Китай: Балонът над Латинска Америка е за граждански цели

Китай: Балонът над Латинска Америка е за граждански цели

Балонът, забелязан над Латинска Америка, е китайски и е за граждански цели, заяви на пресконференция говорителката на министерството на външните работи на Китай Мао Нин, цитирана от Ройтерс.

Мао добави, че балонът притежава ограничени възможности да променя собствения си курс.

Колумбийските ВВС съобщиха в кратко изявление в събота, че техните системи за ПВО са засекли вероятен балон в петък сутринта.

"Това е неочакван, изолиран инцидент", заяви Мао в отговор на журналистически въпрос за това колко сериозно е случилото се. Тя добави, че Китай и САЩ трябва да се справят с навлизането на китайския аеростат в американското въздушно пространство по спокоен и подходящ начин, без употребата на сила.

Китайският балон, свален от американските военни, след като в продължение на няколко дни летя над Съединените щати, разпали вчера политическа полемика в САЩ, като републиканците обвиниха президента Джо Байдън, че не е реагирал по-бързо и по-твърдо.

"Както обикновено, когато става дума за национална сигурност и външна политика, администрацията на Байдън реагира първо твърде нерешително, а след това и твърде късно", заяви в "Туитър" лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл. "Не биваше да позволяваме на Китайската народна република да се подиграва с въздушното ни пространство", заяви още той и нарече това "пропусната възможност" да бъде защитен "суверенитетът на САЩ", предаде Франс прес.

В събота американските военни свалиха китайския балон край бреговете на Южна Каролина, в югоизточната част на страната. Пентагонът смята, че балонът е шпионски, предназначен за събиране на поверителна информация. 
Инцидентът предизвика дипломатическа криза между Пекин и Вашингтон, а ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън отмени в последния момент посещението си в Китай.

Пекин, който твърди, че става дума за цивилен летателен апарат, обвини САЩ, че са "реагирали прекалено остро", като са използвали сила, и заяви, че "си запазва правото" да отвърне на удара.

Операциите по изваждане на отломките започнаха в събота. Те са разпилени в радиус от около 11 километра. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • кънчо

    06 Фев 2023 11:30ч.

    Да бе! Толкова е за граждански цели, колкото американските оръжия са за граждански цели. Всички са маскари, ама си играят игрички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звездю О.

    06 Фев 2023 12:36ч.

    Най-голямата победа на амитата за последните 20 години. Свалиха балона и показаха на света, че ако се наложи ще свалят и втори, та даже и трети… Абе въздух под налягане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи