Кои са четирите украински области, които Путин присъедини към Русия

Кои са четирите украински области, които Путин присъедини към Русия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

По повод обявеното от Путин присъединяване на четири украински области към Русия, агенция Франс прес представя някои ключови подробности за тях.

Луганск и Донецк

Тези две области са населени предимно с хора, които говорят на руски език, и заедно образуват Донбас - индустриалния басейн на Украйна. От 2014 до тази година в Донбас имаше конфликт между проруските сепаратисти и украинските сили.

През февруари тази година обаче Владимир Путин призна независимостта на сепаратистите и оправда нахлуването на 24 февруари с необходимостта населението, което говори на руски, да бъде спасено от предполагаем геноцид.

Преди войната Луганска област имаше население от 2,1 милиона души. Тя граничи от три страни с Русия и според Киев от началото на руската офанзива през пролетта и в началото на лятото Москва е установила контрол над близо 98 процента от територията.

Четирите области, в които бяха организирани референдуми, са тези, в които руският контрол е най-силен, въпреки че бе постигнат на цената на тежки военни загуби.

В рамките на контраофанзивата си от началото на този месец, с която освободиха голяма част от съседната Харковска област, украинските сили си върнаха и малка част от Луганска област.

Съседната Донецка област, в която също имаше референдум, преди войната имаше население от 4,1 милиона души, а областният център Донецк е третият по големина град в Украйна.

Преди руското нахлуване близо половината област беше под контрола на сепаратистите. Понастоящем около 67 процента от територията  е под контрола на Москва и съюзниците, които превзеха и пристанищния град Мариупол, който бе опустошен от обсадата и от бомбардировките на руските сили.

Запорожка област

В тази област, която граничи с Черно море, се намира най-голямата ядрена централа на Украйна, която е разположена на брега на река Днепър. Преди войната населението на областта беше 1,63 милиона души.

Запорожка област е тази област, в която пропорционално руският контрол е най-малък - 63 процента от територията са под контрола на Москва и военната администрация.

Най-големият град в областта, Запорожие, е под контрола на украинските сили, но най-голямото областно пристанище, Бердянск, е в ръцете на Русия.

Голямата ядрена централа в Запорожка област е под контрола на руската армия от март. Оттогава насетне двата лагера се обвиняват един друг за това, че я обстрелват и че създават риск от ядрена катастрофа. Увеличават се призивите за демилитаризирането на централата, но засега няма резултат.

Херсонска област

Около 83 процента от Херсонска област, най-западната от украинските области, контролирани от Москва, и областният център Херсон бяха превзети от Русия още в първите дни на войната.

Херсонска област, която е изключително важна за украинското земеделие, е от стратегическа важност за Москва, тъй като граничи с Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г.

Превземането на Херсонска област, редом с крайбрежните райони на Запорожка и Донецка област, даде на Русия възможност да гарантира териториалната свързаност на всички региони в Украйна, които са под руски контрол, включително и Крим, с територията на Руската федерация.

Украинските сили извършват контранастъпление в Херсонска област и успяха да отбележат там някои успехи през последните месеци. Те например повредиха мостовете над Днепър, които се намират в покрайнините на Херсон, и така прекъснаха снабдителните линии на руските сили.

Освен това се увеличава броят на атентатите срещу руски представители и представители на проруските сили, като някои от тях бяха убити.

Източник: БТА Превод: Божидар Захариев

 

 

 

 

Коментари

  • j.jelevban-На неправилен въпрос

    30 Sep 2022 20:24ч.

    Не можеш да дадеш точен отговор.И роман да напишеш.Към Руската федерация се присъединяват две НАРОДНИ РЕПУБЛИКИ и две области.От това следват много въпроси?Отговорите на които са много трудни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dma

    30 Sep 2022 21:57ч.

    Процентите са занижени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    01 Окт 2022 8:56ч.

    Типичен текст,написан за западните илитерати.Почти никаква познавателна информация,щедро гарнирана с политкоректност.Четенето на материала е загуба на време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи