Кирил Вътев: Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата повече няма да функционира

Кирил Вътев: Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата повече няма да функционира

Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. Допреди две години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София - това коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ земеделският министър Кирил Вътев. 

Това отнема много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа, поясни Вътев. "Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе максимум до шест часа, колкото е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство", обясни министърът.

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • за един приятел питам

  02 Март 2024 11:18ч.

  "...едни опашки, едни пари, един камион..." Какъв е тоя български език ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  02 Март 2024 11:32ч.

  Поредния евроатлантически папагал, който до вчера папка от еврофондовете, а днес вече е голям (регионален) капиталист. Регионален, щото, нали когато неговите хора продават, цените ако може да са европейски, иначе на село - заплатите български. Адаптирани към фетиша на българския работник към бедността. Идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи