Конституционният съд: Не е наша работа да решаваме за задължителна военна подготовка, а на правителството и НС

Конституционният съд: Не е наша работа да решаваме за задължителна военна подготовка, а на правителството и НС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Конституционният съд отклони искането на служебното правителство, свързано с възможността да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Определението е гласувано единодушно вчера, се вижда в електронното деловодство на КС. Докладчик по делото е Соня Янкулова.

Кабинетът на Гълъб Донев искаше задължително тълкуване на разпоредба от Конституцията, казваща, че "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона", както и, че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". Въпросът на правителството беше: "Допуска ли Конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?"

Конституционният съд разяснява, че се тълкуват норми, които са неясни. Конституцията създава задължение за парламента да уреди със закон подготовката на гражданите за защита на отечеството. Изрични ограничения или изисквания във връзка със самата нормотворческа компетентност разпоредбата не съдържа, казват съдиите.

Според тях разбирането на правителството, че "воинските задължения" означават единствено "задължителната наборна военна служба" не намира опора в Конституцията.

Разпоредбата в основния закон е ясна, пише КС - тя възлага възможно най-широката нормотворческа компетентност на текущия законодател, без да установява изрично конкретни ограничения относно начина за реализиране на конституционното задължение на българските граждани за защита на отечеството, съответно за подготовката им за изпълнение на това задължение. Парламентът е ограничен единствено от конституционните принципи и ценности. КС може да се произнесе дали ги е спазил, когато има конкретен закон.

В случая става въпрос за избор на адекватен на средата за сигурност (и на заплахите) начин на подготовка на част от българските граждани за защита на отечеството. Този избор не принадлежи на Конституционния съд. Парламентът е този, който следва да направи преценка, в съответствие със средата за сигурност и заплахите за страната в конкретния исторически момент, на необходимите и възможни начини за подготовка на гражданите за изпълнение на задължението им за защита на отечеството, се казва още в определението. И се напомня, че няма как правителството да очаква КС да свърши работата, която е негова и на парламента.

И още едно дело

На 4 април КС образува седмото си дело за тази година. То е по искане на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) който атакува текста от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), предвиждащ, че не се издават или връщат отнети книжки на шофьорите, които не са си платили глобите към КАТ. 

Според адвокатите разпоредбата противоречи на три текста от Конституцията – на принципа на правовата държава, на правото на собственост и на правото на свободно придвижване, пише "Лекс".

В мотивите си към искането до КС, от ВАдС изтъкват, че с тази разпоредба се ограничават основни права на гражданите, за да принуди длъжниците да си платят глобите към КАТ, като това става извън установения ред за принудително изпълнение срещу неизрядни длъжници.

Адвокатите припомнят и решението на Конституционния съд от 2021 г., с което беше обявено за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, като подчертават, че случаят е аналогичен. Според ВАдС отказите да се издаде, преиздаде или върне шофьорска книжка имат всички характеристики на принудителни административни мерки и се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което също противоречи на принципите на правовата държава. А правото на собственост се нарушава, когато заради неиздаване или връщане на отнета книжка, шофьорите не могат да ползват свободно собствеността си.

Според ВАдС ограничението е и несъразмерно, тъй като целта е единствено осигуряване на приходи в бюджета, а то трябва да се постигне в изпълнителното производство по събиране на публични вземания. За докладчик по делото е определена Таня Райковска.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • да се знае веднъж завинаги

    05 Апр 2023 15:34ч.

    Ако някой си мисли, че зад формулата "защита на отечеството" ще ни набута във война за кефа на НАТО, много се лъже. Българите, за разлика от продажните им политици, разглеждат като върховен дълг и защита на отечеството именно защита на нашия суверенитет от НАТО. В момента те са окупирали нашата държава, а никой друг не ни заплашва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гълъб Ястребов Донев

    05 Апр 2023 15:49ч.

    на триморския пингвин в синергия с интересите на САЩ в България и Наведен Митьо Стоянов се опитаха да забъркат и Конституционния съд на Р. България в тяхната авантюра по въвличането на българските граждани в месомелачката на гражданската война в Украйна. Позор за служебното правителство на це-ре-ушника в президентството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великденски Заек

    05 Апр 2023 16:15ч.

    "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин". След като България не е нападната от външна сила и/или не й е обявена война, моя конституционен дълг за защита на отечеството не е в сила. Това ще им напиша на повиквателната, докато се качваm на самолета за държава извън ЕС. С много любов, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спокоен

    05 Апр 2023 16:19ч.

    Тотална натовска мобилизация означава начало на освободителните движения в Източна Европа и впечатляващо сгромолясване на краварската доминация в региона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моята военна клетва важи за война срещу САЩ и НАТО

    05 Апр 2023 16:35ч.

    Давал съм клетва във Българската Народна Армия, целувал съм знамето на Народна Република България. Днешния евроатлантически райхскомисариат има нещо общо с НРБ само толкова, доколкото инсталираните в колониалната администрация престъпници бяха оставени да разграбват наследството на социализма последните седем петилетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГражданинНаРепубликата

    05 Апр 2023 16:37ч.

    След като: "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона" Мисля, че е редно да ни въоръжат 10-12 хиляди отбили военната служба и знаещи какво да правим с автоматите. До 3 дена ще защитим Отечеството и ще се разправим с предателите, които опитват да унищожат младото и репродуктивно население на България, опитвайки се да го вкарат във война. Тези които разпродават България и унищожават стопанство, икономика и демография ще бъда разпознати и приключени. Само ни въоръжете. Ние знаем пътя до Народното събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътят до Народното събрание

    05 Апр 2023 17:10ч.

    минава през президентството, министерски съвет и през министерството на отбраната. Там са на-отровните змии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • измяна, да !

    05 Апр 2023 19:52ч.

    Как се нарича овластен, който без знанието на Парламента , без обществено уведомяване, без одобрението на Народа - ТАЙНО и в тъмна доба, изнесе цял сектор от отбраната ни за чужда страна ? Открадне, или съучавства в кражба на цялата ни щурмова авиация , и така оголи тотално националната ни отбрана ? Наруши по няколко члена Наказателния Кодекс ? ... КАК СЕ НАРИЧА ТОВА ? Как се наказват националните предатели , особено в смутно време, когато до границите ни има война ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Апр 2023 16:55ч.

    Започва се. В Латвия са върнали наборната служба от 1 юли: https://ria.ru/20230405/latviya-1863218295.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ми се да видя как ще организират всеобща наборна военна служба в днешна България. Келешата ще се разбягат в чужбина и без да сме във война, при това далеч по-масово от колкото в някои други страни дезертираха при частична мобилизация

    05 Апр 2023 17:18ч.

    Днешната българска армия няма устав за вътрешната служба, няма устав за гарнизонната и караулна служба. Не дават въоръжен наряд, охраняват ги охранителни фирми. Нямат вътрешен наряд, не знаят какво е това да си дневален - имат кетъринг. Евроатлантически ташаци на гъсти жълтопаветни рояци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обаче

    05 Апр 2023 19:54ч.

    Имат обучение за военни теляци ! И скоро ще ги омешат с трансджендъри, защото това са атлантическите ценности ! Нашите военни ще пикаят само седнали, ще се демонтират всякакви писоари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    05 Апр 2023 17:20ч.

    В усрайна либералфашистчетата не ги закачат за фронта и тук "нашите" няма да бъдат пипнати с пръст. Те и затова толкова се радват, че техните хора са "спечелили". С най-голяма радост ще събират от цяла България за запълване на квоти, спуснати от любимия им господар отвъд голямата локва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В общи линии с две думи -

    05 Апр 2023 17:37ч.

    МинСъвет пита КС дали може да се провежда военно обучение и мобилизация в мирно време, щото министерството на правосъдието казва, че не може. КС отговаря - вижте там, оправяйте си се, ние не знаем, парламента да каже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Апр 2023 17:43ч.

    Нека следващото служебно правителство бъде изцяло назначено от представители на КС, айде стига с тия мишковидни гризачи, вечно посиращи се, защитавайки чужди интереси от името на България. Поне едно импотентно звено в хранителната верига, може лесно да улети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полковник

    05 Апр 2023 18:01ч.

    Аз като давах клетва беше да защитатавам България от САЩ и западна Европа. Ще си изпълня задълженията по устав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Апр 2023 19:26ч.

    Голямо дърво ще ядем с тези служебни правителства от Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    05 Апр 2023 19:37ч.

    Невиждана неграмотност във всеки един пост под дописката! Един няма да се доближи до същноста на проблема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи