Клиент, който е финансирал терористи е търгувал през компанията на бивш депутат от "Реформаторския блок"

Клиент, който е финансирал терористи е търгувал през компанията на бивш депутат от "Реформаторския блок"

Прокуратурата разследва криптобанка, работила на база "кухи фирми", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред медиите. Става дума за криптоплатформата NEXO. Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи Светослав Василев от националното следствие. Той коментира още, че някои от собствениците на фирмата са в България, съобщава БТА.

Разследват се пране на пари, данъчни и други престъпления. През последните пет години като оборот през платформата са минали над 94 млрд. долара, каза Сийка Милева. Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове. "Банката" е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми. Основната дейност се е осъществявала от България, а организаторите са български граждани, добави говорителят на главния прокурор.

"Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове", каза Сийка Милева, по повод акцията срещу платформата, която търгува с криптовалути и е управлявана от София. 

По-рано днес прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен". Все още няма задържани по случая. Претърсени са около 15 адреса.

Криптобанката действала чрез множество регистрирани търговски дружества. По-голямата част от тях са кухи фирми, посочи още Милева. И обясни, че се разследва организирана престъпна група, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами. В операцията, която е под надзора на Софийската градска прокуратура, участват над 300 служители. Сред тях са следователи, агенти на ДАНС, жандармеристи и полицаи.

За последните 5 години през Nexo като оборот са преминали над 94 милиарда долара, посочи още Милева. И обясни, че ще се прецени на кого да бъде повдигнато обвинение.

А шефът на киберотдела в Националната следствена служба обясни, че бандата е действала в много държави. В момента имало обиски на над 15 адреса. Запитан за транзакцията на обявения за терорист, Василев каза, че платформата е имала над 3,6 млн. транзакции и някои са "рискови играчи".

Повече информация за разследването, което е под ръководството на Софийската градска прокуратура, се очаква утре.

По информация на сайта "Сега" Nexo е основана през 2018 г. и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев.

 

 

Последният е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Източник: БТА, "24 часа". Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • vld

    12 Яну 2023 13:01ч.

    Тук няма какво да се коментира. Всичко е ясно.Явно за да се правят ГОЛЕМИ далавери първо трябва да си или да си бил политик. Не напразно и синът на Шулева, дето постоянно се появява по телевизиите и ни учи как трябва да затягаме коланите е в тая задружна дружинка. Едва ли е случано всичко това. Сигурно и бизнесът на онова джудженце дето под път и над път повтаря , че държавата е лош стопанин е такъв или поне се доближава до този на тези известни строители на най-съвременната България. Жална ни майка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-чудех се

    12 Яну 2023 13:54ч.

    Шулев какво общо има със Шулева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от криводол

    12 Яну 2023 13:31ч.

    това са жълтопаветниците начело с ДеБе,мошеник до мошеник,боко пасти да яде с некои кюлчета и пачки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    12 Яну 2023 13:54ч.

    Айдейййй, бай Гешев пак лови терористи и Чпиони....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    12 Яну 2023 13:57ч.

    гешев май подпука жълтопаветниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-NEXO

    12 Яну 2023 14:09ч.

    Придобиха банка в САЩ!Ако не е фейк щото вероятно съм го прочел в българската преса.Ако обаче е вярно то бизнеса им в САЩ е чист.А ''терористи и банки ''е стар изтъркан номер на прокуратурата.Така започнаха и с КТБ.Моята прогноза е;Ще бием всички рекорди за обезщетения до днес с NEXO.Прокуратурата няма капацитет за такива дела.Спомнете си Гешев за КТБ и ''полет до луната'' Сега изглежда се готви да лети до Марс.А още не се е презимил от Луната/делата по КТБ не са приключили/.Атаката срещу КТБ дойде защото Ц.В се канеше да се намеси в политиката.Няма се учудя ако NEXO e финансирало Кирчо и Кокорчо.Твърде глуповати ми се виждат че да са минали кастинг в ЦРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    12 Яну 2023 16:42ч.

    Ние ще се окажем най-големите криптотерористи в света.. То не беше Ружа Игнатова, то не бяха едни 213 000 биткойна, а сега и Тези, и депутати....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дневален

    12 Яну 2023 22:41ч.

    Вместо поголовни арести на живо и бързи обвинения, включително за тероризъм, те пак си пеят "ама ще видим, разследваме, събираме данни, ще помислим кого да арестуваме..." Мазничкия Нести-Мирчо трябваше още днес да е със свален имунитет и арестуван. На майка ви путката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адвокат

    13 Яну 2023 9:41ч.

    Прокуратурата нямаше да се занимава с публични разкрития, ако бяха успели да договорят резултат. Значи ония са отказали да плащат и затова ще ги окошарят и ще конфискуват каквото докопат. На Цецо като му взеха банката, чак картините мъкнаха през центъра с някакъв бус, та на тия ли няма да отмъкнат всичко.... Нека ги щавят, не ги съжалявям, а обезщетения няма да има, не се бойте, ще ги осъдят на нещо там...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи