Китайското МВнР: Нова студена война между Китай и САЩ ще бъде катастрофа за света

Китайското МВнР: Нова студена война между Китай и САЩ ще бъде катастрофа за света

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Началото на "нова Студена война" между Пекин и Вашингтон ще бъде катастрофа не само за двете страни, но и за целия свят. Това заяви членът на Държавния съвет, китайският външен министър Ван И по време на среща в Ню Йорк с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, съобщава ТАСС.

„Началото на нова студена война между Китай и САЩ ще бъде катастрофа не само за Китай и Съединените щати, но и за целия свят“, каза Ван И, цитиран в изявление на китайското външно министерство. „Съединените щати трябва да се върнат към рационална и прагматична политика спрямо Китай, да се върнат към правилния път на трите съвместни китайско-американски комюникета и да защитят политическата основа на китайско-американските отношения“, каза китайският външен министър.

Той посочи, че поради погрешни схващания Съединените щати виждат Китай като основен конкурент и предизвикателство в дългосрочен план. Според него някои хора определят историята на успешния обмен между двете страни като провал, което е проява на неуважение към историята и към самите тях.

Според китайския външен министър действията на САЩ спрямо Тайван са нанесли сериозни щети на политическата основа на отношенията между Пекин и Вашингтон. „Посещението на Нанси Пелоси в Тайван, разглеждането на законопроекта за тайванската политика от Сената на САЩ и свързаните с него изявления относно военната помощ сериозно уронват трите съвместни китайско-американски комюникета, сериозно увреждат политическата основа на Китайско-американски отношения“, каза той.

"Постигането на мирно обединение е нашето най-голямо желание и ние полагаме всички усилия да го постигнем", продължи Ван И. "Но трябва да се отбележи, че колкото по-безконтролна е "независимостта на Тайван ", толкова повече намалява вероятността за мирно разрешаване на проблема с Тайван", подчерта той.

Както отбеляза министърът, в Китай има стара поговорка: по-добре да загубиш хиляда войници, отколкото да загубиш парче земя. Както подчерта, това е волята и решимостта на китайския народ. „Ако Законът за действие срещу разделение бъде нарушен, китайската страна със сигурност ще предприеме решителни действия в съответствие със закона за защита на националния суверенитет и териториалната цялост“, предупреди Ван И.

 

 

 

 

Коментари

 • Изтегляйте си парите от САЩ

  20 Sep 2022 12:14ч.

  При по-сериозна конфронтация, ще ги загубите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от

  20 Sep 2022 12:33ч.

  Лумпени, четящи Поглед инфо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще бъде катастрофа предимно за гнилата му западна осминка

  20 Sep 2022 12:26ч.

  Която няма да липсва на нормалната част от човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  20 Sep 2022 12:30ч.

  Ми почвайте горещата, те ви показаха че Тайпето вече е тяхно, покажете че не сте само трудови мравчици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коровиеф

  20 Sep 2022 12:52ч.

  Китай не може да води пълномащабна война, защото е концентриран по крайбрежието и няколко мегатонни нюка го ликвидират. Щатите са далече . Могат да си позволят стратегически загуби на територия , защото имат на разположение цял континент. Китай нищо няма да направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  20 Sep 2022 12:59ч.

  Крайно време е да разберете, че Сащ не владеят нито един землянски език, на който евентуално да можете нещо да се разберете, без после да ви излъжат. Русия много време също вярваше и се надяваше, в името на мира, но не би - беше притисната и да не иска, да започне СВО. А сега, вай-вай, много измамени камилчета имало, ама измамени от собствената си наивност !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи