Кметът на Велико Търново остро за премиера: Има необяснимо лошо отношение към общините

Кметът на Велико Търново остро за премиера: Има необяснимо лошо отношение към общините

Даниел Панов и Кирил Петков коментират проведената среща СНИМКА: Дима Максимова

Защо имате лошо отношение към местната власт, попита кметът на Търново Даниел Панов, който е председател на НСОРБ, премиера Кирил Петков. Двамата са имали среща на четири очи, на която председателят на Сдружението, когото наричат министър на местната власт, е поставил 4 проблема.

Общините не присъстват в готвената актуализацията на бюджета, а кметовете остават нечути, че от октомври се очертава голям недостиг на средства за детски градини и социални услуги, които предоставят грижи на нуждаещи се.

"Две са нещата, които трябва в спешен порядък да да бъдат разгледани - за компенсациите за електроенергията и възнагражденията на администрацията. Преговорите с МФ са от началото на 2022 г., НСОРБ е подготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за енергия върху бюджетите на общините. Тези разходи ще надхвърлят с 90 млн. лв. сметките на общините от 2021 г. За местната власт проблемът е особено важен, тъй като обхваща не само уличното осветление, но и отоплението в детски заведения, училища, социални услуги, старчески домове и пенсионерски клубове и др. Още в началото на есента общините ще усетят остър недостиг на средства", предупреди Панов.

 Липсата на адекватни заплати не позволява да бъдат задържани качествени специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления в общинските администрации. Заплатите са три пъти по-малки спрямо тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 г. са налични 297 млн. лв. за "Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор" и настояването на общините е те да бъдат разпределени не само в държавните структури. От 107 000 държавни служители, малко над 26 000 работят в общините, затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това перо на бюджета, да бъдат насочени към общините - за ефективно управление, а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските служители предоставят 2/3 от публичните услуги в страната.

НСОРБ настоява средствата за делегираната от държавата дейност "Общинска администрация" да бъдат увеличени поне с 30,3 млн. лв. Само така общините ще могат да развиват експертен капацитет, включително и за новите функции, свързани с енергиен мениджмънт и ефективно използване на финансови инструменти.

Най-важният въпрос, поставен от Панов пред Кирил Петков, е комуникацията с местната власт. Шефът на кметовете подчерта, че се усеща негативно отношение към общините и то рефлектира върху възможността оперативно да бъдат решавани въпроси, които не търпят отлагане. Темата беше повдигната в рамките на дискусията по време на Общото събрание на НСОРБ миналата седмица, тогава министър-председателят заяви, че не дели кметовете на "наши и ваши".

"Тази комуникация сега е обновена, потвърдихме датата на среща на 28 юни", увери Петков. Той обясни, че средства ще има срещу реални реформи. "Този подход, където ефективното управление върви с ефективно преструктуриране на администрациите, този бюджет е оставен за това", каза премиерът. Той изрази готовностни да продължим цялостния диалог за възможните реални стъпки към финансова децентрализация на общините.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Що пък да е необяснимо?!

    14 Юни 2022 14:36ч.

    Съвсем обяснимо си е поведението на Кики - все още няма нито един кмет от ПП, към кого да бъде добър? Всички кметове са "чужди" и само "му" искат пари. Разберете го човека...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно Киро е в абстинентна криза

    14 Юни 2022 16:18ч.

    Дрогата не прощава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Защо имате лошо отношение към местната власт, попита кметът на Търново Даниел Панов, който е председател на НСОРБ, премиера Кирил Петков. Двамата са имали среща на четири очи..."

    14 Юни 2022 14:37ч.

    На 4-очи просто с Кики?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи