Кметът на Осиек забрани фолк концерт, президентът Миланович каза, че тази музика "му лази по нервите"

Кметът на Осиек забрани фолк концерт, президентът Миланович каза, че тази музика "му лази по нервите"

Президентът Зоран Миланович

След кмета на хърватския град Пула, и кметът на Осиек забрани концерт на фолк изпълнители в града, съобщават хърватските медии. Президентът Зоран Миланович коментира, че не харесва културата на забраната, но не харесва и този вид музика, която му "лази по нервите" и от която го "болят костите", съобщава БТА.

Кметът на Пула Филип Зоричич заяви вчера, че в неговия град не може да има концерт на фолк изпълнители, като изтъкна аргумента, че иска да запази идентичността на гражданска, европейска и средиземноморска Пула.

На 25 март в Дома на спорта в Пула трябваше да пеят регионални фолк изпълнители като сърбите Ана Бекута и Драган Коич Кеба. Организаторите решиха да преместят концерта в Осиек, но днес и кметът на този град Иван Радич заяви, че това не може да стане.

"Осиек е централноевропейски град с подчертано европейско измерение, град, който интензивно се развива в истинска славянска метрополия, град, който има най-голямата културна проява в източна Хърватия под формата на Осиекско лято на културата, което доказва, че културата и изкуството идеално подхождат на града на Драва", написа кметът на Осиек във Фейсбук.

"От медиите научавам, че градът ни се представя като заместващ, но сигурен вариант за организиране на турбо фолк концерт. Имайки предвид идентичността на града, която развиваме и към която се стремим, този вид популяризиране със сигурност не е правилният и желан път, който подкрепям. Не искам да влияя на това кой какво ще слуша насаме, но смятам, че трябва да се подбира избирателно съдържанието, което се предлага в публичното и градското пространство. Това съдържание трябва да бъде съобразено с визията за развитие и позициониране на града в бъдеще", допълни кметът Радич.

"Като кмет абсолютно подкрепям реакцията на моя колега, кмета на Пула. Както вече споменах, наясно съм, че това решение отваря дискусии за това как да се вземат решения какво да се позволи и какво не, как да се избегне субективното влияние на личния вкус и други подобни. Всички тези въпроси стоят. Сега може би нямаме всички отговори, но имаме отговор на това, което не искаме.

В заключение - концертът, който стана обект на дискусия, няма да се проведе в град Осиек. Мотивиран от тази ситуация, ще дам на екипа си задачата да помисли за критериите, които ще бъдат използвани в бъдеще при договаряне на съдържание в публичното пространство, което да бъде приведено в съответствие с визията на модерен, централноевропейски град, какъвто сме", каза Радич.

Хърватският президент Зоран Миланович също взе отношение по въпроса и коментира, че не харесва културата на забраната, но не харесва и този вид музика, която му "лази по нервите" и от която го "болят костите".

"Не бих забранявал повечето неща. Не обичам тази култура на забраните. С турбо фолка трябва да се справим с всички законови средства. Аз бих им разрешил да изнесат концерта", каза президентът.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    25 Фев 2023 9:07ч.

    Викаш ... с еврото идват и изключванията, забраните, тотална подмяна на ценности и културни особености, само джендър мендър гей паради. Ще му артиса перушината на кмета скоро, за некой гей парад ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не бих забранявал повечето неща. Не обичам тази култура на забраните."

    25 Фев 2023 9:42ч.

    Не приличаш на своите американски и ЕС-приятели - те, напротив, много я обичат и напоследък много демократично прилагат само нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    25 Фев 2023 11:07ч.

    Най-накрая някой да помисли какви вреди нанася турбо фолка върху подрастващите. Много ми се иска и у нас да забранят арабско-турските маанета и сръбската чалгария. Слави Трифонов също. Ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слушател

    25 Фев 2023 12:06ч.

    Подкрепям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • певец

    25 Фев 2023 14:19ч.

    Става дума за турбо фолка или поп фолка по нашему, а не за фолклорната музика. Напълно ги разбирам, то и в България не е зле да радиата да вземат да се спрат малко. Случайно попаднах на радио Веселина, направо беше Шок и Ужас. А основателката на радио Веселина - Каналева преди беше учителка по музика уж. Уви, много бързо продаде музиката за кинтите на мутрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АХА, В ХЪРВАТСКА ЗАБРАНИХА ЧАЛГАТА!

    25 Фев 2023 14:30ч.

    Колко хубаво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Фев 2023 14:32ч.

    Погледнете им предаването A strana по националната телевизия и ще разберете защо не си падат по турбофолка. https://www.youtube.com/watch?v=_YSC5b7dRLQ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Фев 2023 14:47ч.

    Отново глупост, Кеба е добър певец с хубави песни и би внимавал какво ще пее в Осиек. Хърватите също имат чудесни певци - Тереза Кесовия, Оливер Драгоевич, босненците също - Кемал Монтено, Горан Брегович, Емир Костурица и т.н. Тъпо е да се пречи на певците с добрите песни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Фев 2023 14:58ч.

    Горан Брагович краде песни на колегите си, напр. беше взел песен на Влатко Стефановски за Аризона дрийм, после някак оправиха нещата, сега пък рекламира хазарта, не е особено добър пример, който да се следва. А и най-хубавите му песни бяха с Бьело Дугме. Сега наистина е турбо фолк и той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    26 Фев 2023 9:30ч.

    Да не забравяме и бате Бойко който посрещаше Лепа Брена като царица. Обновената Русенска Опера го беше поканила на откриването си с "Кармина Бурана", но Баце си каза желанието: "Нещо по-кратко!" Абе друго си е Лепа Брена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи