Китайски военни проследиха американския миноносец "Милиъс", преминал през Тайванския проток

Китайски военни проследиха американския миноносец "Милиъс", преминал през Тайванския проток

Американският ескадрен миноносец с управляеми ракети на борда "Милиъс" преминава през Тайванския проток, 16 април 2023 г. Снимка: АП

Китайските военни са проследили американския ескадрен миноносец с управляеми ракети на борда "Милиъс" при вчерашното му преминаване през Тайванския проток, съобщи в публикация в социалните мрежи командването на Източния военен окръг на Китай, цитирано от Ройтерс.

Преди това военноморските сили на САЩ обявиха, че са извършили "рутинно преминаване през Тайванския проток през води в открито море, в които важи свободата на корабоплаване и прелитане в съответствие с международното право".

Американският кораб преминава през Тайванския проток броен дни след като Китай сложи край на свои мащабни военни учения около Тайван, отбелязва Ройтерс.

Китай, който възприема Тайван като своя територия, обяви миналия понеделник, че прекратява ученията си, които бяха проведени във връзка със срещата на тайванската президентка Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Преминаването на "Милиъс" през Тайванския проток има за цел да демонстрира ангажираността на САЩ със свободата на Индийско-тихоокеанския регион, се казва в изявление на американския военноморски флот.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Куци Коньов

    17 Апр 2023 9:42ч.

    Предлагам и Русия, и Китай да организират едно "рутинно преминаване през ФЛОРИДСКИЯ проток [на ракетоносци] през води в открито море, в които важи свободата на корабоплаване и прелитане в съответствие с международното право". Да видим дали САЩ ще приемат за нормално ракетоносци, които могат да ударят държавата им, да плават пред "портите" им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    17 Апр 2023 9:45ч.

    И те трябва да са прогресив и "да демонстрират ангажираността със свободата на" Атлантико-Океанския регион...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браво

    17 Апр 2023 11:05ч.

    Дано да са си направили селфи с миноносеца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи