Кирил Вътев: ЕС подготвя либерализация на всички стоки, това ще предизвика напрежение сред производителите

Кирил Вътев: ЕС подготвя либерализация на всички стоки, това ще предизвика напрежение сред производителите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проверката за реални животни беше обявена още миналата година. Тя няма за цел да накаже някой, а да отчете наличните животни по системата ВетИС, по която се плащат субсидии. Целта е да помогнем на реалните животновъди. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

По думите му легенди се разказват за това как се получават субсидии за животни фантоми. „Има проверки, при които стадото е в планината и не може да бъде проверено”, разкри той.

„На пазара трябва да има конкуренция при равни условия. Подготвя се либерализация на всички стоки. Това ще предизвика напрежение в целия ЕС. Неизбежно е България да не се включи. В писмото си ние искаме да бъде ограничен вносът от Украйна, чрез безмитни стоки. Нашите производители са принудени да изпълняват европейските стандарти, а стоките от Украйна ги прескачат”, обясни земеделският министър.

„Проблем е, че ние имаме договорка с Украйна за маслодайни култури, от които най-тежко е положението със слънчогледа. В момента на ден влизат по 1000-2000 тона слънчоглед. До момента не са открити отклонение от нормите в този внос. Получихме искане за доставката на 250 000 тона царевица. Сега проверяваме фирмата, която е заявила такова количество. Тя е българска”, разкри министър Вътев.

„ЕС трябва да реши за вноса от Украйна. Настояваме четирите маслодайни култури да се внасят, чрез лицензионен режим. Най-вероятно има реекспорт. Вероятността България да загуби евросредства по Плана за възстановяване и устойчивост клони към нула”, успокои той.

„До момента зърнопроизводителите не са имали претенции за подпомагане. Сега тази година цените на зърното на световните борси са много ниски. Това е борсова стока и цените се определят от борсата, не само заради Украйна. Сега и те се присъединяват към искането на субсидии, но те не са предвидени. Ние искаме да се субсидират продукти, които стигат до трапезата, а не само да пръскаме пари”, поясни министърът на земеделието.

Той коментира и темата за ГМО продуктите. „Става дума за нови геномни техники. ГМО представлява внасяне на нетипичен ген в генома на друг продукт. При новите геномни техники става дума за редактиране на гени – ако има ген на болест, той да бъде изваден. При тази технология отсяването на качествените геноми става за по-кратко време. С новите геномни техники могат да се лекуват болести като диабет,високо кръвно налягане и т.н. Япония създаде домат, който лекува кръвното. Въпреки всичко това ние ще гласуваме „въздържал се” в ЕС”, разясни министър Вътев.

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Любопитно

    16 Яну 2024 20:02ч.

    Защо всички се притесняват от влизането на Украйна в ЕС? Та тя вече е в ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    16 Яну 2024 23:09ч.

    Любопитно е какво пушиш колега :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MaxxiM

    16 Яну 2024 20:19ч.

    България трябва да следва собствения си интерес , а не интереса на някакви идиоти и откачалки, защото става за смях на аборигените в Австралия. Гостите в България със двойно, тройно и N-то гражданство да бъдат така добри да спазват Закона за гостоприемството ! А той гласи , че гостите се съобразяват със Законите на домакина , а не обратното. България я е имало , има я и ще я има, но доста съседни страни изчезнаха и ще изчезват .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Яну 2024 21:44ч.

    Не се връзвайте на тоя селяндур бе, после ще ви избият животните както на холандците... те защо са все по улиците от месеци? Крийте си животните и не им взимайте жълтите стинки, къде ви примамват с тех!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    17 Яну 2024 0:58ч.

    Внос на украинско зърно реално няма. Има внос на американско и канадско зърно произведено в Украйна от техните фирми и печалбата прибрана. Това всеки може да го провери. Аман от лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подготвя се либерализация на всички стоки.

    17 Яну 2024 8:24ч.

    Майната им тогава на всички "европейски " директиви и "регулации", нали така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    17 Яну 2024 13:54ч.

    Хубав материал. Ясно е, че и на министъра нищо не му е ясно, но пък ни го обяснява. Има и едно абсурдно изречение- "„Има проверки, при които стадото е в планината и не може да бъде проверено”. И къде са тези планини, че не може да се провери? На Луната или Марс, или в курортно селище с ограничен достъп?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи