Китай публикува доклад за кибератаките на ЦРУ и цветните революции

Китай публикува доклад за кибератаките на ЦРУ и цветните революции

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подпомагало хакерски атаки срещу други държави и е участвало в цветни революции чрез интернет технологии по целия свят. Това се казва в доклад, публикуван в четвъртък от китайския Национален център за реагиране на компютърни вируси и базираната в Китай компания за киберсигурност "360".

САЩ са разработили софтуер, който не изисква телефонна, кабелна или сателитна връзка и може лесно да се скрие от всякаква форма на правителствено наблюдение. Използвайки тези мрежови технологии, ЦРУ е "планирало и организирало голям брой цветни революции по света", се посочва в документа. "В продължение на дълъг период от време американското ЦРУ тайно е извършвало "мирна еволюция" и "цветни революции" по целия свят, както и е продължавало да се занимава с шпионаж и кражба на данни", се казва в доклада на уебсайта на агенцията.

В документа се отбелязва, че ЦРУ стои зад организирането на цветни революции в Грузия, Киргизстан, Украйна, Близкия изток и Тайван. Според доклада САЩ са се опитали да предизвикат подобни политически катаклизми и в Азербайджан, Беларус, Иран, Ливан и Мианмар.

През 2020 г. "360" независимо открива неизвестна досега организация за кибератаки. Организацията е използвала инструменти, свързани с ЦРУ, за провеждане на хакерски атаки срещу цели в Китай и други държави. Подкрепяните от ЦРУ хакери са атакували критична информационна инфраструктура, аерокосмически и нефтохимически съоръжения, изследователски институти, големи интернет компании и правителствени агенции.

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    04 Май 2023 10:40ч.

    Добро утро! Кучи синове ама наши, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доказване на очевидното

    04 Май 2023 10:40ч.

    Така ще бъде и със Северен поток. Ще бъде доказано/признато след няколко поколения това, което и сега всички знаят. Но САЩ са това, което на личностно ниво се нарича арогантен, манипулативен и нарцистичен перверзник. На тях не им пука - докато няма противостоящи сили. Постепенно това се случва. Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    04 Май 2023 10:52ч.

    тия дни в световния океан започна "войната на танкерите". САЩ вече потопиха първия ирански танкер, на свой ред персите арестуваха два танкера за петрол за САЩ. Хегемонът ще се наложи да се изправи сам срещу страни с ресурси, вкусили вече големите печалби от срутените международни санкции. Разбира се, че ядът му ще го принуди да действа първосигнално и бързо да се сблъска със суровата реалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Май 2023 10:46ч.

    Извод: САЩ и нагло-саксонските им кучета, трябва да бъдат спрени. Веднъж за винаги!... И така ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    04 Май 2023 13:03ч.

    Ще бъдат уничтожени. Процесът върви, дано Китайците не се окажат меки китки като путьо в усрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100% будни?

    04 Май 2023 20:34ч.

    Събуди се! Всички играят в една пиеса:Вечеря за глупаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тончо

    04 Май 2023 11:07ч.

    "САЩ са разработили софтуер, който не изисква телефонна, кабелна или сателитна връзка и може лесно да се скрие от всякаква форма на правителствено наблюдение." Това изречение или е невярно или споменава неизвестен за науката начин за пренос на информация. Ако е вярно, е за нобелова награда, че и отгоре. Няма как да е вярно. Сигурно става дума за непозната форма на кодиране, на компресиране и декомпресия на софтуер, който е неуловим от антивирусния софтуер. А това е съвсем различно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за преноса на информация

    04 Май 2023 11:12ч.

    "телефонна, кабелна или сателитна връзка" - но остава баналната радиовръзка, на къси вълни. Като се добави, наистина, и нов вид кодирането - ето го резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    04 Май 2023 11:18ч.

    Интернет е американска военна технология. Какво се е очаквало от тях, след като планетата ги пусна доброволно в домовете си а военните са доказани убийци???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    04 Май 2023 11:28ч.

    Пропуснали са опита за преврат в Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не пропускаме България

    04 Май 2023 11:37ч.

    Ако България не беше важна територия за американските глобални интереси, нещата тук щяха да са други, много по-добри. Така че, … да не пропускаме България. Тук няма нужда от революция, имаме си толкова "родолюбиви" партии като ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехеко

    04 Май 2023 12:49ч.

    Нищо ново не се казва. Това е отдавна известно и на бебетата. Говедарите се бъркат навсякъде неканени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    04 Май 2023 14:21ч.

    Наивно е да се радваме на достиженият на изкуствения интелект, а да си мислим, че не се използва отдавна за пробиви в сигурността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Май 2023 14:36ч.

    световният враг на мира са САЩ - те имат над 800 бази по света и военен бюджет от $860 млрд. /а заедно с тези на страните от НАТО военните разходи са около $1200 млрд./, докато руският военен бюджет е само $58 млрд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    04 Май 2023 15:56ч.

    Те имат този военен бюджет, но трябва да се добави и това, което изсмукват от бюджетите на държавите, като България, където са си инсталирали базите. Държавите са длъжни да им хрантутят, издържат военните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи