Китай поиска от САЩ незабавно да спрат да продават оръжия на Тайван

Китай поиска от САЩ незабавно да спрат да продават оръжия на Тайван

Китай настоява САЩ да спрат да продават оръжия на Тайван и да се откажат от военните си контакти с Тайпе, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, заяви пред РИА Новости говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгю.

Вестник "Политико" съобщи по-рано, позовавайки се на неназовани източници, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява скоро да поиска от Конгреса да одобри продажбата на американско оръжие на стойност около 1,1 млрд. долара на Тайван. Според източниците на изданието става дума за 60 противокорабни ракети AGM-84K Harpoon Block II и около 100 ракети "въздух-въздух" AIM-9X Block II Sidewinder.

Белият дом заяви, че кораби на ВМС на САЩ ще продължат да влизат в Тайванския проток

"Продажбите на оръжия от САЩ за Тайван сериозно нарушават принципа за единен Китай и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета, насърчават сепаратистките протайвански сили за независимост и водят до ескалация на напрежението в Тайванския проток", заяви Лю Пенгю в отговор на молба за коментар на информацията относно предстоящата продажба на оръжия.

Дипломатът призова САЩ "незабавно да прекратят продажбите на оръжие и военните контакти с Тайван, да спрат да създават предпоставки, които биха могли да провокират увеличаване на напрежението в Тайванския проток и да потвърдят позицията на американското правителство за отхвърляне на независимостта на Тайван".

В същото време Лю Пенгю подчерта, че Китай "ще продължи да предприема решителни и ефективни мерки, за да защитава твърдо своя суверенитет и интереси в областта на сигурността".

Китай изпрати 37 самолета и осем бойни кораба към Тайван

В понеделник координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом за стратегическите комуникации Джон Кърби заяви, че Вашингтон възнамерява да продължи да предоставя помощ за сигурността на Тайван, въпреки че САЩ все още не подкрепят неговата независимост.

Ситуацията около Тайван се изостри след посещението на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, на острова. Китай, в чийто състав формално влиза островът, осъди посещението, като видя в него подкрепата на Вашингтон за тайванския сепаратизъм.

В отговор Пекин проведе мащабни учения в региона, наложи ограничителни икономически мерки на острова, а санкции бяха наложени и на самата Пелоси.

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция прекъсват през 1949 г., след като победените сили на Куоминдан, водени от Чан Кайши, се преместват в Тайван по време на гражданската война с Китайската комунистическа партия. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години на миналия век. От началото на 90-те години на миналия век двете страни поддържат контакти чрез неправителствени организации - Пекинската асоциация за насърчаване на отношенията между двата пролива и Фондацията за обмен между двата пролива в Тайпе.

 

Източник: РИА Новости

 

 

 

Коментари

  • nan

    30 Авг 2022 8:03ч.

    все едно да кажеш на американците да спрат да дишат. те ако не продават оръжия съвсем са свършили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ако оръжията загърмят

    30 Авг 2022 8:09ч.

    И ако оръжията загърмят, американците ще са още по доволни - нова война далеч от техните граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нова война далеч от техните граници

    30 Авг 2022 8:39ч.

    Далеч, далеч, колко да е далеч, един океан ги дели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решнието

    30 Авг 2022 9:26ч.

    пап може би неволно предлага най-радикалното решение на пролема с Тайван : Китай да направи така, че американците на престанат да дишат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    30 Авг 2022 9:42ч.

    Докато САЩ не рухнат под напора на жестоки вътрешни проблеми, каквито при тях никак не са малко, няма да спрат да замитат собствените си гадости под чужд килим или да влизат в директна конфронтация, криейки се зад удобни откачени или надрусани марионетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напразни мечтания

    30 Авг 2022 10:10ч.

    Китай си предупреждава още от времената на Мао, а търговията си процъфтява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай забрани износа на пясък за Тайван

    30 Авг 2022 11:53ч.

    Това ще срине Тайван икономически в рамките само на една година

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    30 Авг 2022 10:26ч.

    Тръмп поиска изборите за президент в САЩ от 2020 г. да бъдат отменени и вотът да бъде повторен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тръмп не случайно е герой в комедийния анимационен сериал “Семейство Симпсън”

    30 Авг 2022 11:25ч.

    Няма друг като него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи