Кирил Петков заминава на официално посещение във Ватикана и Рим

Кирил Петков заминава на официално посещение във Ватикана и Рим

Премиерът Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официална българска делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим. 

На 23 май премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин-Кирил Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. След това Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил. 

По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин. В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори. 

В състава на българската са включени писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България. 

По време на посещението си в Рим Кирил Петков ще се срещне с италианския си колега Марио Драги. Двамата ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Коптю Коптев

    22 Май 2022 8:57ч.

    Няма ли как да се преместят тия кокали и вече да не са в Рим? Не че кокалите имат някакво значение, но им се придава. Последствията са очевидни. За един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    22 Май 2022 8:58ч.

    "По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май", господинът Петков, който не уважава българския език, владее зле българския език, ще отиде, за да чества същия този език. Това наистина е голяма подигравка с нашето "а бе ве". Истинско нахалство от негова страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добър

    22 Май 2022 9:57ч.

    Киро е много добър мат'рял за масон - мрази нацията си, алчен и неимоверно тъп, значи готов за голните чинове на изпълнитеите. После ще го отработят и похарчат, щото глупостта му ще си остане до живот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добър мат'рял

    22 Май 2022 9:59ч.

    добър 22 Май 2022 9:57ч. Киро е много добър мат'рял за масон - мрази нацията си, алчен и неимоверно тъп, значи готов за Долните чинове на изпълнителите. После ще го отработят и похарчат, щото глупостта му ще си остане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Нищо не разбирате!

    22 Май 2022 10:02ч.

    Там няма кой да дойде и да го замеря със снежни топки! Това са "решетки" ... , а извинете! - Това са "мерки" за безопасност!" - Denis Dimitrov

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, Светите братя не са заслужили

    22 Май 2022 10:04ч.

    ТОВА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    22 Май 2022 11:09ч.

    Има членове на официалната делегация, но има и съпровождащи. Не се съобщава, но предполагаме, че ще вдигнат правителствения самолет, който има доста места за женички, мъжлета, придворни журналисти и наблюдатели и др. разни, които вероятно ще бъдат маскирани като журналисти и тех.персонал. Деси Радева си отходи, а Линда да не би да е по-долу?! Какво като е сладкарка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новамода

    22 Май 2022 12:06ч.

    Спрете го!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи