Китай обеща "ускорен колапс" и "голяма катастрофа" на тайванския лидер

Китай обеща "ускорен колапс" и "голяма катастрофа" на тайванския лидер

„Нито един човек, нито една политическа сила не трябва да подценява решимостта, с която Китай ще защитава суверенитета и териториалната си цялост“, заяви Ма Сяогуанг, говорител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република. Снимка: АП.

Разрушителните действия на управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) и нейните опити да изолира острова от континентален Китай под прикритието на чужди политически сили ще ускорят краха на лидера на тайванската администрация Тайван Цай Ингвен и ще потопят региона в състояние на дълбока криза. Това заяви говорителят на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай Ма Сяогуанг, съобщава ТАСС.

„Ние предупреждаваме Цай Ингвен и ДПП, че техните провокации за осигуряване на така наречената независимост на Тайван с подкрепата на чужди сили (...) в крайна сметка ще ускорят краха на сегашното ръководство на острова, както и ще потопят региона в състояние на голяма катастрофа", се казва в разпространеното изявление.

„Нито един човек, нито една политическа сила не трябва да подценява решимостта, с която Китай ще защитава суверенитета и териториалната си цялост“, добави Ма Сяогуанг.

Във вторник вечерта, въпреки протестите на Пекин, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван. Това посещение на острова е първото за американски политик от такъв ранг за последните 25 години. Китай многократно е предупреждавал американската страна, че ако пътуването се осъществи, то няма да остане без последствия и ще бъдат предприети строги мерки.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от повечето страни, включително Русия, това е една от провинциите на КНР, припомня ТАСС.

 

 

 

Коментари

  • Как забогатя Хонг Конг

    03 Авг 2022 11:05ч.

    Като препродаваше стока произведена в Китай. Подобно е и с Тайван. Почти половината от търговията на Тайван е с Китай и Хонг Конг. Котай започна да блокира част от тази търговия. Блокира ли цялата, Тайван ще клекне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.гладна рибка Пелоси

    03 Авг 2022 11:33ч.

    Действията на Пекин от тия дни са стратегически планомерни и поетапни. Американците само трябваше да клъвнат и те го направиха с охота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    03 Авг 2022 11:38ч.

    Китай не наказва извършителя, а жертвата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    03 Авг 2022 11:54ч.

    С тоя идиотски ход на тая дърта вещица америте постигнаха само едно, още повече сближиха Русия и Китай, на принципа врагът на твоя враг е твой приятел.Невероятна краварска тъпота.Класика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И името ти просташко

    03 Авг 2022 12:03ч.

    И написаното и то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    03 Авг 2022 12:24ч.

    Име Просташко, 12.03. Пиленце, подозирам те в една ярко светеща черно-бяла картина, която доминира двете половини на главата ти :)). Като по поръчка се яви материал: https://pogled.info/svetoven/kitai/pelosi-pravi-ogromna-usluga-na-rusiya.144915 Ако си IT с дом и акции в ЩАС, любовница в Лондон, ще те "разбера", иначе просто се захапи ... там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    03 Авг 2022 12:35ч.

    Баце "и името ти ...", ти идиот ли си или се преструваш? Май не се преструваш! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я как тролчо се обидил. Разчувствал се даже.

    03 Авг 2022 17:34ч.

    А да обижда другите може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    03 Авг 2022 12:28ч.

    Сега сериозно, хвърлям просташкия тон! Хора, пенсионирайте ограничеността и простотията, крайно време е! Лепенето на прозвища на недолюбваните политически явления и субекти подвежда лепещия. Да виждаш в Китай просто един "комунизъм" е тъпо. Да ти се привижда нещо такова за Русия е направо малоумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    03 Авг 2022 13:00ч.

    1:0 за щатите, китайците се изложиха. Не напразно в руския език има идиом "китайско последно предупреждение", със смисъл на "базсилни напразни заплахи" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мача не е свършил

    03 Авг 2022 13:29ч.

    Ще има да видим голове на сметката на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 13:29ч.

    Китайците са си китайци.Имат си своите достойнства, но в геополитиката и войната никфи ги няма.Така е било, така е и така ще си остане.Но пък сега могат да почнат да изнасят много оръжие за Русия, особено дронове с които тя да води своите непрестанни войни откакто се е зародила, като държава.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    03 Авг 2022 13:36ч.

    Ма Сяогуанг ги говори същите, като Зеленски за донбаските републики. Но при Тайван може да се каже, че са независими от много години, а на донбасците Русия им подпали фитила сравнително скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съвсем

    03 Авг 2022 17:39ч.

    Тайван става убежище на прогонения от Мао Чан Кайши. Обвурзва се със САЩ. След смъртта на Чан Кайши на власт идва синът му, първо намерил убежище във великата страна на Съветите, после вкаран в Гулаг и така излекуван от комунизма. А междувременно жертвите на Мао надминават в пъти дори тези на Сталин. ДНРЛНР са едно нищо пред това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    03 Авг 2022 15:18ч.

    Танковете изкараха ли ги по улиците на Тайпе, или това е само в континентален Китай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • определено американците взеха да вдяват къде им е мястото

    03 Авг 2022 16:48ч.

    Е бавничко загряват, ама нямат избор. А китайците смениха тона с по-агресивен. Никакви войни не може да има със сащ зад гърба. По-скоро разни британски недомислици, ама те са пародия и съвсем несериозна работа. Не, че не могат да навредят, но ще навредят и на себе си и то повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    03 Авг 2022 17:02ч.

    Не! Аз го виждам като пореден урок на майстор Орел за общността, който утвърждава лидерството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Татко Джепето

    03 Авг 2022 21:01ч.

    Трябваше да те използвам за подпалки, докато беше по-хладно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи