Китайският посланик в Москва: Западът не може да дава инструкции на Китай за конфликта в Украйна

Китайският посланик в Москва: Западът не може да дава инструкции на Китай за конфликта в Украйна

Западът не е в състояние да дава инструкции на Пекин за конфликта в Украйна. Това заяви китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за вестник "Известия", съобщава ТАСС.

"Западът не е в състояние да дава указания на Китай и още повече няма правомощията да хвърля отговорност върху него. От началото на кризата Китай последователно предлага „четирите потребности“, „четирите единства“ и „трите теми за размисъл“, както и документа „Позицията на Китай за политическо решение на украинската криза“, активно насърчавайки нейното разрешаване чрез диалог и преговори", казва посланикът, коментирайки обвиненията на западните страни за подкрепата на Пекин за Москва в конфликта в Украйна.

Дипломатът също така подчерта, че Пекин не е доставял оръжие на нито една от страните в конфликта. Според посланика Китай няма собствени интереси в украинския въпрос, но не е външен наблюдател и не търси начин да се „облагодетелства“.

Чжан Ханхуей твърди, че действията на китайската страна могат да се обобщят с една фраза – „призив към мир и насърчаване на преговори“. Китай ще продължи да стои на страната на "диалога и историческата справедливост", заключава китайският посланик в Русия.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Китайската говорителка на външно министерство на пресконференция вчера

    07 Апр 2023 10:01ч.

    В отговор на въпрос на АФП: "Столтенберг каза вчера, че Китай отказва да осъди руската агресия. Китай повтаря руската пропаганда и подкрепя руската икономика. Какъв е коментара на външното министерство" Мао Нинг, говорител на китайското външно министерство: "По отношение на украинската криза, Китай поддържа обективна и принципна позиция. Ние защитаваме политическото уреждане на кризата и работим за мирни преговори. Това се подкрепя от голямото мнозинство държави в света. Нашата позиция изчерпателно и систематично е изложена в документа 'Китайската позицция за политическо уреждане на украинската криза'. Историята ще покаже кой наистина седи на правилната страна в подкрепа на справедливостта. САЩ и военния блок NATO имат отговорности към украинската криза, от които не могат да избягат. NATO не е в позиция да критикува или да оказва натиск върху Китай." СЕДЕМ изречения, в които всяка дума е където трябва и поставя на място "цивилизационния ни избор" и жалките му опорки. ЕС и целият запад могат само да мечтаят дипломатите им да стигнат нивото на говорителите на външно на изток. https://www.mfa.gov.cn/eng/xwfw_665399/s2510_665401/202304/t20230406_11055468.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Апр 2023 10:25ч.

    Три основни момента: > 1. Западът не разбира Китай, както не разбира и Русия. Не можеш да отидеш в Пекин и да започнеш да им тропаш по масата и да изискваш да играят по твоите правила и да танцуват под звуците на твоята свирка. Свърши тая! Поставяйки ултиматуми и отправяйки заплахи за санкции и т.н., Западът за пореден път демонстрира своята неадекватност, което само го закопава още повече. > 2. След като Китай вече де факто е Първа Икономика в Света, му трябва още едно десетилетие, за да стане и първа ядрена и военна сила в Света. Това означава, че всъщност, удължаването на конфликтът в Украйна ги устройва на този етап, защото ако той бъде решен по какъвто и да е начин в скоро време, те знаят, че са следващите, на които Западът ще се нахвърли са те, а им трябва още малко време да се подготвят. > 3. На китайците им е пределно ясно, че за приключването на американската хегемония и колониалните мераци на "колективния Запад", най-важният и логичен съюзник им е Русия, без която тази вече глобална война, няма как да бъде приключена успешно. Заформеният съюз между Китай и Русия, плюс останалите страни-членки от БРИКС ще е крайъгълния камък, който ще обедини останалите седем милиарда срещу "златния милиард", чиято епоха явно приключва. Факт е, че все повече страни се присъединяват към ШОС, което е по-широкото обединение срещу американската и западната хегемония. Близкият Изток, Африка и Латинска Америка вече надигат глави и придобиват смелост и този процес вече е необратим. Извод: > Заинтересованите, да си правят сметка и добре да мислят, къде искат да бъдат в новосформиращият се нов световен ред, защото от това ще зависи бъдещето им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само дето във вестниците

    07 Апр 2023 10:33ч.

    На тия страни изобщо не се говори за войната на др. Ви Путин в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Серсем, колко китайски и бразилски вестници

    07 Апр 2023 11:00ч.

    Четеш на ден?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    07 Апр 2023 10:27ч.

    Китай е велика икономическа сила с интереси по целия свят. Все още обаче бойните глави и хиперзвука са в зародиш , и недостатъчни като количество за световен хегемон. За целта е необходимо другаруването с Путин главнокомандващ на "Несъкрушимая и легедарная..." както и ресурсната база на РФ. За това Запада обезумя напоследък. В пъзела все още недотам изявена е Индия, но е видно че тя по-скоро клони към тази политика, заедно с Бразилия и Иран. Света се променя за по-добро пред очите ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за "недотам изявената Индия"...

    07 Апр 2023 16:46ч.

    Тя ще се изяви чак след изборите във Великобритания, които ще доведат до отстраняването на Р.Сунак, чийто тъст /мултимилиардера = Бил Гейтс на Индия/, е и зам.президент на Давоския форум, т.е. заместника на сатаната Клаус Шваб, който измисли пандемията и редуцирането на населението на света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    07 Апр 2023 10:37ч.

    Посредния ъперкут на Путин спряма Запада е трудна ,но не е нерешима задача- неутрализиране на граничните конфликти между Индия и Китай, като основа за бъдещия нокдаун. Разбира се тук ще се бутат и англасаксите, но да видим чия дипломация ще е по- добра. За сега Триумвирата на колосите води в резултата, но не са изключени мърсотиите известни отдавна: "Англичанка гадить!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    07 Апр 2023 11:35ч.

    реабилитацията на нацизма е катастрофа преди всичко за самата Европа. НАТО е идеологически наследник на Третия райх. неслучайно немските военни лидери като фелдмаршал Манщайн (който командваше армейските групи Дон и Юг на Източния фронт), генерал-лейтенант Шпайдел, генерал-лейтенант Гелен и много други, заеха ръководни позиции в НАТО. и само ликвидация на НАТО може да спаси Европа от въвличане в ядрена война с Русия и самоунищожение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скептик

    07 Апр 2023 12:41ч.

    Китай има ролята на всестранен слушател и глашатай на мъдрост, но дела не сме видели още. А делата на Китай ще определят какво значат тия посланнически братвежи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    07 Апр 2023 14:08ч.

    какви дела, отворко? виж статистиките. дори тия, правени от работодателите ти. китай вече е сила, с която няма как да не се съобразяват. действията на говедарите в 404 може и да доведат до затриването на стара европа, което е позитив за тях. но те доведоха до нещо, което е изстрел в копитото - до процес на бързо сближаване между русия и китай. това, в крайна сметка, е най-важният пирон в ковчега на говедарската хегемония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи