Конгресът на САЩ: Украйна получава само 20% от отпуснатата ѝ финансова помощ, останалото е за американските войски

Конгресът на САЩ: Украйна получава само 20% от отпуснатата ѝ финансова помощ, останалото е за американските войски

Украйна получава пряко само 20% от финансовата помощ, отпускана от САЩ, заяви председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол.

"От отпуснатите 113 млрд. долара приблизително 60 % са предназначени за американските войски, американските работници и модернизацията на американските оръжейни запаси. В действителност само 20% от средствата отиват директно при украинското правителство под формата на пряка бюджетна подкрепа", заяви той по време на изслушване в Конгреса на САЩ.

Според депутата от републиканците, които получиха мнозинство в Камарата на представителите, отчетността на отпуснатите средства ще бъде от ключово значение за продължаването на помощта за Украйна.

Припомняме, че миналата година републиканците инициираха одит на средствата, отпуснати от САЩ за помощ на Украйна. Сенатори внесоха резолюция, с която поискаха от президента Джо Байдън да прекрати предоставянето на военна подкрепа на Украйна.

 

 

Коментари

  • nan

    29 Март 2023 19:15ч.

    яко крадене пада. САЩ - най-корумпираната държава в света. мога да си представя от 20-те % Зеленски и компания колко прибират

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленд-лиз с 80% откат.

    29 Март 2023 19:21ч.

    "От отпуснатите 113 млрд. долара приблизително 60 % са предназначени за американските войски, американските работници и модернизацията на американските оръжейни запаси. В действителност само 20% от средствата отиват директно при украинското правителство под формата на пряка бюджетна подкрепа" Излиза че с ленд-лиза Украйна плаща за развитието на щатския ВПК? Откъдето и да погледнеш - голям тумор са това щатите! :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега виждам от кого се учи Корнелия на лицемерие

    29 Март 2023 19:25ч.

    Какви американски войски финансирате с милиардите за Украйна? Нали уж не участвате в тая война?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2023 19:43ч.

    Американците не участват! Добре че е Кирчо Простов, че да спаси Украйна от ракетите на бензиностанцията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Март 2023 20:00ч.

    Останалите са под формата на оръжие, което е ок тъй като на украинските герои точно това им трябва, за да избиват азиатските орди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вежди Рашидов

    29 Март 2023 20:05ч.

    Пазарен неуспех претърпя и руската марка смартфони AYYA T1, която е продала по-малко от 1000 бройки, откакто се появи на пазара преди повече от година. Разработен от дъщерното дружество „Смартекосистем“ на руския конгломерат за отбранителна промишленост „Ростех“, и сглобяван в Китай, AYYA T1 беше разглеждан от руски официални лица като потенциален заместител на iPhone след решението на Apple да спре продажбите си в Русия в отговор на инвазията в Украйна миналата година. Подобно скромно представяне имаше и друга руска надежда. Наскоро се оказа, че пpeз пъpвия мeceц cлeд нaчaлoтo нa пpoдaжбитe – тoecт пpeз дeĸeмвpи минaлaтa гoдинa, сa пpoдaдeни caмo 6 oт нoвитe pycĸи, нo вcъщнocт ĸитaйcĸи Mocĸвичи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вежди Рашидов

    29 Март 2023 20:16ч.

    Бързай да поръчваш москвич дедо, че се чака 20 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Вежди Рашидов

    29 Март 2023 21:58ч.

    презобил си с грант-историята. явно имаш жълто и около устата, иначе щеше да знаеш, че в ония години ТОЧНО за Москвич не се чакаше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След началото на войната десетки известни учени напускат Русия

    29 Март 2023 22:01ч.

    Известни учени започнаха масово да напускат Русия след началото на пълномащабното нахлуване на руски войски в Украйна. Журналистите успяха да установят имената на 28 учени, напуснали Руската федерация след началото на войната ( https://www.proekt.media/guide/uchenye-uezzhayut/ ). Сред тях са академикът на Руската академия на науките, президентът на Московското математическо дружество Виктор Василиев, член-кореспондентът на Руската академия на науките Юрий Ковальов, професорите на Руската академия на науките Сергей Попов и Александър Марков. Има много повече напуснали специалисти. По-конкретно, само организацията Scholars at Risk изведе 200 души от Русия, а други 62 учени бяха подпомогнати да напуснат от германската фондация Александър фон Хумболт. Освен това има повече от шест хиляди души в телеграм чатове за учени, които очакват да бъдат приети зад граница. много руски университети загубиха десетки преподаватели. По-специално, в един от отделите на Висшето училище по икономика - Института за хуманитарни исторически и теоретични изследвания - 60% от служителите са напуснали, каза бившият ръководител на отдела Алексей Плешков за проекта. На свой ред бившият професор по HSE Константин Сонин смята ( https://t.me/ksonin/393 ), че университетът е загубил общо най-малко 150 преподаватели. Един от руските университети, най-засегнати от войната в Украйна, беше Сколковският институт за наука и технологии, фокусиран върху партньорства с чуждестранни образователни институции. По-специално, след началото на пълномащабна руска инвазия, почти всички чуждестранни и много руски преподаватели и студенти напуснаха Сколтех, любим проект на Медведев, руски университет, който беше партньор на известния американски университет MIT( https://meduza.io/feature/2022/11/30/duraki-est-po-obe-storony-okeana ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamut

    30 Март 2023 13:51ч.

    Не се чакаше за москвичите- дефорсе събирани в Ловеч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е то да си направиш самореклама, че даваш 100, а се оказват 20

    29 Март 2023 20:43ч.

    Абе хубава работа като намерение, ама като осъществяване - съвсем циг... пардон, американска. Едно дава, пет взема - казва народът. Що е то? - Курвата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Март 2023 22:42ч.

    Erst kommt das Fressen, dann die Moral…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Март 2023 23:57ч.

    Аз не мога да разбера наивниците, които си мислят, че САЩ някога са дали нещо даром! Няма такова нещо и не се е случвало до сега! Американците не са, като руснаците и нас славяните, които сме готови да дадем на някой нещо даром за да му помогнем! при тях всичко е по сметка и на всичко гледат, като инвестиция! Защо помагат с пари и оръжие на Покрайна? Много просто- 40 % от украинския чернозем е продаден на американски компании. Газопроводите и те повечето не са чисто държавни ( на Байдън сина е яко замесен в случая), а това е само върхът на айсберга! Украйна в момента е престанала да съществува и прилича на човек в кома, който се държи все още жив благодарение на външните животоподдържащи системи! Нещо повече САЩ принуждават "съюзниците" си да издържат покрайна. Получава се, като в народната приказка "болен здрав носи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито глас за тумора ДБ

    30 Март 2023 9:59ч.

    Точно така е. Въпросът е докога и ние българите, ще позволяваме на нашите подлоги политици да източват държавния ни бюджет в полза на укрите. За нас пари няма за нищо, а милиарди даваме непрекъснато на тях. Те си гледат кефа, ходят си по международни мачове /вчера в Лондон бе пълно с десетки хиляди укри/, а ние ще им мислим за войната и да им даваме оръжие и пари. Нито един глас не трябва да се дава за този гнусен тумор ДБ, който е прокси на американските интереси у нас, и заради който останалите партии не смеят да водят самостоятелна политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    30 Март 2023 10:47ч.

    ...очаквам с нетърпение "коментарът" на Напушения Зеленчук по въпроса!... Гладен съм за шоу! :-D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Депутатът републиканец

    30 Март 2023 17:47ч.

    това ще каже естествено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи