Кирил Петков: Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20 март

Кирил Петков: Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20 март

Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20 март. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет, съобщава БНТ.

По думите му, все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система", каза Кирил Петков.

След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се ползва единствено при пътуване в рамките на Еропейския съюз, допълни Петков.

Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри, каза от своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя благодари на българските лекари на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и всички, които са заети в системата на здравеопазване и въпреки несъвършенствата успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия. 

Кризата оголи тези несъвършенства, добави здравният министър. Част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което са възложени анализи, за да бъдат взети решения. Специалисти епидемиолози от две седмици анализират как се справяме с пандемията на фона на ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за ЕС.

Сербезова обяви, че не означава, че с облекчаването на мерките, не трябва да се ваксинираме. Статистиката сочи, че 90% от тези, които губят битката с Ковид или имат усложнения, не са ваксинирани.

 

 

 

 

 

Коментари

  • И за кво тогава

    21 Фев 2022 15:55ч.

    ручахме жабетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксинирай се, причтельо,

    21 Фев 2022 16:09ч.

    виж сладостта на живота - ваксинирани девойки пият червено вино (без лимонадка) и се веселят по намокрено бельо на улицата, а неваксиниран колоездач падна от моста. Докато се заглеждаше. Ваксинирайте се. Отново, пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причтел,

    21 Фев 2022 16:11ч.

    дупнат с три игли съм, правя грешки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система"

    21 Фев 2022 16:14ч.

    ВирОса су уплаши от методиката, сигур...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Фев 2022 17:48ч.

    И сега, като няма болни от ковид, от какво ще губят живота си не ваксинираните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Усилията дават резултат",

    21 Фев 2022 18:00ч.

    каза от своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Ако г-жата направи още едно усилие и сключи пети брак, свършено е с ковида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    21 Фев 2022 18:10ч.

    Земята се върти с бясна скорост и има опасност да изхвръкнем от нея, но благодарение на новата методиката за наблюдение, въведена от правителството и лично благодарение на мечтите на г-н Петков, това не става. Ето на това му се казва истинска курулация. Ние сме благодарни и щастлиФТи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2022 18:18ч.

    И да не забравите! Сряда, 11 часа, пред сградата на туземната колониална администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Фев 2022 18:21ч.

    и ся кво - контра-куролация, ма другаря били в другата статия вече ни плаши с новата Пландемия, що така, сега знам, че всичките сте ваксинирани с една по-стара ваксина, ама всичките по една и съща технология, както твърдят злите езици от времето на древна Елада и алекзандър д грейт, дето се казва Ви Ай АЙ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кривата Краставица

    21 Фев 2022 19:29ч.

    Когато престъпникът официално съобщава, че спира да върши едно престъпление, това означава, че вече е подготвил друго. И съд няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи