Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Том Балмфорт, "Ройтерс"

Украйна подготви редица нови военни части за дългоочакваната си контраофанзива това лято, докато вече създадените бригади преживяха зимната офанзива на Русия в източната част на страната.Първата фаза на контраофанзивата започна. Ето какво знаем за новите украински части.

Дванадесет бригади

Съюзниците и партньорите от НАТО помогнаха на Украйна да оборудва и обучи девет нови бронирани бригади за контраофанзивата, потвърди през април генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг.

В разузнавателен документ на САЩ, оповестен в рамките на изтичането на информация в мрежата Дискорд, се казва, че Украйна също така сама е подготвила още три бригади. В документа осем бригади са идентифицирани като 47-ма, 33-та, 21-ва, 32-ра, 37-ма, 118-та, 117-та и 82-ра бригада. Името на деветата не може да бъде разчетено.

Една бригада обикновено има поне 3500-4000 войници, но точният брой не е известен.

До април украинските части са получили повече от 1550 бронирани машини, 230 танка, друго оборудване и огромни количества боеприпаси, каза Столтенберг. След това са последвали още доставки.

В средата на май един руски военен блог отбеляза струпването на украински сили и оборудване в югоизточната Запорожка област и съседната Днепропетровска област, като оцени числеността на киевските войски на 50 000-55 000 души.

Щурмови бойни единици

Според министъра на вътрешните работи Игор Клименко Украйна отделно е създала осем нови щурмови бригади с обща численост 40 000 войници. Подразделенията са създадени в резултат на агресивна кампания за набиране на персонал, която започна в началото на февруари.

Подразделенията имат запомнящи се или добре познати украински имена, сред които "Азов", "Кара Даг" (планина в Крим), "Граница от стомана", "Ураган", "Спартан", "Червена Калина", "Граница" и "Ярост".

Членове на едно от подразделенията заявиха пред Ройтерс през април, че искат да участват във фронтови боеве, че са силно мотивирани и искат да "отмъстят" на Русия.

Кои от тези подразделения се сражават?

През последните две седмици 47-ма, 33-та и 21-ва механизирани бригади са били забелязани в боеве в югоизточната част на страната , откакто започна основната фаза на контранастъплението, твърдят някои западни военни анализатори.

По-голямата част от силите на Украйна все още не са ангажирани.

Анализаторите, които разглеждат снимки на бойното поле, публикувани от Русия, смятат, че 47-ма бригада е загубила част от оборудването си в боевете, включително пехотни машини "Брадли", макар че според тях снимките може да не дават пълна картина на случилото се.

Валерий Маркус, виден украински полеви командир и един от лидерите на бригадата, заяви в социалните мрежи миналата седмица, че силите му са понесли само малки загуби и че са нанесли тежки поражения на руската страна.

Смята се, че новите бригади съдържат предимно новомобилизирани войници, ръководени от опитни офицери.

По време на сраженията през последните няколко седмици военните анализатори забелязаха и присъствието на по-опитни части като 68-а лека пехотна бригада и 35-а бригада на морската пехота в южната част на страната.

Това би могло да подсказва, че Украйна присъединява батальони или роти от по-опитни части към по-новите сили, които е подготвила, за да увеличи като цяло бойния опит на полето на сраженията, казват военните анализатори.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Георги Ат.

    20 Юни 2023 16:19ч.

    Руснаците вече качиха снимки на шеврони на ликвидирани войници от 32-ра бригада в района на Пятихаток, Запорожки фронт ... тъй, че може се счита, че и 32-та бригада е влязла в киреча. https://t.me/boris_rozhin/89637

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    20 Юни 2023 16:23ч.

    най-обикновено пушечно месо са тези сили..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    20 Юни 2023 16:52ч.

    Всъщност това е историческа справка кои са били украинските сили в началото на контраофанзивата защото след две седмици неуспехи доста от тези бригади вече са смлени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дезесперадоси

    20 Юни 2023 16:52ч.

    По принцип Запада изсипа голяма маса добра бойна техника на ВСУ. Образците може да не са последен писък, но са качествени оръжия. Напълно противостоими на руските оръжия, в някои елементи дори по-добри. Например , така злощастните “Леопард”-и , остават едни много добри солидни танкове Те дори превъзхождат руските в оптиката си , както и в жироскопната система… Има и други конкретни примери. Проблемът на укрите е друг, и той няма решение.Русия има свой могъщ ВПК. Каквото и да загуби на бойното поле, руският ВПК ще го замести и попълни. Той вече удвои “оборотите” по сравнение с 2022, в някои сфери - утрои и повече…. Украина практически вече няма собствено военно производство. За всяка бройка военна техника укрите реват, крънкат, настояват, заплашват ! Но вече са зависими от външни сили, от кураторите си. Затова скриха на задни позиции танковете, БМП-тата си. Затова сега хвърлят “месни щурмове” и дават ужасяващи загуби. Но нима живата сила на Украйна е безчет ? Ни най-малко. И ако Леопарди, Абрамси, Меркави… има още доста , у разни страни, подвластни на САЩ, то жива сила да замести убитите стотици хиляди украинци, НЯМА ! Приказките дето НАТО щяло да влезе в Украина и да се бие с руснаците, са НЕнаучна фантастика. Няма да обяснявам защо. Ей това е неразрешимия проблем на урките. Изходът на войната е ясно предвидим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    20 Юни 2023 18:03ч.

    Съмнявам се западните танкове, които дадоха на урките да превъзхождат в оптиката и жироскопите си най-новите руски модернизирани танкове от Т-72Б3, през Т-80УМ до Т-90М (които са на въоръжение в редовните руски танкови и бронетанкови части). Иначе всичко останало от написаното е безусловно вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    20 Юни 2023 17:06ч.

    Медиите на запад оказват високо доверие на Ройтерс, но този източник е здраво зависим от хода на военните действия и нямам никакво съмнение, че не би се поколебал да излъже - както по идея, така и в детайли. Ройтерс няма своя кореспонедения от фронта, нито казва повече от украинские сведения. Ако сащ загуби и Ройтерс ще загуби. Така, че - не им вярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

    20 Юни 2023 17:51ч.

    НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    20 Юни 2023 23:34ч.

    изпращат новомобилизираните като пушечно месо, които да изтощели руските части и после идват по-опитните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи