Китайската комунистическа партия насрочи конгрес за трети мандат на Си Дзинпин

Китайската комунистическа партия насрочи конгрес за трети мандат на Си Дзинпин

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16 октомври и се очаква президентът Си Дзинпин да си осигури безпрецедентен трети мандат. Партията заяви, че е избрала всички делегати, които ще присъстват на конгреса, съобщава БНТ.

„Всяка партийна организация в цялата страна свика събрание на партийни представители и избра 2296 делегати за 20-ия партиен конгрес“, съобщи държавната телевизия.

Конгресът, който се провежда два пъти на десетилетие, ще извърши и персонални промени във висшите партийни органи. Той ще избере около 200 члена на Централния комитет на партията, които на свой ред ще гласуват за 25-членно Политбюро и неговия всемогъщ Постоянен комитет - най-висшият ръководен орган на Китай, който в момента се състои от седем души.

Делегатите трябва да се придържат към политическата идеология на Си в допълнение към конституцията на партията, подчерта държавната телевизия.

При Си китайската компартия премахна през 2018 г. ограничението от два президентски мандата. То първоначално бе установено от бившия лидер реформатор Дън Сяопин през 80-те години на миналия век, за да предотврати друга диктатура, подобна на Мао. Премахването на мандатността оставя отворена възможността пред Си Дзинпин да стане лидер до живот.

Конгресът ще се проведе в момент, когато Си е изправен пред значителни политически препятствия, включително болна икономика, влошаващи се отношения със САЩ и стриктна политика на нулев КОВИД, която ускори затварянето на Китай.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  25 Sep 2022 17:08ч.

  "влошаващи се отношения със САЩ" --- Това не е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Sep 2022 17:12ч.

  Да пребъде Си и успех в установяването на новия по-справедлив Световен ред !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котарак

  25 Sep 2022 17:14ч.

  Вчера беше арестуван, днес вече го избрали. Гласове, защо ви трябваше да публикувате вчерашната статия когато и две годишно можеше да види от космоса, че беше една патетично скроена американска лъжа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъ нали

  25 Sep 2022 18:38ч.

  Беше арестуван и армията се беше запътила да прави преврат, за да го замести с проСАЩисан антиРусия офицерин. Тцъ-тцъ-тцъ, глей къф сърпрайз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проСАЩисан офицерин и то на достатъчно висока позиция в китайската армия

  26 Sep 2022 11:36ч.

  е класически оксиморон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  25 Sep 2022 23:56ч.

  Пътят към ада е послан с малки изключения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи