"Конвоят на свободата" успя да влезе в Париж, сблъсъци на "Шанз Елизе" (снимки и видео на живо)

"Конвоят на свободата" успя да влезе в Париж, сблъсъци на "Шанз Елизе" (снимки и видео на живо)

Френският "Конвой на свободата" в протест срещу ковид рестрикциите премина през полицейските пропускателни пунктове в центъра на Париж и предизвика задръстване около Триумфалната арка, предаде Ройтерс.

 

 

Вдъхновени от шумните протести "конвой на свободата" в Канада, протестиращите развяваха френски знамена и надуваха клаксони в нарушение на полицейско нареждане да не влизат в града.

 

 

Малко след като конвоят влезе в столицата, полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в него на булевард "Шанз Елизе", където се намира и Триумфалната арка.

 

Няколко часа по-рано полицията съобщи, че е спряла 500 превозни средства, които са се опитали да влязат в Париж днес като част от "конвой на свободата" в протест срещу ковид рестрикциите.

 

 

Превозните средства са били спрени на три входни точки във френската столица и полицаи са издали повече от 150 фиша за глоби, съобщи полицията в "Туитър".


За да попречи на конвоя да влезе в столицата, френската полиция мобилизира хиляди полицаи, разположи контролно-пропускателни пунктове, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

 

 

В социалнате мрежи се излъчват лайв видееа и от протести в други фленски градове, сред които Марсилия и Корсика.

 

 

 

Сблъсъци и в Канада

 

Към 16 ч. следобед световните агенции съобщиха, че канадската полиция е започнала да разпръсква протестиращите на мост на граничен пункт със САЩ.

 

По-рано днес протестиращите срещу ковид мерките на канадската граница не се подчиниха на съдебна заповед и продължиха да блокират важен търговски коридор между Канада и САЩ тази сутрин - часове след изтичането на срока за вдигане на блокадата, която нанесе щети на автомобилната индустрия в Северна Америка.

 

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща на американския президент Джо Байдън, че ще предприеме бързи действия за слагане на край на кризата. Вчера канадски съд нареди прекратяване на продължаващата четири дни блокада на моста "Амбасадор" - най-натовареният пропускателен пункт в Северна Америка.

 

Но пет часа след влизането в сила на решението, около 100 протестиращи продължават да са близо до входа на съоръжението, размахвайки канадски знамена. Въпреки че броят на демонстрантите и полицаите намаля през нощта, мостът все още е блокиран от камиони и пикапи, които пречат на преминаването в двете посоки.

 

По-рано Трюдо каза, че не изключва нито един вариант за действие. Вчера протестиращите заявиха, че няма да се подчинят на заповедта, и днес няма признаци, че ще отстъпят.

 

В САЩ различни групи, вдъхновени от протестите в Канада, започнаха да организират конвои от камиони и автомобили, които да потеглят в края на тази седмица и в началото на следващия месец.

 

Организация, наречена "Конвой за спасяване на Америка", съобщи на сайта си, че два отделни конвоя ще се съберат този уикенд на "Пийс бридж" - пропускателен пункт на границата между САЩ и Канада в Бъфало, щата Ню Йорк.

 

Пени Фей, една от основателките на групата, каза пред Ройтерс, че конвоите ще превозват консумативи като вода, храна, карти за закупуване на гориво и одеяла за канадските шофьори на камиони, които пристигнат от американската страна на границата.

 

 

 

 

Коментари

 • Идеалист

  12 Фев 2022 16:45ч.

  Привет на французите и позор за българите! Днес българите се занимават с фашистки и антифашистки маршове, а новите фашисти са ни стиснали гърлата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Фев 2022 16:51ч.

  Сблъсъците на Шанз Елизе показват за сетен път, че французите обичат да се блъскат, особено когато това е сравнително безопасно, не като с германците навремето, дето ги насметоха набързо, пък после се изкараха победители. Дали са навлекли жълтите жилетки от багажниците на колите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как не ви е срам да пускате RT, тази руска телевизия?

  12 Фев 2022 18:16ч.

  Няма ли за вас CNN, Дойче веле и други демонократични телевизии?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  12 Фев 2022 18:56ч.

  Излез от форума и виж какво става с "Луков марш". Или тук е топло и удобно ? И лесно за псуване ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи