Кирил Вътев: Украински слънчоглед влиза у нас като румънски, но няма как да го спрем

Кирил Вътев: Украински слънчоглед влиза у нас като румънски, но няма как да го спрем

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Причината за затварянето на фермерските пазари беше, че за 20 дни в страната пламнаха седем огнища на инфлуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Русе, където откри специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в зала „Арена Русе“.

„За всички, които участват на фермерски пазари, беше адски неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, след като за този кратък период ветеринарите успяха да направят над 300 000 проби и те се оказаха отрицателни, отново освободихме фермерските пазари, където остава под забрана само продажбата на живи птици и на птичи продукти“, 

Той обясни, че решението е взето след обсъждане с всички епидемиолози в страната, които са отбелязали, че струпването на хора и то на фермери на едно място, е предпоставка за разнасянето на заразата. Това беше причината за това тежко решение, което създаде напрежение в сектора, защото има много хора, които живеят точно от тази дейност – те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари, каза още Кирил Вътев.

Министърът коментира и проблемите на зърнопроизводителите. „Внос на зърно от Украйна няма по митнически официални справки. Има внос на слънчоглед, който е най-чувствителен за нас и той влиза като румънски, а ние знаем, че е украински, но няма никаква база, на която можем да го спрем. Нито пък можем да докажем, че е украински“, посочи Кирил Вътев. Той подчерта, че е трудно да се регулира пазарът по административен път.

Той беше категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно. „След 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. Съвсем скоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме на 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат“, каза Кирил Вътев.

По време на форума стана въпрос за необходимостта от намирането на работна ръка в сферата на овощарството. Според министър Вътев това е проблем, който засяга всички сектори на икономиката и обществения живот. Затова се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни.

Колкото до проблема с поливните площи, то министър Вътев бе категоричен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е много тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, тъй като до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана. Най-важното според него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7%.

Източници: БНР, dunavmost.com

 

 

 

Коментари

  • Спиноза

    18 Ное 2023 16:16ч.

    Птичият грип, африканската чума по прасетата, коронавируса... всички ги разпространява САЩ! Избийте си пилетата, прасетата и си купете замразени от САЩ! Купете си ваксини на Пфайзер, за милиарди, всичко е за пари, а Америка е фалирала страна, вече трудно си плаща лихвите по дълга и милиарди тепърва ще трябва да плащаме на янките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скитник

    18 Ное 2023 16:49ч.

    Подкрепям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Ное 2023 18:38ч.

    Цялата информация е на митницата между Румъния и Украйна . Не е проблем ЕС да постави там пункт при искане от чалгарци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.р. Хидромелиоратор Харизанов

    18 Ное 2023 17:19ч.

    От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7% - така, някакси между другото, с тази чудовищна констатация завършва статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да,

    18 Ное 2023 18:12ч.

    и на мен това ми направи впечатление и първата ми мисъл беше за експерта тип "БилГейтс" Харизанов и "Напоителни системи". По повод на "до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана" може да го питат за акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    18 Ное 2023 19:09ч.

    Затова пък има банани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На мен пък въобще не ми прави вЧепетление.

    18 Ное 2023 21:00ч.

    Бях свидетел как за 30-тина години в киреча отидоха енергетика, тежка индустрия, въздушен и жепе транспорт (автомобилния ще даде фира до няколко месеца), земеделие и животновъдство... Скоро ще внасяме всичко, и то само от правилните страни, като Украйна например. Което именно беше целта - храната и енергията ще си внасяш, пък тогаз ела да ми се правиш на независим! И друга цел беше постигната - да престане да ни пука, с което започнах. Затова повечето не гласуват, а другите "фърлят" за когото смятат, че ще пусне повечко келепир от другите. Но, сами сме си виновни. Или все пак, Путин? Верно бе, как не се сетих!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Йовчев

    19 Ное 2023 3:24ч.

    Какви 100% поивно земеделие . В българия има 40 хиляди квадратни километра обработевваеми площи, 20 000 ККМ пасища и ливади и 40 000 КК гори. В апогея си някъде около 1978 година поливните площи с примитивни напоителни системи, предимно гравитачни или тръбни с целия си разнах са били около 10 000 на хартия квадратни километра, всъщност реално 2 пъти по-малко, понеже половината не работеха особено последните 10 години на соц-а, когато вече всичко което можеше да се счупи или открадне се крадеше и чупеше. Това први не 100% а 25% или всъщност около 20% реално, понеже за съжаление в България има мног области в които просто няма вода, цяла Добруджа е такава, затова там се сеят есенници, които не се нуждаят от поливане в общия случай. Днес се полива само това, което иа смисъл, т..е плодове, зеленчуци и много рядко някои билки и маслодайни. ЦАревицата, която в цял свят се полива в България не се полива и затова няма добиви. Слънчогледът е същатаж работа, добивите се разчитат на дядо боже какво ще пусне от небето. Нищо чудовищно няма, просто поливането в онзи си вид е икономически неизгодно и затова го няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Петър

    19 Ное 2023 6:07ч.

    Тръбите от нашите "примитивни" напоителни системи бяха успешно преместени в съседна Гърция, като скрап, и там си работят. Майстори са гърците, оправиха ги от примитивизъма... Гърция, от държава която традиционно произвежда МАСЛИНИ, сега се слави по цял свят като производител на най-търсен гръцки йогур, сирене, праскови и каквото още си поискаш, приказно опаковани, а ние цяло лято хапвахме гръцки праскови. Хората в "долината на прасковите" (около Ямбол и Сливен) си изкореняват градините, заради идиотската ни програма за "стимулиране на земеделието", при която изкупуват продукцията им на нищожна цена, а награждават с европари "зърнарите", стимулирайки монокултурното земеделие у нас ... Освен това благодарение на последните насоки от ЕС - "РаундЪп" ЗАКОННО ще продължи да трови житата ни, да съсипва земите ни и да убива земеделците ни за нови 10 години... (https://obektivno.bg/sled-lobizam-za-42-mln-evro-ek-razreshi-herbiczida-glifozat-za-oshte-10-g/)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патърн

    18 Ное 2023 17:26ч.

    Темата слънчоглед е интересна. Преди по-малко от 2 години, българското олио от бг слънчоглед започна да поскъпва и от примерно два лева в един момент стигна 6,50. Министерство на икономиката подскочи ужилено и покани деятелите от сектора. Те невъзмутимо посочиха борсовата цена в Нидерландия, нагло заявявайки, че който не иска да плаща поне 6 лв., те ще изнесат стоката си на борсата. ПАЗАР! Кво да прайш?! Има една тънкост! Според евроатлантическите ценности, пазарът се прилага само за свои хора и само когато на тях им е изгодно. Ако става дума за руски петрол, пазарът да ходи и да прави блоуджобове! Там пазар няма! Гледаш в канчето на другия, мериш му капата и му викаш: ти имаш дерогация, следователно ще ни даваш на 2 лв. (странно съвпадение на двата лева?!) и понеже си враг, нямаш право да мислиш за интереси и печалби, та са обетована земя и важат само за свои хора. Сега изведнъж у нас дойде обратният откат - олиото пак се върна на два лева, браншът вие на умряло, кърши ръце и забрави за вчерашната си наглост. Алоу, Вътев, ти министър ли си?! Защо не се грижиш за "българските производители"? Уреди им пак да изнасят на борсата за 6 лв. Ама, да не стане така, че който яде това олио (уж. българско, ама иначе от 404), нощно време ще започне да свети по улиците и "партньорите" ще извият като ранени животни, че ги тровим! Солидарността иска жертви! Кой е по-подходящ като жертва да си правят опити върху него с генномодифицирани и отровени продукти, ако не един периферен, народ, без никакво стопанско значение, заврян в презрения югоизток, санитарната зона на хъркаща в гърчове Европа. Почвайте я тази блудница отнякъде, че да се свършва тази мъка! За компенсация, собствеността върху нефтохима да иде в правилни ръце и после пак с руски петрол цената на горивото да стане ДВОЙНА, че да има и за солидарна лепта! Хайде, имате мостра, действайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100% конспирация на 14.11.2023 г. от реални самолети

    18 Ное 2023 17:34ч.

    в района на Горна Оряховица, на риболов в Джулюница. Нищо извън конспирацията - само огромни засявания от самолети и НЕизчезващи, но разстилащи се следи от тези самолети, които само си фъркат и с нищо не засяват българските невярващи овчи глави! Само птичи грип и тем подобни конспирации!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ 100%

    19 Ное 2023 6:23ч.

    Подкрепям! Наблюдавах явлението от прозореца на влака по цялото Искърско дефиле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър Вътев, помогнете на българския народ и кажете КОИ БГ-фирми преработват укрослънчогледа?

    18 Ное 2023 17:45ч.

    Това можете да направите с чиста съвест - кажете кои български (български ли?) фирми купуват слънчогледа от нещастната Украйна, където замърсяването с какви ли не опасни химикали е ясно и за невиждащите! ..... Помогнете на българския народ и на българските производители, които произвеждат нашата си българска храна, това МОЖЕТЕ да направите и вече е задължително, заради живота и здравето на българската нация, министър Вътев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • windschild

    18 Ное 2023 20:25ч.

    Попитай разградските тарикати, те знаят по добре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    18 Ное 2023 17:46ч.

    Един приятел на такива им вика - наглеци. Той знаел, че внасяме слънчоглед от Украйна, ама не можел да го докаже. В същото време си хортува приятелски с украинския министър. Ако е мъж му казва в очите : или спирате да ни мамите или спираме всички разговори за внос на селскостопанска ви продукция. Все ще и намерим нещо нередно. Има нещо важно, което този наглец не ни казва. Ако слънчогледа влиза като румънски и отговаря на европейски завишени норми, защо да го спираме? За да угодим на някои "зърнари" ли? И да плащаме олио по 5 - 6 лв.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите неща и Вашите неща

    18 Ное 2023 17:48ч.

    Чета, 17:34 и си викам: Това ми прилича на тема КОМТРЕЙЛС?! Познавам теориите по въпроса,но някак никога не съм се чувствал особено изкушен и притеснен по въпроса. Рекох си, случаят явно е пресен! Не съм срещнал нищо, нека проверя в нета. Почвам да пиша в гоооо и очаквам думата да бъде разпозната още преди цялото си изписване! Нищо подобно не се случва! Дори като я написах цялата, гооо не ми предложи нищо като варианти. Не я разпознава. Защо гугъл се прави на СМАХНАТ и не разпознава думата? Кой му РАЗПОРЕДИ? После написах "комтрейлс България ноември", дадох принудително ентър и вече се появиха някакви резултати, но повечето напълно неактуални, а за 14-ти - НИЩО! До днес не бях много склонен да обръщам внимание на тази теория, вече ЗНАМ, че има нещо зловещо и крайно съмнително. Вие си мислете вашите неща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочетено през 2022 г. - Кемтрейлс спира дезинфекционните лъчи и "помага" на вирусите да хулиганстват!

    18 Ное 2023 19:21ч.

    Цитираме: "Доколкото съм запознат, се опитват да създадат йонизиран слой, ЗА ДА БЛОКИРАТ слънчевата радиация и най-вече т.нар. ДЕЗИНФЕКЦИОННИ ЛЪЧИ, които са в ултравиолетовият UV диапазон! ... Правят го с ХААРП и частици от метал, който лесно се йонизира от електромагнитно поле, обикновено от стронций, алуминий или барий, но с алуминият се провалят нещата. ... През 2012 министерството на околната среда на САЩ се опитва да сезира правителството за МАСОВОТО ИЗМИРАНЕ на дървета в Калифорния, което след изследване на почвата се оказва, че е от наличието на свободен алуминий в почвата 50 000 пъти над нормата, която е нула. В природата НЯМА СВОБОДЕН АЛУМИНИЙ, а само в свързано състояние. ... Правителството отказва да вземе отношение,но някой от тези хора не се отказват и след 2 години ровичкане, разбират от един от учените, които участват в геоинжерен проект, че са хвърлени 20 000 тона алуминий, но това, което не са очаквали е, че ще падне на земята! ... Сега май не ползват алуминий, заради изключителната му токсичност. Нямам представа дали видеото от конференцията на този учен е още в ютюб, защото го гледах през 2015." ... Чували сте за лампи с UV-лъчи антивирусни и антибактериални, тоест дезинфекционни, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятелски съвет

    19 Ное 2023 8:30ч.

    Ортографията, ступид! Както през. Бил Клинтън беше казал "Икономиката, ступид!" преди да му хрумне гениалната идея да премести спестяванията на всички трудещи се от държ. пенсионни влогове в бюджета и да си 'оправи играта'. Също като нашия експерт по постни пици... Та да си дойдем на думата: не търсете "комтрейлс" в гооо.бг, а търсете "Chem-trails" в en.Gooo. Chem = химически, trails = дири в небето... които НЕ СА конденз... Може да имате различен резултат. Особено ако използвате друга търсачка, като напр. https://swisscows.com/en вместо гооо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 18:33ч.

    Украйна е във война, но икономиката й е по-добре от нашата. Изнасят масово мляко, слънчоглед, месо, яйца, пшеница, въглища, стомана..взимат такси за пренос на горива. Ние без война сами се избиваме по пътищата, не ни дават да отглеждаме нищо (или по-точно, така правят, че ако отглеждаш да си на загуба, за да може вносителите-търгаши да просперират). Полша е пропищяла от украинската евтина продукция вече. Скоро ще писнат и румънците. Нашите търгаши потриват доволно ръце....Дай да избием сега българскте пилета, ще внасяме румънски (има ги в Била), яйца от Украината... Само за справка - в Корея и Япония не знаят какво е това салмонела и могат да ядат яйцата сурови (имат такива рецепти). Защо? Защото от много години там всички пилци ги ваксинират. Освен срещу разни такива грипове и срещу салмонела!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анализ по темата от А. Гешева

    19 Ное 2023 6:32ч.

    Нещата са взаимносвързани... https://youtube.com/watch?v=sd7y4clt4OI&si=MytZu6bwHOYKOFYv Инсценирана война ли? подкрепящи текстове: https://obektivno.bg/izrael-prizna-che-e-dopusnal-greshka-200-te-izgoreli-tela-ne-sa-na-izraelczi-a-na-bojczi-ot-hamas/. https://obektivno.bg/haaretz-izraelski-helikopter-mozhe-da-e-ubil-izraelczi-po-vreme-na-atakata-na-hamas/. Двамата президенти от един и същ етнос...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    18 Ное 2023 18:49ч.

    "Украински слънчоглед влиза у нас като румънски, но няма как да го спрем" В природата процесите се уравновесяват - от другата страна пък руски газ влиза като азерски, но всички се правят на диверсифицирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слънчоглед и др.

    18 Ное 2023 18:52ч.

    Ама разбира се че ще влезе като румънски. Даже стоките от него ще носят гордото "Произведено в ЕС". Нека не забравяме, че германците правят същото - ребрандират китайското и ни го продават като немско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи