Китай и Русия наложиха вето на нови санкции на ООН срещу Северна Корея

Китай и Русия наложиха вето на нови санкции на ООН срещу Северна Корея

Китай и Русия наложиха вето на опита на САЩ да наложат нови санкции на ООН на Северна Корея заради подновените ѝ изстрелвания на балистични ракети, с което за първи път публично разделиха Съвета за сигурност на организацията по въпроса, откакто органът започна да приема санкции срещу Пхенян през 2006 г., предаде Ройтерс.

Останалите 13 страни членки на Съвета за сигурност на ООН единодушно гласуваха за предложената от САЩ проекторезолюция, предлагаща забрана за износ на тютюн и петрол за Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун е заклет пушач. Резолюцията предлагаше също да се вкара в черния списък хакерската група "Лазарус", която според САЩ е свързана със Северна Корея.

Гласуването се проведе само ден след като Пхенян изстреля три ракети, включително една, за която се смята, че е неговата най-голяма междуконтинентална ракета "Хвасон-17". Тези ракетни тестове последваха след визитата на американския президент Джо Байдън в Азия.

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова за единство преди гласуването, наричайки изпитанията на междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея тази година "заплаха за цялата международна общност", посочва Асошиейтед прес. Тя каза по-рано този месец, че "е време да се спре да се демонстрира мълчаливо съгласие и да се предприемат действия" срещу Северна Корея.

През последните 16 години Съветът за сигурност на ООН последователно и единодушно засилваше санкциите, за да спре финансирането на програмите на Пхенян за балистични ракети и ядрени оръжия. За последно санкциите на ООН срещу Северна Корея бяха разширени през 2017 г., посочва Ройтерс.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЗИП

    27 Май 2022 7:56ч.

    Студената война между Запада и Изтока си има свои правила най-важното от които е "Той е кучи син но е наш кучи син"! Така, че Русия и Китай ще потдържат по всякакви начини и Северна Корея и Иран и Талибански Афганистан! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви санкции срещу

    27 Май 2022 8:39ч.

    Северна Корея!Крайно време е и тая масонска измишльотина т.н. ООН както и Е.С. да се разпаднат и се образуват нови блокове на противостояне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Май 2022 8:40ч.

    Само американците и англичаните са "винаги прави", когато демократично душат света , за да са безспорния велик хегемон !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4укигек

    27 Май 2022 9:00ч.

    Да живее Великият Вожд Км Чен Ун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Небесен привет от Поднебесната

    27 Май 2022 9:20ч.

    Китайските граждани от другата страна на границата на великата река Амур поздравиха своите руски съседи със следния надпис в небето в подкрепа на руската СВО в Украйна: https://t.me/dillfrash/3122

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи