Клаус Мюлер: Газовите хранилища в Германия не са достатъчно пълни, за да преживеем зимата без руски газ

Клаус Мюлер: Газовите хранилища в Германия не са достатъчно пълни, за да преживеем зимата без руски газ

Ръководителят на Федералната мрежова агенция (германският регулатор Клаус Мюлер каза, че в момента газовите хранилища на Германия не са достатъчно пълни, за да преживеят зимата без доставки на газ от Русия. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в неделя във в. Bild am Sonntag, съобщава ТАСС.

"Съоръженията за съхранение на газ са пълни почти на 65%. Това е по-добре от предишните седмици, но все още не е достатъчно, за да преживеем зимата без руски газ", каза Мюлер. В същото време той припомни, че работите по поддръжката на газопровода "Северен поток" трябва да приключат в четвъртък. „Сега много зависи дали след това газът ще минава по газопровода и в какво количество“, подчерта шефът на Германската федерална мрежова агенция.

Според него е възможно цените на газа да са достигнали плато. "Тази седмица нямаше значителен скок на цените, въпреки факта, че "Северен поток" беше затворен. Това може да означава, че пазарите вече са оценили загубата на руски газови доставки и че сме достигнали плато в цените на газа", обясни Мюлер.

В същото време ръководителят на германския регулатор призова хората да не се паникьосват заради настоящата ситуация с енергийните доставки. "Частните домакинства трябва да се притесняват най-малко. Те са снабдени с газ за най-дълго време, много по-дълго, отколкото например индустрията. Освен това няма сценарий, в който да останем напълно без газ. Дори ако Русия спре да доставя газ , все още ще го получаваме от Норвегия, Холандия и Белгия или в бъдеще от германски терминали за втечнен газ“, каза Мюлер.

В заключение шефът на германския регулатор предупреди, че страната вероятно ще бъде изправена пред заплахата от недостиг на газ в продължение на две години. "Вероятно ще трябва да живеем със заплахата от недостиг на газ в продължение на две зими. До лятото на 2024 г. федералният министър по икономическите въпроси и опазването на климата очаква да бъдем независими от руския газ. Но също така е вярно, че цените вероятно няма да са толкова ниски, колкото преди", заключи той, добавя ТАСС.

 

 

 

Коментари

  • ДО ПУДЕЛИТЕ ОТ ГЕЙЕВРОПА

    17 Юли 2022 10:05ч.

    Това е само началото! А знаете ли какво ще стане с икономиките на западна Европа без евтините руски енергийни и материални ресурси? Просто ще изгуби конкурентно способност на международния пазар и разглезените и дебилизирани западни общества дано се сетят, кой е виновен и да му потърсят сметка (както стана в Шри Ланка) !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газовите хранилища в Германия не са достатъчно пълни, за да преживеем зимата без руски газ

    17 Юли 2022 10:10ч.

    А ЗАЩО да трябва да "преживявате" ? Не преживявайте ! Замръзвайте , ааусфаар ! И без това DEAGEL предвидиха че до 2025 трябва да се съкратите до 30 милиона, а икономиката ви да 35-та в света... Зад тези на Алжир и Румъния. С този акъл в главите напълно си го заслужавате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще изгуби конкурентно способност на международния пазар

    17 Юли 2022 10:14ч.

    Че каква "конкурентна способност" имат европейските производства ? Имаше един автомобилен сектор - и те го закриват с електрическите сурогати. Какво "произведено в ЕС" имате около себе си ?? Всичко е китайско ! Дори това което се сглобява в Европа се прави с китайски материали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отивате за бяла техника, примерно "Горене"

    17 Юли 2022 10:17ч.

    Много солидна марка /в миналото/ . Гледате два продукта на "Горене" - единият е правен в ... Китай и струва 100 лева. Другият е правен в Словения и струва ... 450 лв !!! Аз държа на качеството, но 450 лв. няма да дам. И 99% от клиентите на веригата също няма да дадат 5 пъти повече пари. Та за каква конкурентоспособност на Европа говорите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, Горенйето, въпреки че от 2018 е част от сем. HISENSE,

    17 Юли 2022 10:37ч.

    все още се произвежда в Словения и Сърбия. Последната ми покупка на Gorenje-изделие е отпреди два дни. Made in Slovenia. Само не пише чарковете де са правени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    17 Юли 2022 10:21ч.

    Европа става жертва на егоистичните интереси на США за световно господство. Войната постепенно ще се пренася на запад, ако междувременно не станат антиамерикански революции в самите европейски общества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рейзър

    17 Юли 2022 10:23ч.

    това немското е редка форма на кретенизъм.да са ти построили 2 огромни крана за газ и ти да ги затвориш и да викаш ми нямаме газ. ми нема газ това е, нали за това се борихте и борите. да не купувате газа от Русия, а от САЩ.ко ривьети тогаз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде сега сълзи и сополи

    17 Юли 2022 12:46ч.

    Що ви е тоя руски газ, нали си имате вятър и слънце? Плачете когато Путин ви спре вятъра и слънцето. Май и това ще е скоро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки ден

    17 Юли 2022 12:51ч.

    Статия за газ от Русия. Нека мръзнат. При студ се мисли по-трезво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АлХимик

    17 Юли 2022 13:15ч.

    Проекта ИТЕР в Кадараш е съвместен между воюващите в момента русия и сащ, плюс още водещи страни. Интересно е , че той е за добиване на енергия от управляем термоядрен синтез. Още по интересното е , че циркът със войната в украина заслепява повечето хора и не могат да видят истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Юли 2022 13:52ч.

    Човек може да помисли, че това е сайта на Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо само този?

    17 Юли 2022 15:10ч.

    Човек може да си помисли, че всички сайтове са на "Газпром". Толкова ли си грамотен, та не знаеш къде се слагат кавички? Или на "Козяк" толкова са обеднели, та вече вземат на работа неграмотни тролове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    17 Юли 2022 16:00ч.

    Ти първо, не можеш да помислищ, защото нямаш с какво и второ не си човек, а шибан трол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи