Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: САЩ предоставят една рота "Страйкър" на българската армия

Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: САЩ предоставят една рота "Страйкър" на българската армия

САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър" – това е силен знак към нашите съюзници. Това съобщи премиерът Кирил Петков след срещата с министъра на отбраната на САЩ. България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна, заяви още премиерът.

Кирил Петков отбеляза, че страната ни е изпратила единствено хуманитарна помощ към зоната на военните действия, както и че полага усилия за максимална подкрепа на идващите у нас бежанци. 

САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър", обяви премиерът. Според него това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО. Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков. 

Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзна подкрепа към България, заяви премиерът Кирил Петков. Специално искам да благодаря, че САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален елемент, заяви Кирил Петков.

Българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Всъщност българското общество може да бъде спокойно, именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно, увери Кирил Петков.

Войната, която Путин започна, поставя цяла Европа в риск. За съжаления няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО. Ние сме НАТО, заяви министър-председателят.

Войната, която Путин започна, поставя цяла Европа в риск. За съжаления няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО. Ние сме НАТО, заяви премиерът Петков. 

Премиерът изрази притеснение за ситуацията в Молдова, която граничи с Украйна и също не е част от ЕС и НАТО.  „Те са малка страна. В момента 5% от тяхното население вече са украински бежанци. Тяхната износна търговия е намалена, защото войната не им дава възможност да достигнат до техните клиенти“, отбеляза Петков пред Остин. „България беше много силен глас на масата на европейските лидери, на която защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде споменат в декларацията“, каза Кирил Петков. 

Той отбеляза още, че в Молдова има и голямо българско малцинство, което трябва да бъде защитено. 

На въпрос на БНТ към Лойд Остин водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна, като ПВО системи, той заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на източния фланг.

Благодарим на България, че ще бъде една рамкова държава на една бойна група тук. Благодарим ви за усилията, допълни Остин.

Вчера Лойд Остин и българският му колега Драгомир Заков посетиха авиобаза "Безмер" и полигона "Ново село", където тренира българският батальон, който е на директно подчение на НАТО.

 

 

Източници: БНТ, БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    19 Март 2022 11:00ч.

    Тайно се надявах да ни подари един самолет Raptor F22, ама в тази немотия, нейсе... и е разбираемо и с тоя нахалник Зеленски дето иска всичко! USA USA USA :) и ние обичаме Америка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Март 2022 11:03ч.

    И нещо извън шегата, да обичаш Америка, не значи да мразиш Русия, напротив, това са двете лица на една и съща монета, и човек ако иска да живее в този объркан свят, е по добре да не мрази никой, освен ако е нещо лично и персонално в частният живот на човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    19 Март 2022 11:05ч.

    Ба, те се чудят къде да наврат хрантутниците си да ги хранят, ти говориш за даване... САЩ нямат читави самолети, хеликоптери, ПВО системи и пр., затова нищо на никой не дават, че като дадат и стават за смях! Ядрена война - с какво? С падащи бомби ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    19 Март 2022 11:14ч.

    Да се чете; Български еничари под командването на НАТО ще бъдат подсилени с една рота от редовната войска на поробителите.Така уформената батальонна група ще е готова за подвизи в Авганистан,Ирак,Сирия/упс те ги изритаха от там/ значи в Украйна/упс скоро ще ги изритат/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    19 Март 2022 11:16ч.

    Оставам с впечатлението че политиците в европа ги избират с конкурс за идиоти или шизофреници и че нашите са спечелили в конкурса първите места. А за любознателните ето нещо по - интересно. https://www.visualcapitalist.com/china-u-s-worlds-trading-partner/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    19 Март 2022 11:19ч.

    Там се и вижда защо така панически се разполагат войски в източна европа. О боже та Русия няма нищо общо - просто се окупират територии които може да се изплъзнат от контрола им. Да не вземат да си мислят нещо за преориентиране...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топки ли...

    19 Март 2022 11:16ч.

    https://www.bitchute.com/video/iPfo4o4M8TTZ/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топки

    19 Март 2022 11:23ч.

    имат Александър Вучич и Виктор Орбан, защото КАТЕГОРИЧНО обявиха неутралитет на Сърбия и Унгария. И никой от правителствата им не им каза 'да си гледат работата' защото работата им е това - да отстояват интересите на държавите си! Проклето да е това дребосъче от последния политически проект! Харвардски икономист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    19 Март 2022 11:17ч.

    Е защо им е батальонна група от еничари?Правилен отговор ;Да държат раята в подчинение! По добре да си бяхме васали на Турция!Защо ли?Вижте снимката пак,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Март 2022 11:19ч.

    А какво правиш ако утре мутрите на Боко с джиповете решът да правят преврати? Мутрата клати държавата в последно време, слухове, обещания за оръжия никак не е приятно и изключително подло в това и без това напрегнато положение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    19 Март 2022 11:37ч.

    А осведоми ли те, че в дните преди "нападението" от лошите ще се изнесе по терлици зад океана, като в Афганистан. Питам, за да знаем дали ще има място да се вържем за колесниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах, те

    19 Март 2022 11:38ч.

    Най-щедро ни предоставят... На окупацията вече така ли й викат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние сме НАТО?

    19 Март 2022 11:42ч.

    Сериозно? Аз пък си мислех, че сме България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "българският батальон, който е на директно подчение на НАТО"

    19 Март 2022 11:43ч.

    Е евфемизъм за еничарски корпус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    19 Март 2022 11:43ч.

    А аз си мислех, че е дошъл да иска нещо, а то обратното. Поканили сме човека да му искаме една рота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой се връзва на простокиро лъжеца

    19 Март 2022 11:47ч.

    “Нашата защита…” От кого бе, келеме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    19 Март 2022 11:53ч.

    Ще се изпращат ли системи за ПВО на Украйна така и не става ясно. Май че Кирчо няма топки да направи това, което 27 държави направиха, помагайки на Украйна срещу руския фюрер. И се оказа, че новината за изпращане на ракети е поредна хибридна атака на путиноидите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мужда булка лесно се е**, чужд кон лесно се харизва

    19 Март 2022 11:59ч.

    И защо да ги изпращат бе, салаго, за да може хем да останем без комплекса, хем руснаците да го унищожат, хем американците да ни пробутат боклука си за много пари. Аман от такива "разбирачи" като тебе, дето са продали и майките, и даже долните си гащи на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Киро да се търси ясен отговор

    19 Март 2022 11:55ч.

    в Народното събрание. Ясен и точен - за всички детайли на тези разговори. Не вярвам на публичните му изявления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна

    19 Март 2022 11:56ч.

    Въх ! Отдъхнахме си ! Значи все още не обявяваме война на Русията... Щото тайничко се надявах да обявим ! После капитулираме за 24 часа и Путин - на стадион "В.Левски" , ама нъц ! Както казват руснаците " Пока ! "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Март 2022 12:01ч.

    фатална грешка е да приемаме посредници от сащ набутваме се по дълбоко в кризата пълен неутралитет ако правителството не може да устои да подава оставка няма нищо страшно в нато и ес сме без референдум не сме задължени към никои и за нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    19 Март 2022 13:16ч.

    Явно голям страх тресе господарите да не загубят колонията БГ. Все пак дори разграбена и опстушена има добро разположение,излаз на Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    19 Март 2022 13:17ч.

    Граждани на България излязоха на масов протест, за да изразят недоволството си от разполагането на чужди войски и оръжия в страната, както и от превръщането й в "фронтова зона". Значителна част от населението на България не споделя засилващата се антируска политика на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събралите Се В Центъра На Града Заявиха Подкрепата Си За Русия, Народа На Донбас, Както И За Усилията На Русия За Денацификация На Украйна.

    19 Март 2022 13:17ч.

    На митинга излязоха хора със знамената на България и Русия. Протестиращите скандираха лозунги " Спри НАТО!"и" НАТО вън!"противопоставяйки се на действията на САЩ и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме нови избори,

    19 Март 2022 13:26ч.

    вън това правителство от властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    19 Март 2022 13:27ч.

    САЩ се съгласили да предоставят една рота… По същия начин се съгласиха да ни произведат самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новата ВИ батальонна група

    19 Март 2022 13:35ч.

    в български детски градини ли ще се разположи, или в жилищни блокове, пълни с мирни заложници? Кирчо, ще има ли в натовските ВИ учения безопасни коридори за жителите на градовете НИ? Българският народ се е справял с всяко ЗЛО, ще се справи и с ВАС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи