Командващият сухопътните войски на Украйна: Руснаците настъпват. Превъзхождат ни по численост и въоръжение

Командващият сухопътните войски на Украйна: Руснаците настъпват. Превъзхождат ни по численост и въоръжение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ситуацията на бойното поле е "сложна", като независимо от "големите руски загуби" на изток силите на Москва настъпват "в условия на преимущество на врага както във въоръжение, така и в численост на личния състав".

Това заяви командващият Сухопътните войски към Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, който командва силите на източния фронт. Той говори по-конкретно за бахмутското, лиманското и купянското направление - съответно в Донецка, Луганска и Харковска област.

Преди седмица Сирски заяви, че руските сили настъпват по целия източен фронт, въпреки загубите на хора и техника. Тактиката се променя редовно: "атаки се извършват постоянно", а ситуацията в Авдиивка, Донецка област, се променя "всеки ден и всяка нощ". По думите на Сирски силите на Русия са постигнали "частичен успех в някои райони на дълбочина 1.2 до 2 км".

Загубите си Русия попълва за сметка на резервите на щурмови батальони, формирани от бивши затворници, продължава той. По думите му Украйна търси успех с "ефективно използване на артилерията, миномети, ударни дронове и стрелково оръжие".

Проблем с боеприпасите

В понеделник друг високопоставен военен - командващият оперативно-стратегическа група "Таврия" бригаден генерал Олександър Тарнавски - обяви, че Киев е свил някои от военните операции поради недостиг на военна помощ от чужбина. "Има проблем с боеприпасите, особено с постсъветските - 122, 152 мм", каза той в интервю за "Ройтерс".

Институтът за изследване на войната писа часове след публикацията на агенцията, че вероятно и двете страни са изразходили голяма част от запасите си от тези снаряди и Москва също търси в чужбина: наскоро е получила "големи количества" от Северна Корея.

Тарнавски нарече недостига на артилерийски снаряди "много голям проблем"; по думите му спадът на чуждестранна военна помощ вече оказва влияние на бойното поле.

Обемите, които имаме днес, не са достатъчни за нас, предвид нуждите ни. Така че ги преразпределяме. Препланираме задачи, които сме си поставили, и ги правим по-малки, защото трябва да ги захранваме.

Решенията за помощта предстоят

Тарнавски дава интервюто в момент, когато Европейският съюз, блокиран от Унгария, не може да вземе решение за ново финансиране за Украйна в размер 50 млрд. евро., а републиканците в Съединените щати спряха пакет от 60 млрд. долара (54 млрд. евро) с искания той да бъде обвързан с още средства за гранична сигурност.

Очаква се вот в Сената тази седмица, обяви на 14 декември лидерът на мнозинството, демократът Чък Шумър. Заради този вот се отложи и началото на коледната ваканция на Сената.

Източник: dnevnik.bg

 

 


Решението за европейската помощ за Украйна се очаква да се разгледа отново на специален Европейски съвет на 1 февруари, обяви в понеделник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Коментари

  • Тихомир Томов

    19 Дек 2023 19:02ч.

    Неприятното в случая е, че през зимата и при липса на внос, трудно се намират свежи цветя за посрещачите в Киев !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    19 Дек 2023 19:10ч.

    ...и за новопредставилите се нацики. Цветарски магазин на украинските гробища е добър бизнес...многомилионен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е много верно, тактика ЛИСИЦА

    19 Дек 2023 19:19ч.

    заповядана от ПЕНТАГОНА, тактически, за почивка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй, тъй, той и Фюрера

    19 Дек 2023 20:10ч.

    правеше "чували" да примами хитроумно мечката вътре, и накрая я примами в Берлин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    19 Дек 2023 20:38ч.

    Тя руската армия , когато ви се противопостави беше по малобройна. Сега естествено е по многобройна. Повечето окри са при идола си Бандера. Ама не разбрах , как ви превъзхожда по въоръжение, след като миналата година го свърши. Абе прости окраински окри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зара Динкова

    19 Дек 2023 23:17ч.

    Чрез зелени политики и приобщаване на общности се постига устойчиво развитие. Да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    19 Дек 2023 19:05ч.

    Поръчвай жйлто-сини байраци. Или.хвърляй кърпата, тъпанар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Дек 2023 19:07ч.

    Тръгнахте, като аслани, а се върнахте, като на....и!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който има късмет

    19 Дек 2023 21:26ч.

    Другите на пепел, няма място в чернозема за тях! Жалка работа, как не се научиха, че англосаксонската пасмина не е добър съветник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво дрънкат официално

    19 Дек 2023 19:11ч.

    за пред медиите укоррайха няма никакво значение???. Важното е какво говорят украинските военни на закрито. Записите вече от тях тръгнаха. Те първа ще стане ясно колко "добре" е премахната и фронта ??? Зеленски на ???? е ходещ труп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Зеленски заяви в САЩ,

    19 Дек 2023 19:22ч.

    че ще се бият до последния украинец - на което бесният ястреб Линдзи Греъм специално обърна внимание. Защо, заради какво и заради какво си унищожавате хората? Днес беше цитиран и резултат от допитване - 3-ма от всеки 4 украинци желаят да напуснат страната си (голяма част от тях биха искали да избягат в Русия). С фатално закъснение и най-зомбираните украинци ще разберат, че никой не би ги защитил от агресии по-ефективно от Русия. Но е късно, много късно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Дек 2023 20:22ч.

    Волф Давид Иссак Блицер чист педал наричан Линдзи Греъм ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    19 Дек 2023 19:49ч.

    Хем по принцип по-малобройната руска армия има числено превъзходство, хем търпи огромни загуби... попълвали я със затворници, милиони затворници ли има в Русия? Има ли укpoп, който да не е наркоман?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    19 Дек 2023 20:07ч.

    Проблема на Украйна е че започна тази война вместо САЩ. Над 300 хил украинци загинаха за да загуби Украйна територия,обработваема земя,финансии. Напълно неадекватния Зеленски е неспособен.Украйна е фалирала страна заради глупоста на едни глупаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зельо си го избраха укрите

    19 Дек 2023 20:14ч.

    и щели след някой месец да станат като Швейцария. Познато от нашия "преход" - станахме Швейцария за 5%, Румъния за 10% и Конго за останалите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещастието САЩ

    19 Дек 2023 20:27ч.

    Клоунът на практика излъга избирателите си. Не спази нито едно свое обещание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изигра им най-ужасната клоунада

    19 Дек 2023 21:27ч.

    Не остана и пред кого да я играе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ей укр

    20 Дек 2023 0:39ч.

    нали бяха свършили ракетите на руснаците миналата година и сте убили 750 000 милиона от тях, бе! Е как настъпват, как? Даже немския Патриот не успехте да разопаковате и се изпари! Це европа ! Це ...айде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дет се вика

    20 Дек 2023 0:41ч.

    в един клип на "Господарите" Кой ще ни да де париииииииииииииииииииии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговор

    20 Дек 2023 0:41ч.

    ми нема кой

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    20 Дек 2023 1:19ч.

    Раша устиска на контранаступа и чугуните пак опериха гребените. Ще рече човек, че безаналоговата вече е задминала Киев и напира към полската граница. В действителност положението си е все така закупено както е началото на годината. Раша воюва срещу бившата си провинция вече две години и е стигнала доникъде..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дофтуре

    20 Дек 2023 3:10ч.

    Апчаата... С шепата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военният министър Шойгу оповести

    20 Дек 2023 8:52ч.

    украинските загуби общо убити и ранени около 383/4 хиляди!Предполагам че и руските загуби са около 150/200 хиляди или ориентировъчно около 400/500 хиляди и от двете страни са безвъзратно загубени-около половин милион убити и ранени поради некадърното руско ръководство(военно и гражданско),което проспа събитията в украина ,поддаде се на внушенията на новозабогателите руски и украински милиардери ратуващи за мир и сега берат плодовете на своята престъпна некадърноста!И Путин и близкото му военно и гражданско ръководство мечтаеха за т.н.западен охолен живот,съгласяваха с всички мачкания от страна на Запада и чак когато усетиха че им взема кокала от устата станаха патриоти и бранители на руските национални интереси!Не нам…… !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А въпросният министър на войната

    20 Дек 2023 11:27ч.

    Шойгу няма даже военно образувание,без ден служба в съветската/руска армия и го тропосаха с чин армейски генерал заради заслуги към Елцин и семейството му,както и към Путин естествено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо

    20 Дек 2023 16:58ч.

    бре, стига с тая виагра, баш у този форум!!! Пий си я сам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи