Китай разширява влиянието си в Близкия изток

Китай разширява влиянието си в Близкия изток

Китайският премиер Ли Цян се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас в Пекин. Снимка: АП

Китайският премиер Ли Цян се срещна днес с гостуващия в Китай палестински президент Махмуд Абас в рамките на опитите на Пекин да активизира двустранните отношения и като цяло да разшири влиянието си в Близкия изток, предаде Франс прес.

Ли, който встъпи в длъжност тази пролет с малък опит във външната политика, нарече Абас „стар приятел на китайския народ“, който има „важен принос за насърчаването на китайско-палестинските отношения“.

Срещата се проведе ден, след като Абас беше посрещнат с пълни военни почести от китайския президент Си Цзинпин.

След това двете страните обявиха началото на „стратегическо партньорство“, проправяйки пътя за засилване на влиянието на Китай в региона. Това става в момент, когато за главния съперник на Пекин за глобално влияние - САЩ, се твърди, че се изтегля от региона след конфликтите в Ирак и Афганистан и обтягането на отношенията с регионалната сила Саудитска Арабия, посочва АФП.

Междувременно Китай търси енергийни ресурси и пазари за своя износ на военна и гражданска продукция.

Пекин отдавна поддържа дипломатически връзки с палестинската автономна власт и назначи специален пратеник, който да се срещне с израелски и палестински официални лица. Навлизането на Китай в региона обаче се ограничава главно до строителство, производство и други икономически проекти. Китай разчита на такива партньорства, за да укрепи дипломатическата си позиция и да окаже подкрепа на големите китайски корпорации при договарянето на инфраструктурни сделки в съответствие с китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи