Клуб "Z": Среща Петков - Ковачевски в Мюнхен, МС си мълчи

Клуб "Z": Среща Петков - Ковачевски в Мюнхен, МС си мълчи

Късно снощи след откриването на Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Кирил Петков се е срещнал с македонския си колега Димитър Ковачевски. За срещата научихме от македонското правителство, а нашето все още не e съобщило нищо за разговора.

 

Присъстващите изразиха задоволство от двустранното сътрудничество (билатералната соработка - както е на езиковата норма край Вардара) и активностите на работните групи и предложенията, които са се родили от тяхната работа, сочи прессъобщението на македонското правителство.

 

Снимка Правителство на РСМ
 

"Двамата премиери оценяват като позитивни работата на експертните групи и започнатата непосредствена комуникация за секторно сътрудничество за задълбочаване на отношенията и издигане на нивото на политически диалог, като изразиха надежда, че сътрудничеството и диалогът носят най-големи придобивки за гражданите и водят до решения за общо европейско бъдеще", съобщава пресцентърът на правителството в Скопие. 

 

Снимка Правителство на РСМ

 

За започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС не се споменава. 

 

Официална справка на Министерството на правосъдието, изготвена и предоставена специално на БГНЕС, показа, че македонските граждани продължават да кандидатстват за български паспорти. Дори в годините, когато светът беше затворен от пандемията от коронавирус, през 2020 и 2021 г., броят на македонците получили българско гражданство е в пъти по-голям от този от предишните години.  Само през 2020 г. техният брой е над 9 хиляди души, а през 2021 г. е 7692 или близо половината от всички получили българско гражданство през тази година 15 167 души.За сравнение в периода 2013-2019 г. между 1867 и 6193 македонци стават български поданици, но дори и тогава техният брой е много по-голям от броя на получилите българско гражданство от други държави.

 

За последните 15 години броят на македонците с български паспорт е 86 566 души, което е над половината от всички получили българско гражданство - 162 865 души. Македонските българи са над три пъти повече от представителите на следващата страна в списъка – Молдова.

 

Към днешна дата чакащите за издаване на указ за получаване на българско гражданство македонци са близо 3500 души.  Статистиката от последните 3 години категорично доказва, че македонците не се влияят от антибългарската истерия в РСМ и продължават да търсят българско гражданство.

 

Междувременно президентът на Руанда Пол Кагаме си пусна в Jуитър снимка с българския премиер Кирил Петков. Както самият Петков съобщи, той получил от Руанда ценни съвети за борба с корупцията. 

 

Кирил Петков с президента на Руанда Пол Кагаме, борец срещу
корупцията. Снимка: президентството на Руанда


 
Премиерът заяви пред журналисти в Брюксел, че в Руанда се намира най-голямото летище в Централна Африка, без да стане ясно какво има общо това с темата – както за корупцията, така и за оръжейните сделки. След което сподели какво му е казал Кагаме за корупцията и борбата с нея:

 

„Виждам това, против което се бориш. Знаеш, че аз от 150-то място паднах на 52-о. (Очевидно Петков е имал предвид изкачване, а не падане – б.р.) В момента сме по-добри от България. Пътят, по който си тръгнал, е много верен. Не се вземат на прицел малките хора, които правят корупция. Вземаш на прицел големите босове. Защото всичко тръгва отгоре. Така че ме поздрави – явно е следял новините какво се случва в България.“

 

Източник: clubz.bg

 

 

 

Коментари

 • Карлуково

  19 Фев 2022 16:02ч.

  Всички про-западно настроени читатели да прочетат още веднъж статията и да помислят усилено какво точно са прочели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • христо

  19 Фев 2022 16:18ч.

  мешавица някаква..тюрлю гювеч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  19 Фев 2022 16:55ч.

  Пак са се здрависали. За Гоце говорили ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вартоломео

  19 Фев 2022 17:17ч.

  А, следващият път хич с никого да не се среща. Да си надене един черен чорап на главата, да не би случайно да го разпознае някоя попаднала там случайно бълбарска мисирка. И никакъв сахер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  19 Фев 2022 17:49ч.

  Оставете го намира Петков, то не бяха критики, подигравки, плюнки! На нас, българите, никой не мже да ни угоди! Какво като се е срещнал, в крайна свеметка с Македония сме съседи и трябва да имаме добри взаимоотношения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Aleksi Slav

  19 Фев 2022 22:59ч.

  Понеже днес е 19 Февруари, няма да се учудя, ако псевдо-македонците претендитат и за Васил Левски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи