Китай ще вземе контрамерки срещу санкциите на САЩ

Китай ще вземе контрамерки срещу санкциите на САЩ

Китай ще предприеме решителни контрамерки в отговор на санкциите на САЩ, каза на пресконференция китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс. "Осъждаме и отхвърляме решението", каза говорителката Мао Нин в отговор на въпрос за санкциите срещу китайски компании.

На пресконференцията външното министерство заяви, че Китай винаги е поддържал връзка с всяка страна от конфликта между Русия и Украйна, включително и с Киев. Мао Нин каза, че украинският президент Володимир Зеленски би приветствал разговори с КНР. На друг въпрос, свързан с плановете му за разговор с китайския президент Си Цзинпин, Мао каза, че "позицията на Китай по отношение на кризата в Украйна е последователна и много ясна".

"Основното е да се призовава за мир, да се насърчи диалога и да се вземе политическо решение за кризата. Ние винаги сме поддържали комуникация с участващите страни, включително и с Украйна", каза говорителката.

Зеленски заяви в петък, че планира да се срещне със Си, но не даде подробности за това кога ще се състои тази среща.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    27 Фев 2023 11:26ч.

    ако се замисли човек Китай имат сметка да подпомагат Русия по всякакъв начин, за да задържат САЩ на източния фронт в Европа, колкото може повече. така отслабват помощта за Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    27 Фев 2023 12:01ч.

    Zеления да ходи за съвети при "професор" Юсуке, там дават най-праилните съвети за усраинци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    27 Фев 2023 12:03ч.

    Има смисъл много да помогат на Русия, защото те са следващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    27 Фев 2023 13:30ч.

    Предвид колко зле се отразиха санкциите срещу Русия на налагащите ги, нямам търпение да видя какво ще стане, като се опитат да санкционират Китай. Ако Китай обяви, че ще продава стоките, които произвежда само в рубли и китайски юани, доларовите банкноти вече ще могат да послужат само за тоалетна хартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жидобандеровка

    27 Фев 2023 12:17ч.

    Американски конгресмени са поискали наказателна отговорност за днешното ръководство на Китай. Налагат се не само санкции, но и открито се заплашва с официално обвинение за разпространение на вируса на ковид и война за независимостта на Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Фев 2023 12:33ч.

    „Пътят на коприната“ не е просто търговски път, а концепция за цивилизационна свързаност между Изтока и Запада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и в този смисъл

    27 Фев 2023 12:48ч.

    не ни пука дали зеленския клоун ще севижда със Си, а кога Румбата ще се пристраши. Пътят на коприната е спрял пред България и чака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Фев 2023 13:44ч.

    Комикът Зеленски планира да се срещне със Си: Смях в залата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Фев 2023 14:09ч.

    Под влиянието на Зеленски, Байдън се превърна в световен комик, обратната метаморфоза не се състоя.Същата трансформация важи и за ЕС, всички тотално изкукаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Серг

    27 Фев 2023 17:36ч.

    Хора като Мъск, Путин, Орбан, Си са примери за не страхливци. Aмерикански президент затвори толкова хора без съд в концентрационeн лагер в Гуантанамо, но не бе осъден за военни престъпления. Антихуманизмът на западните елити е пряко изразен в гпълното противоречие между думи и дела. Корумпираното ООН и страните здраво хванати в обръча на зависимостта от корпоративния империализъм все още не могат да се изправят срещу геноцидната политика на амрекиканското правителство и неговите подвластни държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    27 Фев 2023 20:57ч.

    Така е по-ясно: "Вашингтон обвини няколко китайски компании в сътрудничество с Русия и им наложи санкции. В тази връзка говорителката на Външно министерство Мао Нин заяви днес на пресконференция, че санкциите на САЩ не са в съответствие с международното право, нито са разрешени от Съвета за сигурност на ООН и са типичен пример за „незаконна и едностранна юрисдикция с дълга ръка“. Пекин е силно недоволен от действията на Вашингтон и води сериозни контакти с него. „Година след избухването на военния конфликт между Русия и Украйна, Китай обяви предложение за политическото му решение, докато САЩ започнаха да санкционират негови и на други страни компании. „Кой работи за примирие и кой налива масло в огъня и създава хаос в целия свят? Отговорът вече е ясен“, посочи говорителката, като призова САЩ да се фокусират върху собствените си проблеми и да работят за прекратяване на огъня в Украйна."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи