Китай и Русия започват съвместни въздушни и морски учения в Японско море

Китай и Русия започват съвместни въздушни и морски учения в Японско море

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китай и Русия започват съвместни въздушни и морски учения в Японско море. Те са насочени към "защита на сигурността на стратегически водни пътища", съобщи китайското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

Под кодовото име "Северно взаимодействие-2023" учението бележи засиленото военно сътрудничество между Китай и Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

Китайската военноморска флотилия, състояща се от пет военни кораба и четири корабни хеликоптера, напусна източното пристанище Кингдао в неделя и ще се срещне с руските сили в "предварително определен район".

"Громкий"и "Совершений", два руски военни кораба, които участват в учението в Японско море, по-рано този месец проведоха отделно обучение с китайския флот в Шанхай за формиране на движения, комуникация и морско спасяване.

Дни преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин обявиха партньорство "без ограничения", което според тях е насочено към противодействие на влиянието на Съединените щати.

Една забележителна област на партньорството е именно военното сътрудничество.

Източник: news.bg

 

 

Коментари

  • “ Японско море”

    16 Юли 2023 19:24ч.

    Японците го наричат така. На английски ползват същото име. Колкото е “японско” толкова е и корейско морето. Но корейците имат море и от изток и от запад. Затова му казват Източно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравих да добавя

    16 Юли 2023 19:26ч.

    Китай няма излаз към това море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи