Конституционният съд образува дело за референдума за българския лев

Конституционният съд образува дело за референдума за българския лев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Конституционният съд образува дело по искане на народни представители за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Това съобщиха от съда.

От „Възраждане“ казаха, че в петък внасят жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за запазване на българския лев.

Тя е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на „Възраждане“, се е подписала и тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев, каза Костадин Костадинов.

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46-ма се въздържаха.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

  • Чудя се какъв пророк да съм

    17 Юли 2023 20:20ч.

    И все пак, България да я бъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    17 Юли 2023 20:28ч.

    Същата тази г-жа Соня Янкулова, съкрати през 2009г. 1800 служители от "Гранична полиция" в качеството си на зам. министър на МВР......Съкратените не бяха "щатни бройки" а служители реално работещи на терен........За "награда" г-жата беше пратена в конституционният съд........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    17 Юли 2023 20:29ч.

    Оставам с голяма надежда справедливостта да възтържествува и референдумът да се проведе. Какви са тези "народни представители", които не зачитат волята на повече от 400 000 българи? Според правилата не е необходимо утвърждаване от НС, а само насрочване на дата за провеждане на референдума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Конституцията и Закона

    17 Юли 2023 22:05ч.

    КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ: Чл.84. Народното събрание: 5. приема решение за произвеждане на национален референдум; ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ: Чл.10. (2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2015 г., в сила от 24.07.2015 г.) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4. ====> Никъде в Конституцията и Закона не е дадено право на Народното събрание да утвърждава или да отменя провеждането на Референдум, когато е изпълнен Чл.10. (2) на цитирания по-горе Закон. Българското Народното събрание, слава Богу, не е над Конституцията и над законите, приети от самото НС и не е Френски национален конвент от края на 18-и век, както очевидно си го представят партиите от сглобката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Юли 2023 20:30ч.

    КС има избор или застава зад народа, или отива в цифровия концлагер заедно с всички и няма да съществува повече! Предполагам знаят, че се прави опит да се суспендират Конституциите на всички държави в Европа, а вече и тази на САЩ. Добрата стара Англия, тя нали си няма такава, не иска и другите да имат ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако властите са наистина разделени, те ще могат да се корегират една друга

    17 Юли 2023 20:48ч.

    при случайна грешка. Ако грешката е системна, това няма как да стане, защото системата формира властите. Тогава системата трябва да бъде сменена, защото системата на управление служи на народа по определение, а не обратното, колкото и някои да поставят зададените някога определения в конституцията над сегашните хората в страната. Това не е ново, затова например във Франция сега управлява пета по ред република. Ние имахме народна република, сега е буржоазна, чиято представителност падна до нищожни проценти от населението, съответстващи на процента буржоа. Видяхме нейните резултати и е ясно че не са добри, всъщност направо са лоши, много по-лоши от тези на предишната народна република. Явно дошъл е ред на нова народна република, тя няма да е връщане към миналото, включително и като термин, защото в момента най-силната икономика в света е именно народна република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банкстер

    17 Юли 2023 20:51ч.

    Пътеката е проправена за прехода BGN-EUR-CBDC и само живеещи в паралелна вселена могат да минат метър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    18 Юли 2023 0:29ч.

    Други държави с по-голяма икономика и по-висок стандарт на живот не приемат еврото, но ние много се натискаме. Трайте си бе хора. Натискат ни , но си трайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май само ти не си наясно

    18 Юли 2023 0:44ч.

    че вървим към едно безкешово общество, и как са били назовавани физическите пари е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Май само ти не си наясно

    18 Юли 2023 3:12ч.

    Ти не си наясно с човешката природа защото смяташ че останалите са като теб - готови да се огънат и пълзят. Хайде да видим докъде ще го докарат с цифровите пари - в ЕС (слава Богу в САЩ още сега има щати които още отсега забраниха т.нар CBDC). Хайде нека оптат еврогейчетата - ей тогава ще видиш как съветския европейски съюз се разбива на 100ци държавици и анклави. Мулти-култи-глобо-хомо сее вчтър и ще пожъне не бури а урагани! Колкото химическите 'ваксини' и цертификати успяха толкова CBDC!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато търговските банки

    18 Юли 2023 11:35ч.

    изгасят банкоматите откъде ще теглиш пари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    18 Юли 2023 1:39ч.

    "Възраждане" трябва да победи и това е от изключително значение за самочувствието на българския народ. Не е допустимо управляващите сляпо да се подчиняват на заповеди идващи от посолстваТА или посолствоТО. Прокуратурата да се самосезира по изтеклия запис от среднощното заседание на ПП, защото начертаният от тях план се изпълнява дословно. Участниците в Кирчо-кокорчестата банда да се обявят за национални предатели, да бъдат съдени и осъдени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    18 Юли 2023 2:27ч.

    От еничари и гьотферени какво може да се очаква? Те вече казаха, че референдум няма да има. Както казаха, че посолствотО назначава службите и службашине във властта. И народецът не го прие като скандално, а като нормално. Та за народецЪТ ми е въпросА, скандален или нормален?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задължително нещо трябва да се случи

    18 Юли 2023 3:23ч.

    Някой от "народните" представители в НС и политиците би ли дал сносно обяснение защо по никакъв начин не искат да чуят гласа на суверена, който им плаща незаслужените огромни заплати за да работи за тяхно добро, което те от години не са правили. Нещо повече, с всеки изминал мандат на НС все по-прости, неграмотни, алчни, корумпирани и с небългарско самосъзнание типове се появяват и бързо се съюзяват в името на лапачката и кражбата на милиони и милиарди народни пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    18 Юли 2023 11:12ч.

    Щом не искат да чуят гласът на суверенът по предвидения от Основният закон начин, трябва да усетят първо камъните на суверенът, а после конопените вратовръзки на нахалните си шии. Според Всеобщата декларация за правата на човекът (преамбюл): "Като взе предвид, че е необходимо правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството, като последен изход..." - мисля, че този текст е ясен - хората имат право дори на бунт и революция, ако правата им бъдат отнети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи