Кличко: Украйна върви към авторитаризъм

Кличко: Украйна върви към авторитаризъм

Кметът на Киев Виталий Кличко смята, че Украйна върви към авторитаризъм, а заради действията на президента Владимир Зеленски в страната почти не са останали независими институции на властта. Това съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на германското сп. "Шпигел".

Година и половина след началото на руската спецоперация в Украйна, както посочи Кличко, той не е имал нито една среща или телефонен разговор със Зеленски, въпреки че само с няколкостотин метра делят кметството на Киев от администрацията на украинския президент. Кметът на Киев смята, че „Украйна върви по пътя към авторитаризма“. „Сега е останала само една независима институция, но тя е подложена на огромен натиск: местното самоуправление“, цитира думите на Кличко списание Der Spiegel.

В няколко големи града на Украйна, както отбеляза Кличко, избраните кметове били отстранени от длъжност със съдебни решения. В първите месеци на конфликта, според него, страната била без ръководство и царял хаос. „И кметовете поеха ключова роля като лидери на общественото мнение“, обясни Кличко. Президентската администрация обаче гледа на кметовете като на "атавизъм", просто на пречка за централизацията на властовите структури в страната, посочи той.

В заключение обаче кметът на Киев заяви, че „е практически невъзможно Украйна просто да се превърне в авторитарна държава“.

Следващите президентски избори в Украйна са през пролетта на 2024 г. Но според украинските закони те не могат да се провеждат по време на военно положение. Западните партньори на Киев настояват за провеждане на избори в предвидения срок. По-специално, американският републикански сенатор Линдзи Греъм заяви, че президентските избори в Украйна трябва да се проведат навреме, въпреки военните действия.

Зеленски все още не е дал категоричен отговор, но във видеообръщението си на 6 ноември той поиска да спре да се „хвърля в обществото“ темата за изборите, тъй като сега „не е подходящият момент“. Зеленски по-рано предложи на западните партньори да финансират гласуването в Украйна, ако тази тема е толкова важна за тях. В края на ноември представители на всички фракции на Върховната Рада, включително президентската "Слуга на народа", подписаха изявление за това, че смятат за невъзможно провеждането нито на парламентарни, нито на президентски избори в страната до края на военните действия и в рамките на шест месеца след отмяната на военното положение.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ?????

    02 Дек 2023 21:47ч.

    Ха ха. Тоя пък кой е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сънародник

    02 Дек 2023 22:11ч.

    на Комикът, с корени от някое от племената от Обетованата земя. И той участва в далаверата " милиардер".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Киро

    03 Дек 2023 10:27ч.

    На снимката не е кметът на Киев,а брат му-Владимир Кличко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соломон

    02 Дек 2023 22:09ч.

    Хайде и Кличко започна с десни прави. Скоро ще свирят технически нокдаун на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не може да бъде

    02 Дек 2023 22:49ч.

    Зелю е най отворен към мултикулти. Справка Лайнен. Питайте и Аналената..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    02 Дек 2023 23:06ч.

    Малкото, страхливо, наркоманско, миризливо, плъхче зеленски вече е по пътя към ада. Кървавото клоунче ще го довършат неговите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кличко: Въпреки това президентът днес играе важна роля и ние трябва да го подкрепяме до края на войната. Но в края на тази война всеки политик ще плати за своите успехи или неуспехи

    02 Дек 2023 23:15ч.

    https://www.pravda.com.ua/rus/news/2023/12/2/7431420/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    02 Дек 2023 23:59ч.

    Какво да е управлението, като има война? Този надали не разбира, просто завижда, че не е той президент. Ясен ми е този тип, който разчита само на мускули. Някой пита ли се как изобщо е станал кмет и дали не е имало по-подходящ от него? Същата работа като в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шампион

    03 Дек 2023 1:51ч.

    В общи линии не ми е интересно изказването на кмета. Причината е прекалено прозаична. Великата Вики Нюланд някога каза на посланик Пайът: Клич не става, нашият човек се казва Яйц! Каквото е казала кака Вики, закон е! Нямам никакво намерение да проследявам какво е казала ТАСС, която пък цитира Шпигел. Обясняват за някакви изяви на Кмета Виталий, очакваш съответното онагледяване, но на снимката не е Кметът, а брат му Владимир. Имат прилика, но объркването им е дело на непосветени. Тази работа въобще не е в реда на нещата. От ценностите иде цялата блъсканица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    03 Дек 2023 4:55ч.

    Бияча на мафията и братчето - другия бияч на укромафията се загрижил за авторитаризъм?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    03 Дек 2023 7:06ч.

    За да върви Украйна към авторитаризъм следва, че или Украйна се е управлявала демократично или тиранично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и какво се оказва

    03 Дек 2023 8:21ч.

    "Украинский корабл пошел на**й!" Еми така става , когато много лаеш и налиташ да хапеш баба Меца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джуджето "изтекъл кяр"

    03 Дек 2023 9:09ч.

    Ама как бе, Гнидата не може да бъде авторитар, той е авторитет отвсякъде, ако не вярвате, питайте демократичното обществено мнение, контролирано от международната общност, и най-вече купените от американски корпорации глобални медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Дек 2023 9:24ч.

    И тоя се натиска за мазни краварски банички, огладнял... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи