Кирил Вътев пред протестиращите земеделци: Ние сме едни от най-потърпевшите заедно с още четири фронтови държави

Кирил Вътев пред протестиращите земеделци: Ние сме едни от най-потърпевшите заедно с още четири фронтови държави

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите земеделци, които се събраха от цялата страна на входа на София при Долни Богров. Той беше посрещнат с освирквания, а земеделските производители изляха прясно мляко на шосето при пристигането му.

Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки, а движението за кратко беше спряно.

След това на министъра бе дадена думата, като той обобщи от трибуната на протеста, че лесно и моментално решение на проблемите на протестиращите няма.

"Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме едни от най-потърпевшите заедно с още четири фронтови държави", каза министърът.

Той подчерта, че се отнася с уважение към техния справедлив протест - "всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда". Натрупани били обаче проблеми от 30 години, които не са възникнали вчера, откогато е техният протест.

След това Вътев призна, че "обстановката наистина е сложна много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите".

"Имаме основания да си говорим, за да намерим правилните решения. За съжаление, нито едно от решенията не предполага моментално и веднага резултат", каза той. Думите му предизвикаха недоволство у протестиращите, които започнаха да скандират "оставка" и го освиркаха за втори път.

Той повтори, че са решени исканията им, обобщени в пет точки, но само тези, на които могат да бъдат намерени решения веднага. Сред тях е това, че за пропаднали площи се плаща на следващата календарна година, докато за тази година парите вече са освободени и се очакват заявленията.

"По първа точка - удължаване на забраната за внос от Украйна - знаете, че има един месец време. Вече губим четири дни от него, вместо да определим нашите искания за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме", обясни той. 

"По втора точка - помощите за Украйна: осигурени са 150 милиона лева, чакаме да дойде нотификацията от ЕС. Другите 63 млн. лева също са осигурени, утре ще се издаде министерското постановление и ще заминат за нотификация. Знаете как се кандидатства. Който ги е заявил, ще ги получи", каза още министърът. 

По четвърта точка, "великият de minimis", както го нарече Вътев, има остатък, който в момента се разработва, за да може от страна на производителите да се приемат заявления и да бъдат платени парите по тази помощ.

"Не забравяйте, че не само присъстващите тук сме производители и не само ние имаме нужда от подкрепа. Има армия от съвсем малки земеделски производители, за които също полагаме огромни усилия за първи път от 20 г. да получат някаква подкрепа", обясни той. 

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците и че се водят преговори, но това не е лесно решение. "И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми", обърна се той към освиркващите го протестиращи и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Николай Денков.

Самият премиер отиде на среща с протестиращите миньори и енергетици, но покани представители на земеделските производители на среща в Министерския съвет.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Министър Кирил Вътев покани протестиращите земеделци в Министерския съвет на среща, в която ще се включат премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

България има един месец, за да договори с Украйна вида и обема на селскостопански стоки, които ще се внасят в страната ни, каза Вътев:

"На 15-ти до колко късно продължиха преговорите в Европейската комисия за това трудно решение. Това не е лесно решение, не е просто решение. Далеч е по-сложно е от това, което искаме сега и веднага."

Утре протестът продължава, като между 5:00 и 7:00 сутринта ще бъдат придвижени машините по бул. "Тодор Александров".

А във връзка с блокадите на пътища МВР съобщи, че са отворени пътят Плевен - Долни Дъбник, в района на с. Ясен, както и Русе  -Силистра, при кръстовището на с. Старо село. Остава затворен пътят Силистра - Добрич, на изхода при с. Калипетрово.

Източници: dnes.dir.bg, БНР

 

 

 

Коментари

  • mango

    19 Sep 2023 17:36ч.

    Как пък това решение не е толкова трудно за Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Нашите марионетки се престарават в лакейщината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Иванов

    19 Sep 2023 17:45ч.

    Зърнопроизводителите са само част от нашето жалко земеделие, която винаги е била превилегирована. Едно е тракторист и комбайнер, които от зърното не печелят, а само от труда си и собствениците-латифундисти, които търгуват и които в момента са на протеста. Тъй, че субсидиите са само за ”зърнопроизводителите” - собственици и търгуващи. Ония от полето да го духат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах, фронтови държави, така ли!!!

    19 Sep 2023 17:52ч.

    Абе няма ли поне една бригада останала някъде около София от ненатовски, несинергитични, несащисани български офицери и войници?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    19 Sep 2023 18:01ч.

    Аа, фронтова държава, тъй ли? А като говореха същото някои анализатори тук-там още в началото на украинския цирк ги оплювахте, нали? Почти две години по-късно го чуваме от официалната власт в България. Протестът на земеделските производители трябва да бъде подкрепен от всички, които виждат, че управляват хора, които нямат нищо общо с България и не им пука за страната и народа й. Тези хора трябва да бъдат подведени под отговорност за щетите, които нанасят ежеминутно на България. Просто трябва да бъдат разкарани час по-скоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може ли?

    19 Sep 2023 18:10ч.

    Всичко може,друг е въпроса,че и от другата страна ще ви клатят бледоликите.Ето сега ще разберете,защо предателите никой не ги уважава и ги си поеб.ва!Такива сте вие, предатели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    19 Sep 2023 18:13ч.

    Земеделските производители си стачкуват, а през това време украински и румънски камиони пълни със зърно заливат страната. Днес изброих повече от 40 камиона между Шабла и Варна. Отиващи пълни и връщащи се празни. Никаква вяра на това продажно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тюфлеци

    19 Sep 2023 19:49ч.

    Нищо чудно "обезвреденият" "дрон" да е бил за заблуда, докато ни изтътрят каквото имат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И откога станахме "фронтова държава"?

    19 Sep 2023 18:23ч.

    Все чакаме руснаците да ни "нападнат" и все сме излъгани! Сега вече дъвката Украйна стана безинтересна и пак пробват дъвката "сички ше Омрем от вирОса"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеевски

    19 Sep 2023 18:25ч.

    Обещал съм до обяд да "навести порядок". Тоз изтръпнал фий кви дрънка... нямало бързо решение. Нали е от наште ибрици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какква фронтова държава сме?

    19 Sep 2023 18:28ч.

    Във война ли сме? Чия война? Отрепки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как пък един министър няма, дето да не е капут!?

    19 Sep 2023 18:29ч.

    Аман от женски полови органи, които са тип мъжки характер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Sep 2023 18:36ч.

    Кое ли дяволче е подлъгало и изкушило бай Киро Вътев да става министър? Що му тряваше на "бащата на сухия шпек, целият вътре сух, сух" да се омешва с разни оклюмали е.ани кълвачи и окорени шкембелии? Къде по-приятно е да осаламяваш прасета, говеда и да ги продаваш на озверели месоядци. Сигурен съм, че Вътев е бил примамен с пари и то с мнооого пари. Сигурен съм също, че бай Киро ще свърши злeи. Апропо, той се издирва с чревена бюлетина, издадена от цивилизацията на скрофоидите. Това е излючително интелигентна и развита цивилизация, обитаваща околностите на Сириус. Тя има почти същия генотип като земната домашна свиня и твърдо е решена на накаже човечеството заради системния свинския геноцид. Киро Вътев е обвинен в нехуманно отношение към свинските тленни останки. В неговите фабрики "Тандем" те биват подлагани на садистичнио саламителни процедури: смилане, варене, сушене, опиперявани и порсъване с какви ли не подправки. А накрая им придават непририлична фалосноподобна форма за да бъзат изядени и изакани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никакво изтегляне на трактори, докато

    19 Sep 2023 18:36ч.

    парламамента не ратифицира споразумението по т.1. Гледат да ви смахнат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ну забравяйте с кого си имате работа

    19 Sep 2023 18:39ч.

    ппдбгербдпс - майсторите на лъжата, лицемерието и коварството!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Sep 2023 18:50ч.

    Доц. Карачибук, не ме просълзявай ..."В неговите фабрики "Тандем" те биват подлагани на садистични саламителни процедури: смилане, варене, сушене, опиперявани и порсъване с какви ли не подправки. ..." Негов колега ни светна по телевизора, че 90 на сто са прасета-чужденци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Sep 2023 23:08ч.

    Уважаема, Мери! Навярно ще натъжа чувствителната ти душа и със следващата кратка бележка за месаря Вътев. Колебаех се дали да те запозная с нея, но реших, че няма по-добро лекарство от истината. И така - забогателият месар бай Кирил Вътев се опитва да се съприживява като радетел и поддръжник на българщината. През 2012 г. фирмата му "Тандем" ритуално осаламява коня Хан Аспарух, бивша звезда на шуменския конезавод Кабиюк. Неговата история удивително прилича на тази на коня Холостомер от едноимения разказ на Лев Толстой. Дребната разлика е, че Хан Аспарух загива не от удар с чук в главата, а от електрически ток произведен от 5-ти реактор на Козлодуй. А само два дни преди смъртта си старият кон е принуден да тича на състезание с двуколки, облечен в униформа на работник от цех транжиране на фабриката "Тандем" в Шумен. Но това не е най-отвратителното. Гадното е, че той тича, рекламно влачейки пет метров низ от пилешки кренвирши, наврении в задника му. Знам, че щом прочете слъзи се стекоха по милото ти лице. Не плачи, Мери, пази сълзите си, ще ти трябват. Тепърва предстои да оплакваме България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • давай да побързаме да се изтаковаме на метеното

    19 Sep 2023 19:22ч.

    Манго е номер едно, гледайте сега как ще опикае протеста заради изконно българското.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    19 Sep 2023 19:51ч.

    вътев да каже какво са му наредили от посолствоТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    19 Sep 2023 19:59ч.

    "Американският посланик на среща със земеделския министър преди решението за вноса на украинско зърно"- https://obektivno.bg/amerikanskiyat-poslanik-na-sreshta-sas-zemedelskiya-ministar-predi-reshenieto-za-vnosa-na-ukrainsko-zarno/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    19 Sep 2023 19:54ч.

    И този като Тагарев ни бута във войната. Какви фронтови държави, какви пет лева. Той знае ли какво е фронтова държава. Вчера един колега се ядосваше че двама фермери не можели да говорят, а ги пуснали по тв. Не виждам с какво министърът е по-добре от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давай си оставката!

    19 Sep 2023 20:52ч.

    И ако е възможно да ни обявите кои са останалите "политици", които имат собственост в земеделски фирми. Кои са фирмите на Румен Христов? За да спрем да си купуваме и неговите храни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тандем В

    19 Sep 2023 20:56ч.

    Каква ни е у.райната? А американските корпорации, изкупили земите й, откъде-накъде ще ни тровят? Бойкот на всичко небългарско! И марш от свещената ни земя, сатанисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи

    19 Sep 2023 21:56ч.

    Помните ли по времето на ковид, кои хора, експерти и партии защитаваха срещу задължителна ваксинация? Срещу тъпите мерки целящи нещо друго. Сега пак същото. Едни и същи хора ви показват реално как стоят нещата, вие не искате да вярвате. Напълно подкрепям земеделците. Тениските им са супер адекватни. Дано всички се обединим срещу политиките за унищожаването на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ фронтови държави”

    20 Sep 2023 1:22ч.

    Но са и прости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи