Кирил Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец

Кирил Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец

„Уважаеми народни представители, истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец, и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие". С тези думи от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите по повод внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството. Той отхвърли мотивите, с които опозицията иска оставката на кабинета за провал във финансово-икономическата политика.

Петков изброи част от постигнатите успехи, сред които увеличението на минималната работна заплата. Посочи, че с актуализацията на бюджета за тази година от юли минималната пенсия трябва да стане 467 лв. Премиерът открои помощта за младите семейства - допълнително данъчно облекчение и отпадане на таксите за ясли и детски градини. Той посочи още и увеличението на бюджета за образование, гарантирането на „достойно възнаграждение“ на работещите в здравната система, финансовата подкрепа за хората с увреждания. Помощта за бизнеса и за битовите потребители за високите цени на тока и газа също бяха споменати. Премиерът каза, че е одобрен и Планът за възстановяване и устойчивост, с който се предвиждат 13 млрд. лв.  Посочи, че се изисква в тази връзка приемането на над 20 законодателни инициативи.

Относно гласуваната на първо четене актуализация на държавния бюджет, Петков коментира също, че се предвиждат нула процента ДДС на хляба, 25 стотинки компенсация при зареждане на бензин и дизел, намаляване на ДДС ставката на парното на 9 процента. Премиерът каза, че дефицитът ще бъде запазен на 4,1 процента.

„Дългът намалява от 31.2 млрд. лв. към края на миналата година до 30.5 млрд. лв.“, посочи той. „Абсолютно невярно е твърдението, че хазната е останала без пари“, добави Кирил Петков.

Той обърна внимание, че фискалният резерв в момента е с 9.3 млрд. лв. при минимално законово изискване от 4.5 млрд. лв. Премиерът подчерта, че международните финансови институции са потвърдили положителния кредитен рейтинг на страната, а Българската банка за развитие също е на печалба.

Според премиера сред успешните действия на правителството са прекратяването на „инхаус“ процедурите и спиране на неефективните договори за инфраструктура. Новият модел на управление на ковид кризата, на база интензивни легла, да минем през петата вълна без локдаун и без прекъсване на образователния процес, също беше откроен като успешен от премиера Петков.

„Днешният вот на недоверие не е реална функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката, а реално базиран на други наши резултати“, подчерта той. По думите сред тези резултати са прекратяването на договора за фито-санитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“, стъпките към постигане на съдебна реформа, прекратяване на практиката със „златните паспорти“. Петков каза, че Сотир Цацаров се е оттеглил от поста председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той посочи, че правителството е изготвило нов закон за КПКОНПИ и предлага комисията да бъде оглавена от сегашния вътрешен министър Бойко Рашков. По думите на Петков правителството е успяло да осигури „реалната диверсификация от руски газ“, като докладва, че през юли ще бъде готова газовата връзка с Гърция.

След като отново изрази мнение, че не приема мотивите, с които от ГЕРБ-СДС искат оставката на правителството, в края на изказването си Кирил Петков се обърна депутатите с думите: "За съжаление заради тези мотиви вие утре трябва да направите реалното решение и имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за придвижване на съдебната реформа, да върнете обратно руския газ въпреки плащането в рубли, да не приемете 23 закона, които са нужни да усвоим 13-те милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост". 

Той призова конкретно депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), доскорошният коалиционен партньор, да проявят разум по повод гласуването на вота на недоверие. Петков апелира всички народни представители да си спомнят клетвата, която са положили в началото на 47-то Народно събрание. След неговото изказване председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов се изправи на крака и му ръкопляскаше. По-рано днес пред журналисти Йорданов заяви, че самият той ще гласува против кабинета. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    21 Юни 2022 12:58ч.

    Кирчо, ти вече ми бъркаш в задните джобове, защото взе парите от предните, какви глупости говориш. Тръгвай вече, да ни останат пари поне за хляб и кисело мляко и за тока през зимата. И този растеж от 4% е заради износа на оръжие, един изключително срамен факт за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствения начин Кирчо да бъде полезен на българите е да се включи в строителството на пътищата чукайки камъни в някоя кариера

    21 Юни 2022 13:00ч.

    Заедно с още около стотина хиляди от политическата класа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    21 Юни 2022 13:06ч.

    Много нагло това леке Кирил Лъжеца бе. Много нагло семе е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба имаше един лаф

    21 Юни 2022 13:50ч.

    "Ачигьоз" ! Гледа те в очите и наглее !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец"

    21 Юни 2022 13:12ч.

    Къде са деветте милиарда? Кирчо, "Дай милион, дай милион", ако ти кажа, няма да разбереш какво цитирам. Щото си про100 даже повече и от банкянеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Простото

    21 Юни 2022 13:58ч.

    Корейко е човек дето живее в Корея ! В смисъл - курулация някаква...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде по-леко с лозунгите

    21 Юни 2022 13:15ч.

    Мандалото лопна. Ние с терористи и мафия не преговаряме, само ви изритваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    21 Юни 2022 13:23ч.

    Каза човека, вдигнал 150 местен самолет до Солун , за една нощувка, със щастлив край....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    21 Юни 2022 13:29ч.

    Кирето не разбра ли, че се изтърка с тия лафове. В края на краищата определящото за едно управление е как се е променил начина на живот на обикновените хора. Под неговото определено се влоши и заради кашите, които забърка, ще се влошава още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    21 Юни 2022 13:31ч.

    Изключително вредно за страната ни правителство. А за наглостта и безочието на Петков и Василев нямам думи. Оставка и затвор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Юни 2022 13:36ч.

    А Солунският самолет колко струва? Най-големият проблем на България през последните 30 години беше, че на върха цъфнаха комплексари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    21 Юни 2022 13:39ч.

    Това човече на коя планета живее! Бензин 3,50лв., дизел вече 3,60лв., хляб 16-20лв. , ток и т.н. И правителството не позволявало да се краде. Отвори прозореца, че прилитат крокодили. Оставка на некадърниците от Продължаваме Помията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил нали имал подкрепата на макрон и шолц и България не го интересувала

    21 Юни 2022 13:43ч.

    Ами да започва да вика: Макронееееее! Шолцееееее! По-силничко. Още по-силничко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Юни 2022 14:09ч.

    не искам аморален премиер оставка и избори до дупка докато случим на хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гери

    21 Юни 2022 14:17ч.

    Това правителство ако иска да работи за България , да намали цените на дизеловото гориво, на основните продукти - брашно, олио, на електроенергията. Тогава населението ще бъде доволно и ще се радва на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Юни 2022 15:16ч.

    Това правителство вече открадна 9 млрд., тегли нови заеми всяка седмица и никой не знае къде отиват парите! Корнела продава оръжие с което убиват руснаци и никой не знае къде са парите, в същото време н пенсионерите хвърлят 5 лв. и викат до небесата... та, къде са парите, точка по точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На парапета

    21 Юни 2022 17:17ч.

    Това правителство по-скоро иска да изработи България! На приказки го докарват, ако някой изобщо им вярва, но делата им са очеизвадни. Или както е казал народа: "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Божке..

    21 Юни 2022 15:17ч.

    Баш крадецот щел да спира кражбите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 9 девет милиарда за 9 дена, къде са

    21 Юни 2022 15:32ч.

    бах ти крадците.... а батерии, акумулатори, какво е... кражба на много едро, от кого?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • около 150 пенсии струва една вечер на киро и любимата

    21 Юни 2022 15:37ч.

    150 пенсии за 1 вечер в Солун -- а 18 хил заплата на месец за Ленчето, и 20 хил бонуси... Наистина трябва да е много добра, в леглото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИсторикЪ

    21 Юни 2022 16:03ч.

    Последните 500+ години българския народ не случи на управляващи. В момента същия български народ не харесва управляващите. На крив народ управляващите му пречат. Или обратното. Или интереса клати феса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война

    21 Юни 2022 18:07ч.

    Абе Радев, къде го намери този глупак ? Жалко за държавичката от идиотизъм към кретенизъм и към дебилизъм. Процесите са необратими, колабирате територията ,иде зима и помощ от нигде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи