Кирил Вътев: Предстои да внесем в ЕК искане за удължаване на забраната на украинския земеделски внос

Кирил Вътев: Предстои да внесем в ЕК искане за удължаване на забраната на украинския земеделски внос

Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, заяви за БТА в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Както БТА съобщи, пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна.

По думите му, България има проблем само с три продукта. „Това е доста сложен политически въпрос, не е достатъчно на  нивото на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са само със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, посочи министърът. 

Той коментира и излизането на Русия от черноморската сделка. „От тук тръгна проблемът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество“, посочи Кирил Вътев. 

Той добави, че затова ще се търси съдействие от Гърция и Хърватия да ползваме техни пристанища. „Проблемът е международен и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната държава. Нейните големи предприятия за преработка на слънчоглед в момента са извън производствена възможност и от тук тръгва вече големият проблем, тъй като в световен мащаб производството на слънчогледово масло е съсредоточено в Украйна, Румъния и България“, заяви земеделският министър.

По думите му, България е един от големите производители на слънчогледово масло. Износът се е увеличил значително. 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „Открий го! Местното вино“ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния представят своите продукти на 25 щанда в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

Коментари

  • ТАЙНА

    22 Юли 2023 19:23ч.

    Изводът от обсъжданите пържоли,, ..е? Не се прави на баровец, ако си гастарбайтер - гост-работник в богата държава, щом се върнеш в бедната татковина. Не мисли, че имаш достатъчно пари да стъпиш във всяко заведение. Баровците??? Баровците са милионерите в България, и там отсяват другите - чрез скъпите сметки. Няма равенство, в БАНАНОВА РЕПУБЛИКА, децата на 99% от населението мечтаят не за банани - а за шоколад, дори ако произвеждат шоколад. А средната класа е само за ол-инклузив, работниците да си стоят вкъщи. 6% редовно ходят на курорт, 6% си мечтаят, останалите не мечтаят. ИЗВОДЪТ Е - ИМА КЛАСОВО ОБЩЕСТВО, ЧИСТ КАПИТАЛИЗЪМ. Капитализмът и народите дояждаха социалната пазарна икономика която бе 1950-1999, вече към 30 години, но идва краят, всичко става като в чистият капитализъм преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "излизането на Русия от черноморската сделка. „От тук тръгна проблемът -"

    22 Юли 2023 21:50ч.

    Проблемът си е същият който запали войната - НЕспазване на договореностите от страна на Украйна. Ако спазваха Минските споразумения, ако не тормозеха/убиваха етническите руснаци, а и останалите малцинства (българи, унгарци, румънци и поляци), никой нямаше да иска да се сепарира в автономни републики. Защо трябваше да им спират пенсиите, детските и всички социални плащания, на които ВСЕКИ украинец има право, щом е гражданин на страната? спряха им ги още през 2015 г. ДО СЕГА, как живее един бездетен пенсионер, ако не му изплащат пенсията? Защо трябваше да горят живи руснаци в Профсъюзния Дом в Одеса на 2 май 2014 г? Ето как президентът на всички украинци Петро ПоROSHENко възнамеряваше да спечели войната с част от законното украинско население на държавата през 2015 година: https://www.bitchute.com/video/SPsyHsTS4vh2/. Със сделката за зърното е същото - Укрите използваха корабите за доставка на морски дронове и за нападението над Керченския мост. Руснаците ги предупредиха още в началото на последното "продължение": https://www.bitchute.com/video/oeoN7jvW0Go/. Сега пък искат и нас да замесят в месомелачката чрез износа на продукцията си, която подкопава цените на (прави дъмпинг) нашата продукция и се стремим да удължим до Нова Година забраната за приемане на тяхната продукция... Нашата транспортна система не е в състояние да поеме техните товари така че евроатлантическата солидарност си е солидарност, ама всичко с мярка! Да си сърбат попарата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • забрана на отровните продукти

    22 Юли 2023 22:39ч.

    Тотална забрана за укринските, пардон американски зърнени гмо продукти и всякакви други видове/зеленчуци, плодове, млечни продукти, меса/, защото не отговарят на никакви критерии и не се контролират в действителност от БАБХ, а само на приказки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    23 Юли 2023 12:55ч.

    "...в световен мащаб производството на слънчогледово масло е съсредоточено в Украйна, Румъния и България“, заяви земеделският министър." ПАК ЛЪЖА!!! Крупнейшие производители подсолнечного масла (тысяч тонн)[26] Страна 2014 год Украина 4400 Россия 4060 Аргентина 932 Турция 722 Франция 633 Венгрия 566 Испания 504 Румыния 455 Болгария 318 Китай 300

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи