падне сега един пазарлък за В. Горанов, че е наше момче, да го скатаем (както Пеевски) за сметка на останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Евала на Ердоган, би им два шамара и им показа местото..."

    13 Фев 2023 21:24ч.

    - Да, но цената бе десетките хиляди мъртви и милиарди загуби от "земетресението". Само с църкане из ъглите и изпод мендеря не става. С такава инертност, роболепност и самоназначил се продажен, нелегитимен и крадлив "елит" - толкоз може. Тогава всеки мишок идващ откъде ли не, се прави на котка. Утешението е, че всички евро-таквиз там, са в същата ситуация. Пък и сгромолясването от значително по-високо е и по-болезнено. От тях ще останат все пак малко, но от мишлетата - николко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Фев 2023 22:25ч.

    Верно бе, ам като е толкова лесно да въртят земетръси, що не врътнат едно под Кремъл и готово?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за безобразие!

    13 Фев 2023 23:06ч.

    Американците кокумпират и изнудват по цял свят! Наглост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи