Колоните на "Вагнер" напуснаха трите руски области, повредили са над 10 000 кв.м. настилка

Колоните на "Вагнер" напуснаха трите руски области, повредили са над 10 000 кв.м. настилка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Колоните на "Вагнер" напуснаха трите руски области, повредили са над 10 000 кв.м. настилка Снимка: Ройтерс
Бойците на ЧВК "Вагнер" вече са се изтеглили от руските Ростовска, Воронежка и Липецка области, през които преминаха по време на вчерашния си "Марш на справедливостта" към Москва, съобщиха местните власти в каналите си в Телеграм.

Повече от 10 000 квадратни метра пътна настилка е била повредена в Ростов на Дон, след като в града влязоха колоните на частната военна компания, обяви ръководителят на градската администрация Алексей Логвиненко.

"Специалисти направиха проверка на пътищата, по които е преминала военна техника. По предварителна информация площта на повредената пътна настилка възлиза на 10 000 квадратни метра. Най-силно е засегнат площад "Буденновский", написа Логвиненко.

Работата по отстраняване на щетите ще започне още днес, като се очаква тя да приключи до два дни.

Още снощи силите на частната военна компания започнаха изтеглянето си от Ростов на Дон, а днес губернаторът на Воронежка област Александър Гусев съобщи, че наемниците напускат и граничещата с Украйна територия.

Той увери също, че всичко преминава нормално и без инциденти.

Същевременно чеченски командир съобщи пред ТАСС, че специалните чеченски сили, разположени в Ростовска област, за да се противопоставят на похода на бойците от ЧВК "Вагнер", също са започнали да се изтеглят.

Специалните сили "Ахмат" се връщат към районите, където преди това се сражаваха, каза командир Апти Алаудинов.

Походът на наемниците от "Вагнер" към Москва обаче съживи един стар страх на Вашингтон: какво ще стане с руските ядрени оръжия, в случай на вътрешен бунт, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на Евгений Пригожин да изтегли бойците уталожи непосредствените притеснения от голям конфликт в Русия, но случаят показа, че властта на руския президент Владимир Путин отслабва.

Снимките на танкове по руските улици напомниха за Августовския пуч в Москва от 1991 година и възникналите тогава страхове, че някой недобросъвестен командир може открадне ядрена бойна глава, каза бивш служител на американското разузнаване.

"Разузнавателната общност ще бъде силно фокусирана върху руските запаси от ядрени оръжия", прогнозира Марк Полимеропулос, бивш висш офицер от ЦРУ, ръководил тайните операции на службата в Европа и Евразия, пише Дир.бг.

"За нас е важно да знаем кой контролира ядрените оръжия, защото се притесняваме, че терористи или лоши хора като чеченския лидер Рамзан Кадиров могат да ги потърсят, за да се възползват от тях", посочи Даниел Хофман, бивш високопоставен служител на ЦРУ, който е оглавявал московския му отдел.

Кадиров обеща да помогне за потушаването на бунта на "Вагнер" и изпрати хиляди свои бойци в южния руски град Ростов на Дон, който беше завзет от наемниците.

Американски представители казаха, че не виждат непосредствена заплаха за сигурността на руските стратегически и тактически оръжия.

"Не сме забелязали никакви промени в разположението на руските ядрени сили", заяви пред Ройтерс говорител на американския Съвет за национална сигурност. "Русия носи специална отговорност за командването, контрола и охраната на ядрените си сили, за да гарантира, че няма да бъдат предприети действия, които застрашават стратегическата стабилност", допълни той.

Но безопасността на тези оръжия представлява постоянна грижа за Вашингтон. В годишен доклад на американските разузнавателни служби се посочва, че "сигурността на руските ядрени материали... остава проблем, въпреки подобренията в защитата, контрола и отчетността".

Сценарият, който тревожи експертите, е че ако отново избухнат остри разногласия за войната в Украйна, някоя недобросъвестна военна фракция може да си осигури контрол върху определени оръжия.

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, като според Федерацията на американските учени, той е включвал 5977 ядрени бойни глави. САЩ, за сравнение, разполагат с 5428.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Много тенденциозно измерване на пътна настилка

    25 Юни 2023 17:59ч.

    Ето това е манипулация граничеща с дезинформация. Защо пък точно 10 000 кв.м.? Ако един път е широк 10 м., става въпрос за 1000 м. отсечка, или общо такива части. Сиреч, 1 км. Ако е широк 5 м., това е 2 км. И отново, защо 10 000? Е, разбира се че това е много по-внушително число.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимките, с които е илюстрирано...

    26 Юни 2023 10:28ч.

    ...материалчето са поразителни... Асфалтът след "повредата" му от тежките верижни машини е в по-добро състояние от улицата около имението на Шварценегер в Калифорния?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасетата

    25 Юни 2023 18:02ч.

    си знаят калта и кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колоните на "Вагнер" напуснаха трите руски области, повредили са над 10 000 кв.м. настилка

    26 Юни 2023 1:27ч.

    Хахахахахахахахахахахахахахаха и как така изведнъж Вагнеров и от терористи според западната преса се превърнаха в обикновени пътни хулигани?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От кога настилката се мери в квадратни метри?

    25 Юни 2023 18:21ч.

    За път с ширина 5м и дърлжина 1000м, става дума за площ от 5000м2. Т.е. тука е повреден участък с дължина около 2 киломентра, което не звучи добре за заглавие на новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквун Банкянски

    25 Юни 2023 18:40ч.

    Обществена поръчка? Ората бездействат! Чекам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    25 Юни 2023 18:44ч.

    a защо си мислете, че това е един път, който е 2км дълъг при 5 м ширина или 1 км дълъг при 10 м ширина? Това са хиляди места, където от тежестта на машините настилката е поддала и трябва да се закърпи(асфалт) или пренареди(павета). Манипулация има, но тя не е в тези НАД 10 000м2 настилка, тя е в липсата на информация за тези многобройни руски пилоти, които са загинали вчера. Или просто си е руският начин на мислене, че човешкият живот е евтин. https://meduza.io/feature/2023/06/25/itogi-myatezha-chvk-vagner-pokidaet-rossiyskie-regiony-no-gde-sam-prigozhin-neizvestno

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не престанете с измислените “новини”?

    25 Юни 2023 22:23ч.

    Знаеш ли откъде пише meduza? Има огромен брой сайтове, които пишат на руски и са на хиляди километри от Русия. Не знаят НИЩО от това, което се случва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    25 Юни 2023 22:41ч.

    можеше най-напред да погледнеш статията, за да видиш препратките-кореспондентът от Първи канал на руската телевизия Ирина Куксенкова, руските провоенни и пропагандистки блогове "Рибар", Readovka, Fighterbomber-всичките от Рашистка Фашагия...но защо да се чете, като "знаеш" как са нещата. Твое право е да се излагаш, демокрацията ти го гарантира:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пишеш на компютър нали?

    26 Юни 2023 2:26ч.

    Защо не направиш справка? Според препратката вагнеровци са свалили самолет Ил-22. Знаеш ли колко Ил-22 са произведени? Ще ти кажа. ЕДИН през 1947г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Юни 2023 3:45ч.

    има спорове какъв точно е самолета, който пада, друг блогер пише, че е АН-24 и дори показва видеото. https://t.me/bazabazon/18938 Знаеш ли кога възникват спорове/съмнения за някакво събитие? Когато МО си мълчи...като пример беше откриване паметник в Севастопол на потъналия кораб "Василий Бех", през юни 2022 украинците вдигнаха шум, че са потопили кораб, носещ боеприпаси на руснаците на Змийския остров, след 1 година, през юни 2023 откриха паметника за кораба, за потопяването на който никога не бе съобщено официално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    25 Юни 2023 18:44ч.

    Екстра си е настилката, дори така е по-добре от българската на повечето места ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-духовните

    25 Юни 2023 19:23ч.

    магистрали са в РФ, директно водят към небесата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    25 Юни 2023 20:47ч.

    винаги се е славила със своите пътища. Четете “Златния телец” с онова “Чрез автопробега да ударим по лошите пътища и нехайството”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врачански пущиняк за - "повредили са над 10 000 кв.м. настилка"

    25 Юни 2023 19:30ч.

    Тези "Вагнер" да бяха карали из нашия край. И след една година маневри нямаше да разберем че са карали по пътищата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колоните на "Вагнер" напуснаха трите руски области, повредили са над 10 000 кв.м. настилка

    26 Юни 2023 10:07ч.

    Колоните на крадливо-умните и енп-ейците са повредили над 110000 кв.км. държава и продължават...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Музикална ТВ

    25 Юни 2023 20:02ч.

    Преди Вагнер никакъв Бах ли не е минавал по тези улици ростовски, че западът се е загрижил за асфалта руски? На всичкото отгоре някои руски медии, които не уцелеха ваксата в първите часове, кякви точно са оркестрантите - герои или предатели, сега казват, че след вагнеровци останали много разхвърляли партитури по улиците, и сега за метачите също ще има много работа. Изобщо в Русия безработицата, както каза преди време Путин, е на най -ниските си рекордни нива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах! Повредили настилката значи.

    25 Юни 2023 20:44ч.

    Изкопаните ровове по пътищата от властите, за да спрат пригожинците не се броят, повредите от танковете тръгнали към Украйна също. Само станалият внезапно лош Пригожин е виновен за всички беди и нещастия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    25 Юни 2023 23:03ч.

    някои ватници са се подмазали на началството и копаят ровове по пътя, за да забавят Пригожин:-) И изобщо Путин, който преди години каза, че предателството е това нещо, което той никога не може да прости, сега само след 24 часа го прости. Жега в Кремъл... https://www.youtube.com/watch?v=u02VbTnej5c

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Освободителю” престани с идиотщините

    26 Юни 2023 2:43ч.

    Наистина ли си празноглав? Видял ли си в Украйна някой да прекопава път за да спре настъпление на руснаците или на украинците? Копаят едната посока на магистрала с две по две платна защото няма да се сетят да ползват другите две платна или им е забранено да карат през полето. Височайща идиотщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Юни 2023 3:52ч.

    кой е казал, че с такъв ров ще спрат конвой? За забавяне-да, ще забавят конвоя. А при водене на бойните действия обикновено минират пътя, та даже минират и в полето от двете страни на пътя, и никой не знае колко голям обход да направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Юни 2023 20:53ч.

    В отминалата съботна вечер впечатли сърдечността, с която ростовчани изпратиха вагнеровци. Това не бива да ни учудва.Жителите по долното течение на Дон са страстни любители на Вагнеровото творчество. Билетите за съботното представление на "Залезът на Боговете" бяха разпродадени още миналата година. Постановката е дело на авангардния оперен режисьор Мордухай Огурчок-Тяншанский. В неговата интерпретация Зигфрид, освен, че е велик воин, е и изкусен готвач. Във второ действие той напада кухненско джудже с мин подполковник, тенор. Опитва се да го промуши с иновативния си меч с изкуствен интелект. Запява арията "Искам да те сготвя на фрикасе с мус от зеленчуков обсидиан". Джуджето обаче е хитро, не се дава и се скрива в щайга с кервиз и моркови. Ядосананият Зигфрид псува, прибира меча в ножницата и попада в прегръдките на Брунхилда, сопрано. Двамата страстно се целуват, заобиколени от кипящи тенджери. В трето действие те вече са в апартамент на луксозния мински хотел Виктория Олимп. Любят се пламенно. В един момент, по настояване на Брунхилда, те се съушават в изключително трудната поза "Чебурашка", поза 44 от ревноруската Камасутра. При нея жената застава права зад гърба на мъжа и с рязко движение, така както е скандално гола, до откат забива в него кинжала си. Зигфрид стене, страда, вие от болка, но вместо да моли за помощ изпълнява финалната ария "О, Брунхилдо вълчице подла, кажи проклетнице Джуджето ли при мен те прати?". След края й Зигфрид издъхва. В стаята делово влизат четирима воини, всички с чин капитан. Хващат Зигфрид за ръцете и краката и го изхвърлят от прозореца, услужливо отворен от Бурнхилда. Зигфрид пада долу, изтупва доспехите си, изправя се на крака, покзва среден пръст към публиката и изрича. - Един щастлив ден наниза се в безкрайната ми броеница. "Толкова подробно зная всяко свое бъдеще, толкова реално го предвиждат сетивата ми, че когато се превърна в ностояще, то е вече само спомен". Завеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли е проблема?

    25 Юни 2023 22:03ч.

    А се говореше за Гражданска война и преврат. А то, повредили настилката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • az sam va

    25 Юни 2023 22:36ч.

    ба си тиквата се втурва да им праи магистрала виднагъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото никой не излезе

    26 Юни 2023 0:06ч.

    Да подкрепи Путьо с рейтинг уж 80 %, а всеки искаше за се снима с Пригожин ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар / нали пише, напиши коментар /

    26 Юни 2023 0:19ч.

    Добре, че в Ростов на Дон не е кмет Й. Фандъкова, иначе следното изречение, цитирано по горе: ,, Работата по отстраняването на щетите ще започне още днес, като се очаква тя да приключи до два дни", би звучало така: ,, Работата ще започне тези месеци и ще приключи до пет години", а ако Борисов е кмет, може би до десет години. Ако не бяха спрели руските тв канали, щяха много зрители да видят какво строителство кипи в РФ и за тях 10000кв.м. асфалт, на са като за Фандъкова 10 кв.м. асфалт. Но уви, спирането на руските канали е регламент на ЕС, което много ми прилича на забраните на НСГРП. Но ура, дами и господа, това е ,,демокрацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    26 Юни 2023 0:27ч.

    Кога ще се отървем от неадекватния Запад!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не можем да се отървем от козяшките тролове

    26 Юни 2023 2:34ч.

    А ти искаш да се отървеш от целият Запад. Виж по-горе какво пишат троловете и дори дават линкове към “информация”. Дори не им минава през празните глави, че всичко може да се фалшифицира. Както на мен в Англия ми се обаждат от “английски телефони” разни индийци - измамници. Както се изпращат имейли от фалшиви или откраднати имейл адреси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Юни 2023 3:53ч.

    а ти какво правиш в Англия? Отивай в Рашистка Фашагия, там няма такива проблеми:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи