Кирил Петков участва в съвместната сесия на евролидерите с Джо Байдън

Кирил Петков участва в съвместната сесия на евролидерите с Джо Байдън

Евролидерите и Съединените щати излязоха с общо становище във втория ден от срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. В него се изразява готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да се предотвратят опитите да бъдат избегнати, съобщава БНТ.

В заседанието на европейските лидери участва и американският президент Джо Байдън. Според него в момента най-важно е демокрациите по света да демонстрират единство. На заседанието са обсъдени и възможности за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на зависимостта от руски енергоносители.

Чрез видеоконферентна връзка към лидерите се обърна и президентът на Украйна - Володимир Зеленски. Според него страната му трябва да стане част от Европейския съюз възможно най-скоро. Ние вярваме във вас, вярваме в Евросъюза. Но не отлагайте членството ни така, както се случи със санкциите срещу Русия, каза Зеленски.

"Искам да Ви благодаря. Вие сте единни и сте единни заради нас. Оценяваме го. Наложихте санкции - благодарни сме Ви. Това са сериозни действия. Но малко закъснели. Защото, ако бяха превантивни санкциите, Русия нямаше да започне война. Или поне никой не знае със сигурност. Но все пак беше възможно", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

 

Премиерът Кирил Петков ще участва и на днешната срещата на европейските лидери. Акцентите в разговорите ще бъдат високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

Още вчера председателят на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен заяви, че Брюксел няма да позволи на Русия да заобикаля санкциите като изисква рубли за доставките ѝ на петрол и газ.

Източник: БНТ

 

Коментари

  • Stevo

    25 Март 2022 8:32ч.

    Кирчо, маша си бе човекооо... сега ти се усмихват и потупват....след няколко месеца ще си само спомен... Зеленски сега яде яко от това, което му сипаха приятелите му отвът океана... ама няма назад ще търпи горкия, ще се трепят като за последно и укри и руси.... щото сме наивно слявянско племе..... Рубикон е преминат!! Бедата се случи.. дърпаш ни и ти към дълбокото.. ще загазим яко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    25 Март 2022 8:41ч.

    И с Кой да говори Киро, бе Мунчо ? С ръководителите на Венецуела, Куба, Сирия и Беларус ли ? Тая белина съвсем ви повреди копейкаджиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rusnak

    25 Март 2022 8:32ч.

    Просто Кирчо е много мазно момче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    25 Март 2022 8:41ч.

    Начи, сигурен съм, че са се разбрали на 120%, щот са еднакво глупави! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Широко отворени очи

    25 Март 2022 14:12ч.

    Байдънов гледа Кирето и си вика - "Ти кой беше бе..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи