Кирил Петков за списъка: Борисов сме го сложили заедно с Мата Хари, сериозни имена са Таки и Маджо

Кирил Петков за списъка: Борисов сме го сложили заедно с Мата Хари, сериозни имена са Таки и Маджо

 

 

Най-големият успех на правителството до този момент е начинът, по който управлява COVID вълната до този момент. Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата. Това заяви в ефира на "Събуди се" премиерът Кирил Петков.

 

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира министър-председателят.

 

Той обясни и как е започнал казуса с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предаодх списъка на 20-ия", каза Петков. 

 

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви в специално интервю за "Събуди се" премиерът Кирил Петков.

 

 

 

Списъкът с имената на лица, замесени в корупция 
 

"Това, което за мен е изненадващо, е че всички тези имена много добре ги знаем, като общество. Кой не е гледа осемте джуджета и Петьо еврото, кой не е видял пачките и кюлчетата. Защо Мата Хари не е разпитана, Носила ли е кюлчета или те са били там. Сериозни имена като Таки, Маджо, всички ги говорят, но никой не смее да повдигне реално въпроса", каза Петков. 
 

"Би трябвало това да е негова работа. Той трябва да работи по тях през цялото време и да има някакъв резултат. КТБ е 4% от цялата икономика. При случая Мадоф всички влязоха в затвора. Тези неща, които всички ги знаем, ние решихме да ги кажем ясно. Това бяха 19 човека за които имахме публична информация и ги дадохме на 20-тия", каза още той. 
 

"Това, което аз осъзнавам все повече, е че България 6.5 милиона хора. Два квартала на Ню Йорк. Корупцията е структурирана от няколко центъра около тези центрове има много хора под тях - адвокати , консултанти. Но реалните хора, които са водещите, не са толкова много. Те може да са 40-50. Тези бяха с най много публична информация", продължи премиерът. 

 

Кой състави списъка. 
 

Всъщност този списък как стана. Главният прокурор дойде при мен по важни въпроси. И аз само го попитах, освен, че декларирах, че спецсъда и прокуратурата ще бъдат затворени.
 

Питах го защо няма резултати. А той ме пита по какво. Като кой. Аз споделих част от ези имена, които сега казах и нищо повече. И от този разговор тръгна той да изисква. Моите съветници ми помогнаха със списъка. Ако имахме една изчистена държава, където няма корупция, големи престъпления, да е много трудно да намери информация, а ние тука сме заливани, каза Петков. 

 

Данни и службите 
 

Това е проблемът. Поне да изчистим тези случаи, допри като ги напишете в Гъгул излизат стотици статии. Толкова ни е нисък прага на качество на прокуратурата, че всеки български гражданин има достъп до тази информация. Нямаме никакви резултати по тях.
 

Щеше да е много хубаво, ако специалните служби хора и търсят, но тук само пишеш престъпления и корупция и те заливат статии с очеваден характер. Ние трябва да изчистим тези неща, каза Петков. 
 

Полицията и ДАНС съм ги инструктира, че не трябва да има човек над закона. Всички под един аршин, подчерта той. 
 

Ако аз съм направил нещо погрешно в тази посока, нека се види. Единственото, което не искам да се случва, е да си премълчаваме. За Рашков съм сигурен, той работи по 20 часа на ден, увери Петков. 

 

Списъкът 
 

Нека да видим как ще отговори прокуратурата. Аз казах основните, другите всички ги знаем. Има политици сред тях. Господин Борисов сме го сложили заедно с Мата Хари. Искаме да разберем как кюлчетата са попаднали в чекмеджето.
 

Искаме да разберем, дали Горанов лично са му носени пари. Това са публични информации, за които ние не казваме, че той е виновен, но има свидетел, който е готов да каже, че е давал пари на виден политик. Това са основните големи фигури. Ако с тези фигури се справим, това ще е едно наистина добро начало, каза Петков. 
 

Смущава се да назове други имена, замесени с корупция. 
 

Не се смущавам от никого. нека да позволим на прокуратурата да направи всичко възможно. Цветан Василев, хората, които са вече много разследвани. Бих се запитал за него защо прокуратурата не прави скайп запитвания, защо не събира информация от него, за да се разследват всички други хора, свързани с КТБ, каза Петков. 

 

Очаква ли резултат от прокуратурата 
 

Моите действия не са безсмислени, защото прокуратурата вече има два избора. Оттук нататък никой няма да прикрива тяхното бездействие. Или трябва да започнат да работят, или хората да знаят, че управляващите в прокуратурата не си вършат работата, каза Петков. 
 

Искам да внесем искането за оставка на Гешев максимално по-скоро, увери премиерът. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Христо

    12 Фев 2022 9:37ч.

    глупости и пак глупости...не е лошо да се похвалиш и с управление 4те годишни времена...идват по план...ВАШИЯ план...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    12 Фев 2022 9:45ч.

    Смятай какво нищо си направил ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    12 Фев 2022 9:55ч.

    Съгласен - има си случаи, когато най-доброто управление е да не правиш и не пипаш нищо. Политиките на всички които се скъсаха от луда дейност и "управление" са пълен провал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да изкарат до Великден

    12 Фев 2022 10:06ч.

    И по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    12 Фев 2022 10:18ч.

    Кой беше тоя Хари ве Курилчо и кво общо има с БОКО, че е в един списък с него? ? Тоя преди да ни умори от глад и студ, ще ни умори от СМЯХ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    12 Фев 2022 11:28ч.

    Това измамниче ще затрие държавата. Ще си спомняме за Жан с умиление. Вече сме извън чакалнята за еврозоната. Забити сме с дългове за 3-4 поколения. Въпроса е кога ще премахнат валутния борд и ще откраднат спестяванията на гражданите в банките? И тази или следващата година ще имаме Варненска руска република и Бургаска руска република?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • открийте приликите

    12 Фев 2022 12:30ч.

    нямате право да се оправдавате . та нали бяхте А-отборът? когато се появи пропукване на коалицията веднага се вади магнита. магнитски привлича чарковете и на яве има едно цяло нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    12 Фев 2022 13:32ч.

    Интересно е дали просткиро продължава да ползва услугите на бившия шеф на Мосад Дани Ятом за изявите си по телевизора. ....Danny Yatom, Maj. Gen. Res., Former Mossad chief and former MK. A strategic consulting firm he founded aided the victory of a new and almost anonymous party in the elections in Bulgaria.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чавдар Воевода

    12 Фев 2022 14:54ч.

    Аз съм ли в Списъка на Кирчо Манделата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Flick

    12 Фев 2022 15:17ч.

    Кораво момче излезе Петков! ДПС и Герб се опитват да го уплашат и съответно смачкат, но никак не им се получава. Имам две големи забележки към КП, засега: 1. Да внимава с развитието по темата с РСМ. 2. Да намали да минимум медийните си изяви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изненада

    12 Фев 2022 17:51ч.

    "Има свидетел, който видял как се дават пари на виден политик" - това ги има в гугъл? Май ще има нови списъци с видео материали от тюбето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, тоз кът си прибави името

    12 Фев 2022 18:03ч.

    и имената на спосорите си олелегарси, може и да фане дикиш. За Бога, Таки, Мата Хари, па няма Прокопи, Домусчиеви, Бобокови и нам си колко още, чиито следи в момента са замитат? Ашколсун, машалла

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДоFlick

    12 Фев 2022 21:44ч.

    Щом и ти си разбрал че Кирчо се излага като говори.Браво ,започваш да проглеждаш тъпчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ФликЧО, да сведем медийните изяви Перфида до

    12 Фев 2022 23:46ч.

    трапчинките и кривата усмивка, и да мълЬчи? Ми то тогаз си имаме един Чешърски котарак за м-Р пр-тел, не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи