Китайските комунисти записаха в устава си "централната роля" на Си Цзинпин и противопоставяне на независимостта на Тайван

Китайските комунисти записаха в устава си "централната роля" на Си Цзинпин и противопоставяне на независимостта на Тайван

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия решиха днес да включат за първи път в устава на партията формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван, става ясно от резолюция, публикувана в края на работата на конгреса, предаде Франс прес. В устава бе вписана  и"централната роля" на китайския лидер Си Цзинпин. Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които бяха отстранени от ръководството на партията, предаде Асошиейтед прес. 

В Пекин завърши продължилият една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите пет години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината.

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. 

За първи път в устава на партията бе включена формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван. Конгресът "се съгласява да включи в устава на партията разпоредби за... решително противопоставяне и възпиране на сепаратистите, които се стремят към независимост на Тайван", се казва в резолюцията. В документа се казва, че трябва да се реализира курсът "Една страна - две система". 

Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията. В него е вписана "централната роля" на китайския лидер Си Цзинпин, който се очаква днес да получи трети мандат начело на партията и съответно на страната, предаде Франс прес. В резолюция, приета днес малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове - а те са почти 97 милиона, са длъжни "да защитават ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло".

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения. На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи "Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партия".

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Айде вземайте го вече тоя нещастен остров

    22 Окт 2022 11:55ч.

    А тов. Ким ще се погрижи за Корея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    22 Окт 2022 13:29ч.

    Ли Къцян част от нео-либералния ред инсталиран през 90-те. чистката е навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи