Клаус Йоханис: Румъния не е страна, която позволява неконтролирана миграция

Клаус Йоханис: Румъния не е страна, която позволява неконтролирана миграция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Румъния не е била, не е и няма да бъде страна, която генерира миграция или позволява неконтролирана миграция, заяви вчера румънският президент Клаус Йоханис по време на посещение в Латвия, предаде Аджерпрес.

"Междувременно се появиха и политици, които имат проблеми, които можем да разберем, с миграцията, но дори да разбираме всички проблеми, трябва да изясним някои неща. Румъния не е била, не е и няма да бъде страна, която създава миграция или позволява неконтролирана миграция - говоря за некотролираната миграция, тоест незаконното преминаване на границите на страната. Чух и аз, че от австрийска страна са дошли някакви данни, които според нас трябва много внимателно да бъдат проверени. Повтарям, през Румъния не е имало, няма и няма да има неконтролиран миграционен поток", подчерта Йоханис след разговор с латвийския си колега Егилс Левитс.

Той посочи, че Румъния знае откъде идват мигрантите и къде преминават и в разговори между експерти тези неща ще бъдат обяснени на австрийската страна.

"Ясно е това: не през Румъния и не от Румъния идват тези мигранти, които създават безпокойства, които можем да разберем, загриженост в Австрия. Балканският маршрут е проблематичен, ние знаем това и ние в Румъния сме взели всички мерки. Румъния не е част от балканския маршрути на неконтролирана миграция. Ние знаем къде отиват мигрантите, можем да обясним на австрийската страна, можем да им помогнем. Значи Румъния има потенциала, способността да окаже помощ на австрийците, за да намалят този поток", посочи още румънският президент.

Той добави, че за да се изяснят тези неща е договорено румънският вътрешен министър Лучиан Боде да отиде във Виена, за да проведе технически срещи със своя колега и с други политици.

"Ще продължим този диалог. В крайна сметка не е в наш интерес да има разногласия между нас. Нашият интерес е да решим проблема. И този проблем с миграцията трябва да бъде решен от всички нас заедно. Повтарям, тези безпокойства ги разбираме, но данните, които са сигурни, не потвърждават въобще, че Румъния създава или позволява подобен поток", изтъкна Йоханис.

По-рано днес австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че страната му подкрепя присъединяването на Хърватия към Шенген, но България и Румъния "могат да се опасяват от австрийско вето".

"Ние ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния", посочи австрийският канцлер на пресконференция след срещата си с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Хърватия е изпълнила всичките си задължения, защото ние можем да видим откъде идват нелегалните мигранти и виждаме, че Румъния и България имат проблем със защитата на границите си, заяви той.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи