Конституционният съд: Партиите не трябва да имат достъп до изходния код на машините за гласуване

Конституционният съд: Партиите не трябва да имат достъп до изходния код на машините за гласуване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, според съобщение, публикувано на сайта на съда.

Делото беше образувано по искане на народни представители от 48-то Народно събрание, от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ относно промени, приети в началото на декември 2022 г.

Конституционният съд реши, че е противоконституционна разпоредбата на чл. 212, ал. 5 в частта, в която се казва, че не се произвежда машинно гласуване в секции извън страната „в случаите, в които няма лице, на което Централната избирателна комисия е възложила дейности по техническото осигуряване и поддръжка на техническото устройство за гласуване, владеещо български език, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване.“

Обявено е за противоконституционно още и условието в чл. 213б, ал. 1 да се предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, на лица, посочени от партиите и коалициите, „получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори“.

Конституционният съд отхвърля искането на народните представителите да се обяви за противоконституционно условието гражданите в секции с под триста избиратели да нямат възможността да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез машина. Съдът отхвърля искането да бъде обявено за противоконституционно СИК да отчита резултатите от машинния вот, като преброява бюлетините от машинното гласуване.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • най-важният текст

    07 Дек 2023 17:44ч.

    "Съдът отхвърля искането да бъде обявено за противоконституционно, СИК да отчита резултатите от машинния вот, като преброява бюлетините от машинното гласуване." Това е текстът, за който най-много врякаха от ПП-ДБ.Това е най-важният текст, който ще изключи печелене на избори от ПП-ДБ чрез манипулиране на машините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи,

    07 Дек 2023 18:18ч.

    че и конституционният съд при съответно избирателно погрешно провеждане, спокойно нарушава конституцията в случая! Има ли логика, преброяването на бюлетините да е незаконно и защо, след като се наблюдава от представаителите на всички партии? На кого ще пречи, на истината, нали ? И кой ще следи тогава за евентуално фалшифициране на изборите??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова

    07 Дек 2023 18:19ч.

    Никакви машини!! Само гласуване с бюлетини!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Запад

    07 Дек 2023 18:21ч.

    гласува ли някоя държава с машини?? Да не е луда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буржуаното право

    07 Дек 2023 18:34ч.

    Освободиха тежък убиец на пътя, защото е синче на империята Фикосота. Справедливостта на капитализма https://www.youtube.com/watch?v=GF-d_eT1N9w Влог на писателя Добри Божилов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Дек 2023 19:23ч.

    Що си мисля, че до други избори тази държава няма да стигне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    07 Дек 2023 19:53ч.

    Този съд са най-големите безделници с огромни заплати, други привилегии и пенсии без таван. Конституцията у нас е празна дума. Тя няма нищо общо с обикновения човек и той не съществува за нея. Това не пречи да му се подиграва, твърдейки,че тя има пряко действие. В страната масово се нарушават най-основни права и свободи на хората, но те нямат право да искат справедливост в този съд. Няма право и дори народен представител, зад който стоят често хиляди гласове. В Русия, която толкова плюем всеки човек, дори по време на съдебно дело, има право да се обърне към този съд и делото се спира до произнасянето му. Ако можеше да се отнасяме към този съд нямаше да се жалим в съда на ЕС, но и там не можем, защото за изготвяне на материалите искат много пари. Няма място да напиша какви проблеми на обикновения човек решава този съд в Русия. Българинът е безправен по отношение на възможността за спазване на правата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Дек 2023 20:31ч.

    Не премахнат ли машинките ще премахнат държавата. Къде в в любимия на Баце, Шиши, Кики евроатлантически свят гласуват с такива машинки. В Щатите има машинки, но те са друг тип. Сканират бюлетината. Толкова за евроатлантизма на сглобката/некоалицията. Баце, Шиши, Кики са като африкански вождове от времето на робовладелтвото. Продават поданиците си за шарени мъниста, а понякога и само похвала от сахиба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    08 Дек 2023 2:19ч.

    А до входния?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Татарли Яшар

    08 Дек 2023 4:53ч.

    Братиньото Боби Велчаки още ли е шеф на конституционното партийно мешере?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи