Коалицията е изправена пред двоен провал: Отлагане на еврозоната и отказ за Шенген

Коалицията е изправена пред двоен провал: Отлагане на еврозоната и отказ за Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителството опитва да избегне двоен провал – ново отлагане на еврозоната и още един противник за Шенген в лицето на Унгария. Лошите новини за кабинета започват в края на миналата седмица, когато на последната среща на финансовите и икономически министри от Европейския съюз (ЕКОФИН) Асен Василев изложил кандидатурата на България за приемане на еврото. Стратегията на България била да отстоява, че има стабилни публични финанси и само инфлацията, която е временна ни спира да изпълним всички критерии. Надеждата на управляващите е била спрямо България да се приложи облекчен режим на оценка, който да признае войната в Украйна като проинфлационен фактор и без него, бихме се вмъкнали в изискванията за еврото. Това повтаря твърденията на Кирил Петков от изтеклия през май запис, че „Продължаваме промяната“ опитват да се представят като отличници по всичко останало, а относно инфлацията да се пренебрегне с политическо решение.
 
Разговорите не са минали с успеха, който Василев си е представял, съдейки по обраните му изказвания. Той не заяви твърдо, че България има дата, а посочи, че ще се чака доклад на Европейската комисия през юли догодина. Показателно също е че думата след заседанието взима европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, който казва, че за България никога не е стоял въпросът „дали“, а „кога“. Това е нищо друго от продължение на сегашния режим на неопределеност, в който вече шестнайсет години стоим извън еврозоната макар, че според договора ни за присъединяване към ЕС трябва да приемем и еврото. За нас въпросът кога, а не дали, стои от 2007 година и думите на Джентилони не показват да има каквато и да било промяна. В същото време заместник-председателят на комисията Валдис Думбровскис, който има водеща роля по темата не прави никакво изказване. 

“Получихме много силна подкрепа в Еврогрупата. Страната ни изпълнява три от четирите условия към момента, в това число и условието за дефицита, който към края на ноември е 0,6%, при изискване 3%. За догодина бюджетът също е планиран в рамките на Маастрихтските критерии, остава единствено условието за инфлация. През юни следващата година ще излезе конвергентния доклад и на база изпълнението и на условието за инфлация, ще се реши конкретната дата за приемането на еврото“, гласи минорното изказване на иначе вечно самоуверения Асен Василев.

Стряскащ и говорещ е контраста между България и Хърватия. В Загреб знаят, че ще влязат в еврозоната от първи януари 2023 година още от август 2021 година. Тоест 16 месеца по-рано, макар и официалното потвърждение да идва чак през 2022 г. В същото време тук постоянно получаваме дати, които щели да бъдат определящи, което означава, че няма никаква, ама абсолютно никаква сигурност. Така например още през април тази година Думбровскис каза, че дали ще влезем от януари 2025 г. ще се разбере през пролетта на идната година. След последното заседание вече решаващата дата се отлага за лятото. 

Друг скандал, който управляващите опитват да прикрият е гневната реакция на Унгария спрямо таксата за пренос на руски газ към системата й през България, който Асен Василев поиска да облага по начин, който би увеличил себестойността му при пристигане с 20%. Според няколко източника на „Гласове“ на България ясно е посочено, че Унгария ще се присъедини към Австрия, Холандия и Испания в групата на противниците и тя ще бъде дори по-категорична в противопоставянето си именно заради таксата върху транзитния газ. Това е причината Бойко Борисов и лидерът на „Продължваме промяната“ Кирил Петков вчера да вдигнат бялото знаме. 

„В момента отлагаме прилагането. Работим заедно с Европейската комисия и когато EK ни даде цялостен механизъм, тогава ще го приложим отново, ако успеем да намерим такъв механизъм. Ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да бъде едностранна от страна на България. Трябва да се работи с ЕК, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект и върху икономиката на Руската федерация“, посочи Кирил Петков.

Сега предстои да видим колко време ще е необходимо на Европейския съюз да изготви единна позиция за облагане на транзитния газ и лидерството за подобна инициатива ще го признаем на Асен Василев. Ако обаче след година няма такъв инструмент за санкциониране на руската икономика, ще бъде ясно, че някой в България се е изхвърлил много сериозно. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обвърза отпадането на таксата за пренос на газ с приемането на страната ни в Шенген: "Тъй като сме доста, доста близко, до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. "европейски подход". Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова".

Резултатът от двете е, че финансовият министър Асен Василев във манията си за величие и стремежа да харчи колкото може повече измисли такса недоносче. Мислейки, че ще реши част от фискалните си проблеми, докато превъзпитава енергийните навици на Македония, Сърбия и Унгария Василев се оказа най-голямата заплаха не само за неизпълнимите си бюджети, но също и за Шенген. 

Това може да не се споменава днес, но със сигурност ще започне да се тиражира, когато дойде следващата предизборна кампания и ГЕРБ отново се превърнат в противници с „Продължаваме промяната“. Междувременно Василев получава шанс да натвори още глупости, за които също ще му се държи сметка в подходящ бъдещ момент. Ако обаче политиците предпочитат поради тънките си сметки да продължават да оставят Асен Василев да се наиграва, това не е причина обществото да търпи безумията му, които падат едно след друго, при първия тест на реалността. 

Още шест месеца поддържане на мита, че ще влезем в еврозоната от януари 2025 година са нищо повече от купуване на време в управлението в замяна на едно обещание. 

 

 

Коментари

  • MSA

    12 Дек 2023 14:16ч.

    Коалицията е изправена пред двоен провал: Отлагане на еврозоната и отказ за Шенген - Това не е провал, това е успех за нас хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    12 Дек 2023 14:23ч.

    Хаха, хитрата Ганя с с двата крака ! Сега не такси за Газ ами ще си го пикаят за да омилостивят Орбан. БРАВО ОРБАН хак на измамниците от бугаристан !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ми е кеф

    12 Дек 2023 14:42ч.

    Техният дневен ред не е нашият. Живеят си в паралелна вселена на омраза и мечти по руски ресурси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шайката разбойници водени от Пентагона

    12 Дек 2023 16:26ч.

    Величаят с "колиция" и "сглобка"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Дек 2023 18:53ч.

    апцалутно! верно, (не)коалицията е на път да постигне тези чудесни резултати заради колосалната си некадърност, но важно е какво се получава накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спри фашизма, спаси България!

    12 Дек 2023 21:50ч.

    Очаквам възмездието да дойде скоро. ФАШИСТКАТА реваншистка сган наречена евроатлантическа трябва да получи заслуженото!!! В името на народа!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПравославенХристиянин

    12 Дек 2023 22:15ч.

    Днес се случи немислимото. Лакеите на ставия ни враг и нов господар обругаха паметта на падналите герой в битката срещу фашизма в България. Раваншистите фашисти ликуват...това само показва колко дълбоко и изоснови е разрушен морала и ценностната система на обществото ни. Откровеното, безсрамно нагло и цинично реабилитиране на фашизма е храчка в лицето на всички дали живота си за унищожението на това античовешко ЗЛО. Никога не съм бил по- омерзен от българина- бай Ганю продажника, предателя, чуждопоклоника, нагаждача, лицемера, мръсника, разватника, долния подлец. Вече няма Майка България. Ганю еврохамерикански я уби и продаде месата и за стъклени топчета дрънкулки, центове и евра. Тази гнъс е обида и на Бог. Боже по бързо ела и прибери вересиите си в пъклото където е мястото им!!! АМИН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    13 Дек 2023 18:33ч.

    То тази коалиция си е пълен провал а не двоен провал. Където са пипнали все е в наш ущърб. А сега и Конституцията щели да оправят, че нещо им ограничавала пълномощията и била тесногръда за глобалисткия им размах!!! С толкова неподплатено самочувствие се компенсира единствено налудничава глупост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрън дрън ярина

    13 Дек 2023 19:13ч.

    Купувайте, преди да са ви продали!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    12 Дек 2023 14:23ч.

    И какъв ти е зора Стефчо (автора на статията) да попадаш в бъдещшия цифров концлагер на еврозоната и Шенген? Всеки нормално развиващ се човек няма място в него. Който иска да е роб - прав му път, знае къде е Шенген и еврозона. Ще го вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    12 Дек 2023 15:31ч.

    Стефан Антонов е против Еврозоната. Май не си разбрал иронията му. Виж и чуй го тук: https://www.youtube.com/watch?v=o7X9vbV6D6g

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако нашите си правеха сепуко при провал, както японците, щеше да има огромна опашка от желаещи да са им секунданти

    12 Дек 2023 14:23ч.

    Нашите обаче си правят "секуро" ?. Все едно де, техния провал е наш късмет. Дай Боже всички евроатлантически дела все така да вървят!!! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Свиленски пострада при конфликт пред Паметника на Съветската армия

    12 Дек 2023 14:25ч.

    Той е откаран в болница Депутатът от БСП Георги Свиленски е пострадал при конфликт пред Паметника на Съветската армия. Той се е опитал да премине загражданията, за да стигне до монумента. В резултат на това се е стигнало до съприкосновение със служител на Областната управа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Дек 2023 15:44ч.

    Свиленски е почнал да дърпа оградата и си е одраскал дланта!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не на баба ти

    13 Дек 2023 0:13ч.

    дувара...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да стане

    12 Дек 2023 14:28ч.

    нямаааааа новият бардак, със старите ментърджии. Благодаря ти, Господи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Дек 2023 14:39ч.

    До MSA 12 Дек 2023 14:16ч. Пак ме изпревариха, което може само да ме радва. Поздрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    12 Дек 2023 14:39ч.

    Това, че няма да ни приемат в еврозоната е добре - не ми трябва тъпото им евро. А за Шенген - ако условието е да се напълним с араби, африканци и афганци - не ми трябва и Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Дек 2023 15:45ч.

    Неграмотността не е порок, лекува се! Но простотията е за цял живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fors чо,

    13 Дек 2023 23:25ч.

    Прав си , така ще си останеш до края.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Провал, а?

    12 Дек 2023 14:50ч.

    Първото си е направо успех - и за българите, и за бизнеса (истинския такъв). Иначе, в еврозоната през задната врата с едно рамо от Урсула следваше да го забравят още като излезе ония запис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коалицията не се проваля

    12 Дек 2023 14:55ч.

    Провалят България. А те са лесни. Банковите им сметки са в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банковите им сметки са в чужбина.

    12 Дек 2023 15:05ч.

    Това е големия страх на милиардера-мутра Боко Тиквата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отлагане на еврозоната и отказ за Шенген

    12 Дек 2023 15:02ч.

    Това са НАЙ-ХУБАВИТЕ новини за България, които съм чел напоследък! Браво на Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    12 Дек 2023 16:19ч.

    Бойко еднокнижника, шишитурчето и асенпедалчето разбраха че ОРБАН Е МЪЖКАР С ГОЛЕМИ ТОПКИ и биха отбой нагъзвайки се незнам дали ще видят шенген но както са я подкарали има вероятност да видят звезди посред бял ден шиши има опит от Дубай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тавар ишчи ,ишчи тавар -

    12 Дек 2023 15:06ч.

    Колко трабва да е тъпа българската червена олигархия и сие слуги и комсомолци от швейцарския диск за да вярват наистина ,че ще бъдат допуснати в Шенген и еврозоната. Те просто не могат и няма как да осъзнаят какво им се е случило на 09-11-1989г. Бавно и полека, колкото и да се стараят, колкото и да са готови не само паметници , но и името на страната да променят ако им се поиска, дори и ако им се поиска са готови да закрият и енергетика и всичко каквото им се каже да продадат за 1 лев , и ще им се дава надежда до последно да вършат работа, НО НИКАГДА ,НИКАГДА в групата на избраните. А след това ЩЕ ДОЙДЕ студения душ за фронотваТА територия и задния двор на европа и накрая ще дойде горския с тоягата и налага справедив съд. Това общо взето е играта и тя не е нова, тя е била и през 18 год. и през 44година и сега е същата плоча. Печелившите са един исъщи, губещите също. Но поради тъпота и простотия, а и невежество и лакомия, кой ти мисли за тези поуки. За да стане Ганьо от тавар ишчи / думата произлиза от одеските бандити когато са крадели от трюмовете на корабите - ишчи товар/ в господин, трябват няколко поколения по две с вишо , иначе не става тавар ишчи ,не става !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не помага

    12 Дек 2023 15:18ч.

    Образованието е безсилно. Еми в Западна Европа не чупят паметници, нормално е да се дистанцират от варварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бате Винету

    12 Дек 2023 15:22ч.

    Нали заради тези евроджендърски дивотии се сглобиха. Сега ще се разглобят ли или още ще се обичат (с 200)? Няма евро, няма туй дето му викат Шенген. Как ли ще усъмнем? Това е успех за всички нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    12 Дек 2023 15:31ч.

    Всеки един провал за розовите еднорози е успех за народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Дек 2023 15:42ч.

    България и Хърватия едновременно кандидатстваха за еврозоната и едновременно влязоха в чакалнята. След две години Хърватия е с евро, нормална европейска държава. България с юмручето на РРадев и жълтопаветните измамници е на прага на фалит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ххахах

    13 Дек 2023 23:23ч.

    "Юмручето" май ти е оставило трайна травма отзад, а ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остава да излезем и ат ЕС и НАТО

    12 Дек 2023 15:53ч.

    И ще можем да започнем да възстановяваме България от западното робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народът

    12 Дек 2023 16:48ч.

    Не ни интересува! Коалицията не е част от нас, а от нищото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • престъпници и вандали

    12 Дек 2023 17:07ч.

    Колко десетки хиляди взеха заплати без да свършат нищо полезно, а напротив само вреди и то в дългосрочен план, за кретените от НС да не говорим. Иначе 50 лв за коледни надбявки нямат, до като в другите държави по 13 заплата и пълна пенсия за всички....престъпници облечени във власт, които задължително трябва да бъдат съдени и осъдени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вдън земя да се провали

    12 Дек 2023 18:50ч.

    дано тази престъпна шайка. На сламения академик средата му била враждебна - затуй имало недоверие в правителството. А те изобщо помнят ли на коя държава се водят правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалки червеоподобни

    12 Дек 2023 19:17ч.

    Лъжливи, крадливи, посредствени, наведени, отвратителни предатели на българите. Помаци и турци, са всички. Българин не може да лази толкова жалко пред чуждите интереси и материалните придобивки. И Кирил, и академика, и Мария и кой ли не в този парламент не са достойни българи. Защо са там. Заради фалшификация и изнасилен вот. Те могат само това, чрез насилие да управляват. Дано на децата им се върне цялото зло, което са сторили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Дек 2023 20:03ч.

    Баце се обадил на Орбан да му каже че махнали таксите на газа и да иска подкрепа за Шенген. Мижитурка. Що ги подкрепихте тези такси в парламента като знаехте че Орбан няма да си остави талигата в калта. На равно място си създадохте препъникамък, а сега се правите на големи стратези. Ще махнем таксите ама ни подкрепете за Шенген. Унгарците и преди таксите подкрепяха България за Шенген, но Баце и сглобката му ги накараха да си променят мнението. Никой вече никъде не ви бръсне за слива щото можете само да се навеждате и да създавате проблеми на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двоен провал на сглобката

    12 Дек 2023 21:03ч.

    - голям успех и шанс за народа да се измъкне от отровната западна хватка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    12 Дек 2023 21:05ч.

    Това, че сме извън Шенген и ЕЗ е само повод да се поздравим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ,,столица,, софия

    12 Дек 2023 22:32ч.

    Какъв Шенген, какво равноучастие, какво приемане? Диваци сме и живеем в пълен хаос, мръсотия, видима иззад граница, с простовати и арогантни управляващи. Режат паметници с флексове -вижте ни нас, яко се борим с Русия! От 10 дни е суха пролет, елате и вижте изпопадалите дървета и клони пред училища, поликлиники и тротоари - в ,,Младост-1,, . Те са на 15 метра от кмета и общината. Не им пука, нямат намерение и да ги махат. Кметът сигурно върти глобуса върху ,,з-а,, си като във филма на Чаплин от непонятна удовлетвореност след изборите или гледа вече кадастрите за евентуално застроя..... През ум не му минава,че трябва яка работа. Или пак - големи проблеми с екипите... Грабвай камиона и тръг вай сам!! Обективна оценка - не сме за Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ни питаха за ЕС

    13 Дек 2023 0:12ч.

    а се мъчат да ни убедят, че шенгеня е келепир. За мен не. Дреме ми на денковчето..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люлю

    13 Дек 2023 9:54ч.

    Това не е провал, а късмет за хората-народа, КЕФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БУРАТ

    13 Дек 2023 11:51ч.

    Новата секс поза се казва Сглобка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Дек 2023 17:07ч.

    К'ъв Шенген, к'во Евро бе, идиотиии! На нашите продажни малоумици не им стана ясно, че сме просто клошарите и прислугата на ЕС, за които на никой не му пука! Е, гати унижението! Вече окончателно нямам съмнения относно въпроса, дали ме е срам, че съм българин!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • асрветъио7оу8о

    13 Дек 2023 19:09ч.

    Другите държави имат ръководители с външен вид. Нашият- с муцунка на мишле с очила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Егея

    24 Дек 2023 8:51ч.

    Ще лъжат, ще насилват бедните с 9,00лв. храноден, ще мамят, ще се пукат откъм гърба, ще ревът демонично, щото са подписали договор с дявола! Нали демонът врещи най-силно като му забият копието осветено - и тогава се опитва да докопа всички покрай него с ръце и зъби! Ще се пържи ресорната шайка убийци на възрастни хора с бели коси, оставени на произвола с 276,56 лв. да се гърчат с невъзможност за лекарства, сметки, транспортни и данъци! В Шенген Им се приискало - през трупове да минат! Анатема! ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи