Кирил Вътев: Предстоят проверки от крайната цена на храните назад по веригата

Кирил Вътев: Предстоят проверки от крайната цена на храните назад по веригата

На 100% е изтеглена партидата млечна каша, в която беше открито олово. Това коментира в предаването „Събуди се” на Нова телевизия министърът на земеделието Кирил Вътев. Той посочи, че са направени всички необходими проби, а концентрацията е в много минимално количество, което не застрашава здравето.

„Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - наличието на олово е в ниска концентрация”, добави той.

Цените в магазините

Земеделският министър обяви, че скоро предстоят проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата. „Всеки производител е длъжен да има права проследимост”, поясни той.

„Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа”, е мнението на Вътев.

Според земеделския министър трябва да се появят повече малки магазини, които да конкурират големите вериги. „Трябва да се вземат мерки веригите да работят по правилата, по които го правят в Европа”, добави той.

Вътев подчерта, че не би могло държавна институция да определи колко да бъде надценката на продуктите. „Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината. Натискаш и натискаш, в момента в който я пуснеш, тя отскача”, предупреди той.

Българското месо

Министърът подчерта, че България е влязла в Европейския съюз с проблеми с месото и недостиг. „През 90-те години се ликвидира изцяло българското животновъдство. Българското месо отива изключително за свежа консумация”, посочи той.

Източник: Нова тв

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • roso

    01 Юли 2023 15:53ч.

    Подгответе се търговци! Ще ви проверяват! Хайде господина ,като свърши работа за 5ст ,тогава да се обявява по телевизора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2023 18:49ч.

    Господинът е завършил "Свободна борба" във ВИФ. Той работа ще свърши, но дали тази, която искаме и трябва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Юли 2023 16:29ч.

    прясното и киселото мляко на саяна е пълен боклук св месо от испания на колко години е прасковите и каисиите от гърция се развалят на стаина темп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като проверят, какво?

    01 Юли 2023 16:38ч.

    Сам каза, че "няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават". Каква е целта на проверката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    01 Юли 2023 17:50ч.

    Молба. Не арчете народна пара за проверки, от които нема смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епоха

    01 Юли 2023 18:21ч.

    Българското животновъдство беше съсипано от ЕС с любезното съдействие на съпруга на сегашната ротационна(каквото и да значи това)министър председател позната като Стокистката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2023 19:38ч.

    Съсипани животновъдство и растениевъдство, а също и създаване на сортове и породи. И още много, много...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цъ. ЕС съсипа лозите.

    02 Юли 2023 0:17ч.

    Животновъдството дължим на седесето и ликвидационните съвети. Както им е името - ликвидираха го. ЕС, от друга страна, даваше субсидия за изкоренен декар лозя, след което имаше забрана за засаждане на нови лозови масиви...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членството в ЕС ни съсипа.

    02 Юли 2023 7:25ч.

    Точка. https://eurocom.bg/show/bulgariia-koiato-sugradihme/12844.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    01 Юли 2023 19:58ч.

    защо на пазара бабите продават на цени от миналата година

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вътев, клети Вътев

    01 Юли 2023 22:45ч.

    Какво стана с пазарната икономика? Последно, готино ли е да има такава? Мирише ми на троцкизъм! Няма Държава, а има Комисари. ЕвроКомисари. Назначаеми гьотферени. Меня за державу обидно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Който не работи, няма да яде”

    02 Юли 2023 0:42ч.

    Точно това става в България. Не се работи. Не се произвежда. Т.н. “фермери” получават пари от ЕС и от държавата. Защо да работят? Няма прясно мляко, но има кисело. Няма месо, но има салами. Всичко е фалшификати и химия. Луканки и суджуци са от обрезки (внос от европейски месокомбинати). Износвате старите дрехи на европейците и ядете обрезките. И отгоре на това, купувате ги скъпо. Радвайте се. Вече сте европейци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Юли 2023 8:53ч.

    Ма нали уж пазар, бе чичин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си изкуствен интелект и не можеш да ги разбереш тези неща.

    02 Юли 2023 13:27ч.

    "Пазарната икономика" е фикция. Дейвид Рокфелер, също като дядо си Джон Д. Рокфелер - натрупал с измама първоначалния капитал на фамилията, счита че "конкуренцията е грях". Само нашите академични икономисти и философи, придържайки се към плана Ран-Ът (1990) за геноцид на българското население, повярваха на тези отявлени лъжи и помислиха че тръгваме по пътя към бляскавото бъдеще, като "приватизираме до дупка" унищожавайки всичко създадено от "неправилната" идеология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи