Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Автор: obektivno.bg

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен.

Групата на седемте включва шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Г-7 не може да говори от името на международната общност. Той представлява само 10% от световното население, а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.

Той отбеляза, че тази асоциация „отдавна се е отклонила от първоначалната си цел за координиране и стабилизиране на международната икономическа среда и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни“.

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианското председателство от 13 до 15 юни в южната италианска област Пулия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на шестте страни и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигнаха и въпроса за „намаляване на зависимостта от Китай“.

Тяхното изявление от срещата на върха подчерта, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но ще „продължи да предприема действия за защита на бизнеса ни от нечестни практики, за изравняване на условията на игра и отстраняване на продължаващите вреди“.

Г-7 също предупреди за действия срещу китайските финансови институции, които “помогнаха на Русия да се сдобие с оръжия за войната й срещу Украйна”.

Преди дни Вашингтон наложи нови санкции на базирани в Китай фирми, доставящи полупроводници на Русия.

Използвайки по-категоричен език, отколкото на миналогодишната среща на върха, изявлението на Г-7 също критикува „милитаризацията и дейностите по принуда и сплашване“ на Китай в Южнокитайско море.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан отговори, че изявлението „клевети и атакува Китай“.

В изявлението бяха „преработени клишета, които нямат фактическа основа, правна основа и морално оправдание и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“, каза китайският дипломат.

 

 

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Ghost

    17 Юни 2024 13:56ч.

    Като са прави са си прави китайците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарт Вейдър

    17 Юни 2024 13:59ч.

    Спор няма, така си е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съ Кооператор

    17 Юни 2024 14:05ч.

    По принцип са прави китайците, ако трябва да следваме логиката на урсулите. Иначе, аз предпочитам 1 държава = 1 глас, т.е. един евродепутат, само, че урсулите смятат това за недемократично, тъй като в западна европа живеели стотици милиони хора, а в България я има я няма 6. Айде сега да си сърбат тая същата демокрация на глобално равнище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно затова един пирамидален политически съюз е опасен, в частност за България

    17 Юни 2024 15:13ч.

    А един европейски икономически съюз от свободни държави (по подобие на БРИКС) - защо не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ху Фан

    18 Юни 2024 8:35ч.

    Айде сега разбирачите с предателско русо-китайско съзнание да си духате супата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ху Фан

    18 Юни 2024 8:53ч.

    И не разбирам защо е това желание за самоунищожение на българина ,живее в Европа ,живее на запад от Китай и РФ вместо са защитава Родината си той гледа чуждите интереси .На Китай и Путин не им пука за вас идиоти малоумни .Единствените шматки който са против себеси са тъпите българи и то само от простотия и злоба към ближния ,затова сте мразени от всички и най вече от тези които смятате за ,,братушки" историята го доказва и 14 г.съм живял в тази ,,братска"страна и прекрасно знам какво е оношението и мнинието ,,для болгаров"и то е такова защото вше сте боклуци ,а не народ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бум Бум

    18 Юни 2024 9:24ч.

    Щото смешнико Европата ти ни унищожава. Ако не вдяваш няма какво повече да ти се обяснява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен

    18 Юни 2024 9:33ч.

    Да ти обесня ако ти си тъп и не можеш да го проумеш мислиш че Рф и Китай ще ти простят ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ху Фан

    18 Юни 2024 9:44ч.

    само некъдърниците са унищожавани навсякъде ,ако в Европа е лошо нямаше да пристига на талази всякаква измет какъвто вероятно си и ти .Време е да се отправите на изток .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фанимазауя

    18 Юни 2024 10:23ч.

    Най вероятно благодарение на подобни отрепки като тебе отношението ни към нас е такова. А само преди трийсет години преди да дойдат предателите от сдс с помощта на цру. Отношението наистина беше братска.. И няма как да е по друг начин. Ако някой дето си го спасил от смърт, построил си му дом и си го отгледал като брат вземе и ти забие нож в гърба, какво ще ти бъде отношението към него? Бай Ганьо нали стана голям далавераджия след избухването на демокрацита, само дето далаверата е за господаря му отвъд океана, сега ще гризе дървото. Няма вече братушки дето да го спасят от собствената му простотия и наглост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    18 Юни 2024 12:09ч.

    Днес заработвам надника като Хуй Фан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янг Лан Йи

    17 Юни 2024 14:18ч.

    Браво на Китай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на китай…

    17 Юни 2024 15:56ч.

    и от един чист българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дежурният цив. милиционер

    17 Юни 2024 19:16ч.

    Че тоя над тебе да не би да е мръсен, бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Юни 2024 14:26ч.

    Преди 15-20 години много се говореше за Китай. Как напредва икономически, как произвежда всичко, колко стотици хиляди доларови милионери има в Шанхай. След като Китай изпревари значително САЩ преди десетина години на Запад престанаха да говорят за напредъка на Китай и започнаха нападките. Запада пропада, а на Изток творят чудеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тука

    17 Юни 2024 14:29ч.

    още учим децата на английски, wtf! Толкова много китайци има тук. Време е да започнем да учим китайски или мандарин - езиците на бъдещето, а нея тоя гнилоч английският език, който освен всичко е и глупав език с ниска резолюция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "език с ниска резолюция"

    17 Юни 2024 15:59ч.

    нормално - това е езикът на хората увредена/примитивна невронна мрежа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 16:08ч.

    Точно така. Забелязвате ли до какви куриози се стига, когато харакиро се опитва да си преразказва лъжите, които му шушнат от посолството, от английски на английски. Цирк. Не е случайно това. Куриоза идва от там, че кирчо се опитва да превежда букволно идиоми, като "throw under the bus". Карикатура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 16:08ч.

    *на български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ху Фан

    18 Юни 2024 9:35ч.

    На теб не ти трябва чужд език ,карай си селяндурския

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ху Фан

    18 Юни 2024 12:11ч.

    Аз карам на езика на психично болните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво са виновни езиците?

    17 Юни 2024 14:41ч.

    какво са виновни езиците, че има лоши и невъзпитани хора. Всеки един чужд език е богатство, добавено към майчиния език, дори като учите чужд език, си подобрявате и майчиния език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ьзик

    17 Юни 2024 15:19ч.

    Защото езикът задава мисловни матрици и шаблони, характерни за съответната културна група. Точно както един език е богатство, по същия начин той всъщност задава и културна идентичност, задава начин на мислене. Българският език е под атака от доста време под предлог "ако искаш да си част от прогресивният технологичен нов свят трябва да учиш английски". Същото е и ако искаш да имаш европейска заплата. Да, ама компютрите вече се правят в Тайван, пардон, Китай.. т.е. новият свят е Азия, а не на Запад. Време е да премахнем монопола на английският език, като втори майчин. Време е да учим европейски, ако щете, а не британски колониални езици с по 300 думи. Отворете си очите за реалността и бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво са виновни езиците

    17 Юни 2024 15:33ч.

    Абсолютно съм съгласен, че не трябва да изчерпваме чуждите езици само с един, но все пак не бива да пишем грозни думи за който и да е език. Преди беше френски на мода, после немски, сега английски, а има толкова много други езици. Дори един италиански език е прекрасен, но там повечето носители на езика, с които съм общувал, не са много приятни хора, и въпреки това не мога да кажа, че италианският език е гнилоч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 15:41ч.

    Причината за ненавистта към английския е, че се нашага регулативно, ултимативно и тенденциозно. От къде накъде трябва да дублираме пътните си знаци на английски? Защо не на немски? Или на италиански? Или на полски? Турски? Сръбски? Английският е едва ли не задължителен за изучаване още от детската градина, поради липса на други алтернативи. Многообразието от езици би било чудесно, но не е това случаят с английския. Той се налага съвсем умишлено и тенденциозно, за да подготвя евтините работници за износ на работни места. Омразата към английския, вкл. евроатлантическата "култура" е естествена реакция на подмолното ú налагане. Други въпроси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 16:05ч.

    Гръцки? Испански? Такава доминация на английския език, каквато е налице в момента, е риск за националната сигурност, тъй като по неформален начин обвързва държавата с: образование на английски, респективно преподаватели и учения на английски, като например "наука за джендърите", мда, не е шега това. Съществуват такива научни програми. Всякакви други международни експерти също използват английски. Виждал съм с очите си държавни и общински официални документи само на английски език! Това не е ли скандално според Вас? Не е ли по-логично да се изучава сръбски, румънски, гръцки, турски и други езици говорени официално в нашия Балкански регион, вместо английски, който се използва масово в бизнес, който изнася на далечни международни пазари? Не ви ли е странно това? Английския дори не е толкова популярен на глобално равнище! Повече от 1/3 от хората в света говорят испански, не английски! Може жи малко повече - китайски и други диалекти на мандарин и някаква мижава част, която си мисли, че е монополизирала международната политика - английски. Това е меко казано неприемливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво са виновни езиците?

    17 Юни 2024 16:07ч.

    Не знам. Но ми се повръща след като слушам по-продължително радио Fox News. Същото се случва и с френските национални медии. Но при алтернативните/свободните медии не е така. Значи проблемът е в хората, не в националността. Но ТОЗИ ПРОБЛЕМ СЕ ОТРАЗЯВА НА ТЕМБЪРА И ПРОЗОДИЯТА НА РЕЧТА, така че, в крайна сметка, виновен е мозъкът, където се програмира речта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 16:14ч.

    Мне. 1. Езиците имат идиоматични изрази, които са свързани с културата и/или исторически събития. 2. Езиците имат различна резолюция - т.е. пъстрота и разнообразие от думи. 3. Езиците носят съответна логика, подредба на изреченията и мисловни матрици, които веднъж усвоени, водят до прилагането им и в други области. Например: английските наставки -less, -ness, влекат след себе си, създаването на липса, от което и нужда. и т.н. Има и други. Проучете думичките, които се използват особено в маркетинга. Ние имаме просто официален и вежлив език, а те - маркетингов речник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ьзик

    17 Юни 2024 16:18ч.

    Езикът е култура. Хубаво е да се запознаем с нея. Не е хубаво да се налага, защото се получава обратен ефект - антикултура. Когато налагаш неформално английския език, рано или късно се получава усещане за подмяна на културата, на идентичността. Получава се "шльокавица". Първо е интересно, после е забавно, и накрая става неприятно и ако има силна идентичност, се получава отхвърляне на чуждата - на езика на културно ниво. Т.е. не се отхвърля просто езика, отхвърля се цялата култура, която той носи и представлява. Получава се Възраждане и Величие. Да не се чудите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Род Стюарт „освиркван“ от публиката, докато показва подкрепата си за Украйна

    17 Юни 2024 14:49ч.

    Род Стюарт беше освиркан, когато снимки на президента на Украйна Володимир Зеленски бяха показани на негов концерт в Германия. 79-годишният певец, който се обяви против руската инвазия в Украйна, свиреше в "Куотърбек Имобилиен Арена" в Лайпциг в петък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    17 Юни 2024 15:48ч.

    ❕ Как Украина пытается выдавливать перемогу из «саммита зрады» в Швейцарии ТГ-канал «Агентство второстепенных новостей» показывает, как украинский переводчик переврал слова премьера-министра Италии Мелони. Вот, что она сказала: «Защищать Украину, значит защищать систему, основанную на правилах. Если Украина не сможет рассчитывать на нашу поддержку и вынуждена будет сдаться, нам незачем тут собираться и обсуждать переговоры». Украинский переводчик выдал в эфир то, что было надо украинской публике: «Защищать Украину значит, что всё международное сообщество должно сплотиться и защитить её. Если Россия не согласится с этим, мы заставим её капитулировать». Дешёвая и сердитая пропаганда. Громадяне рады. А правда? Это вам не к украинским СМИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Юни 2024 16:02ч.

    Просто от спортно-академичен интерес: Защо я няма Германия, а Франция и Италия ги има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    17 Юни 2024 22:17ч.

    Чудя се как най-малкият и най-умрелият световен континент (Европа) си въобразява, че все още може да диктува световния ред? Свърши вече колониализма и музеят Европа лека полека потъва в гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    18 Юни 2024 2:01ч.

    Всъщност китайците с малко повече думи са изяснили позицията си чрез любимата на Белия дом фраза: Fuck you, G-7!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    18 Юни 2024 7:48ч.

    Ма много сте ми смешни. Ами да учим мравешки, мравките са много, ама много повече от китайците. Мили Чебурашки, определящ за доминанта НЕ Е само факторът брой хора употребяващи език, или кой казва накъде да върви икономика, инвестиции,..... има и други фактори. Ама що Ви обяснявам, въй говорите русский язьйк. Нямам руска клавиатура, затова се извинявам за правописа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фроид

    18 Юни 2024 8:36ч.

    Мили ми Капитан Америка! Що се не засилиш и не си шибнеш промитата тиква у зидО (правилно ли го казвам синтактично и фонетична?) Па, белким, санким, чунким, ти светне у калната каша, която наричаш мозък! Такива пендари, демократи като теб, последни ще разберат, че света за който са се вкопчили, отдавна го няма ... Нов свят с тотално нова архитектура, респективно нови икономически, политически , културни и каквито се сетиш други взаимоотношения се изгражда пред очите ни! Но такива като теб, които упорито си гледат в това, ще го разберат последни и дано да не е болезнено.Поздрави от Поздрави от 6 млрд.Чебурашки, които не желаят твоята Жендърска димукрация ... или може би беше цивилизация?!?Ти си знаеш, всъщност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    18 Юни 2024 8:54ч.

    Мили съветско другарче, благодаря сърдечно за вниманието, което отказахте на моята скромна персона. Не знам дали виждате разликата в изказа? В моят текст НЯМА обиди, НЯМА квалификации, само проЗД(така ли се пише?) изказ. Щом Ви доставя удоволствие, приемам го, не съм аз , който ще си позволи да Ви съди. Живи и здрави и успешен ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тротил

    18 Юни 2024 12:35ч.

    Смях,здравей - защо днес си БМДТ ? Може би си искал да кажеш че си ЛГБТ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скорпион

    18 Юни 2024 9:13ч.

    Както казват руснаците-поживьом увидим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    18 Юни 2024 9:18ч.

    Тази поговорка означава да седиш и да чакаш някой друг да свърши твоята работа, друг да изпълни твоите задължения. 70% чакаха да видят какво ще стане на 9. Сега те най - много са недоволни. Ние нямаме такива поговорки. Напротив, нашите предполагат действие. Например: залудо работи, залудо не стой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ху Фан"

    18 Юни 2024 12:24ч.

    "Ху Фан", в настоящия Форум, можеш да с позволиш всякакви персонални обиди и словоблутство, но не и да хулиш българския народ. Консумирайки публично това си деяние, осъждаш себе си, децата си и целият ти род...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тротил

    18 Юни 2024 12:36ч.

    Ху Фан е тролещият тук умствено изостанал индивид Нов Кмет/Мужик/Копейкин и още поне десет никнейма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаещ

    18 Юни 2024 16:14ч.

    Браво на Китай Райно време беше някой да съобщи на джендърите от G7 часа господин никой и не могат да управляват света просто всеки да си гледа държавата а който си вре гагата в работата на други държави му пожелавам да получи не медлено една Сатана

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Иванов

    18 Юни 2024 22:30ч.

    Много вярно ! Тарикати нагли !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи